xcounter
#
Модуль 6С21 від ЦНДІ Буревестник

Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 2

Модуль 6С21 від ЦНДІ Буревестник
9896

Одним з напрямків розвитку ОВТ для ЗС РФ останнім часом є створення дистанційно керованих вогневих модулів стрілецької зброї, що поряд з виконанням вогневих завдань за призначенням має на меті захистити в бойових умовах особовий склад від вогню противника.

Сьогодні, продовжуємо тему створення в РФ дистанційно керованих вогневих модулів, яку було піднято в матеріалі "Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 1"

Модулі зі стрілецькою зброєю

ЦНДІ "Буревестник" (Нижний Новгород) у 2014 році представив сімейство дистанційно керованих вогневих модулів 6С21. Йдеться про дві версії, пристосовані для монтажу різних видів озброєння.

Читайте також: Які озброєння планують закупати в РФ у 2021 році та чи вдасться це зробити
Модуль 6С21 від ЦНДІ Буревестник, Defense Express
Модуль 6С21 від ЦНДІ Буревестник

Перша версія масою від 200 до 230 кг (без патронів) передбачає озброєння у вигляді 7,62 або 12,7-мм кулеметів. Модуль має приціл MTTД, але без стабілізації. Діапазон кутів піднесення - від −5 д 75°, швидкість наведення 40°/сек.

Модуль Стилет з 14,5-мм кулеметом КПВТ, Defense Express
Модуль Стилет з 14,5-мм кулеметом КПВТ

Друга версія під назвою 32Г01 "Стилет" спочатку мала на озброєнні 14,5-мм кулемет КПВТ, який пізніше замінили на 12,7-мм "Корд". Прицільно-спостережний блок включає тепловізор і лазерний далекомір. Решта характеристик аналогічна попередній версії. Маса без боєприпасів 850 і навіть 1000 кг, але має стабілізацію у двох площинах. Запас патронів становить 800 штук (у версії 14,5 мм – 400). Модуль "Стилет" з кулеметом "Корд" встановлено на БТР "Курганец" і "Бумеранг".

Модуль 32Г01 з 12,7-мм кулеметом Корд на БТР Курганец, Defense Express
Модуль 32Г01 з 12,7-мм кулеметом Корд на БТР Курганец

Черговий дистанційно керований вогневий модуль від "Буревестника" під назвою ДПВ-РБП (Дистанционно управляємая разведывательно-боевая платформа) з 12,7-мм кулеметом "Корд" і БК у 300 патронів,стабілізований у двох площинах і має кути піднесення від −15 дo 70°, розміри 2100×1070×520 мм і масу без БК у 280 кг. Модуль встановлено на броньованій інженерній машині УБИМ.

Модуль ДПВ-РБП на інженерній машині УБИМ, Defense Express
Модуль ДПВ-РБП на інженерній машині УБИМ

Також пропонується його версія з 7,62-мм кулеметом ПКТМ з 500 патронами і діапазоном кутів піднесення від −10 дo 70°, його маса становить 250 кг. Його виміри становлять 1700×1040×520 мм.

Модуль ДПВ-РБП, Defense Express
Модуль ДПВ-РБП

Влітку 2020 року на виставці "Армия-2020" НПО "Высокоточные комплексы" показав модуль власної розробки "Нимр" з 12,7-мм кулеметом "Корд" з 450 патронами. До прицільно-спостережного блоку інтегровано:денна ТВ-камера (дальність викривання 7 км), тепловізор (5,5 км) і лазерний далекомір. Модуль має виміри 1630×890×830 мм i масу 300 кг. Зовнішній вигляд нагадує ДПУ "Нарцис"

Власні дистанційно керовані вогневі модулі створює також холдинг "Калашников", у т.ч. призначені для оснащення без екіпажних платформ, які також створюються цим підприємством.

Модуль МБДУ від холдингу Калашніков, Defense Express
Модуль МБДУ від холдингу Калашніков

Найменші з них пристосовані для озброєння 7,72-мм кулеметами, найбільші – навіть 30-мм автоматичних гармат. У 2015 році демонструвався легко броньований вогневий модуль МБДУ (Модуль боевой дистанционно-управляемый) з 7,62-мм кулеметом. За даними виробника, останній може бути замінений автоматичним гранатометом або 12,7-мм кулеметом. У 2017 році демонструвався модуль "Дуэт" з 12,7-мм кулеметом "Корд" і 30-мм автоматичним гранатометом АГ-17 із 100 гранатами. 12,7-мм кулемет можна замінити на 7,62-мм ПКТМ або на 14,5-мм КПВТ.

Модуль Дует від холдінгу Калашников, Defense Express
Модуль Дует від холдінгу Калашников

Модуль "Дуэт" демонструвався в якості озброєння гусеничної платформи БАС-01Г "Соратник". Він має жироскопічну стабілізацію у двох площинах, автотракер, лазерний далекомір і балістичний обчислювач. Його маса без озброєння оцінюється у 550 кг.

Модуль Дует на роботі Соратник з макетами кулеметів ПКТМ, Defense Express
Модуль Дует на роботі Соратник з макетами кулеметів ПКТМ

Останнім часом дистанційно керованими вогневими модулями почали оснащувати також російські танки, де вони замінюють 12,7-мм кулемети НСВ. Особливого значення це набуває під час боїв в урбанізованому середовищі, для захисту від піхоти. Такі модулі зазвичай позбавлені власних прицільних пристроїв і використовують стандартні прилади танків, наприклад, управління вогнем. Першим такий модуль, розроблений ЦНИИ "Буревестник" і стандартно озброєний 7,62-мм кулеметом ПКТМ, отримав танк T-90MС, потім його встановили на -14, T-90M та прототипах САУ 2С25M "Спрут-СДМ".

Дистанційно керований модуль на танку Т-90МС, Defense Express
Дистанційно керований модуль на танку Т-90МС

Кути обстрілу цього модуля становлять від −10 дo 45°, з огляду на конструкцію платформи-носія кути обстрілу у горизонтальній площині можуть обмежуватись. Втім, для танків T-90MС/M він становить 316°. Боєкомплект становить 800 патронів калібру 7,62 мм. Наведення на ціль відбувається за допомогою панорамного прицільно-спостережного пристрою.

Дистанційно керовані модулі на танку Т-90М і машині вогневої підтримки Спрут-СДМ, Defense Express
Дистанційно керовані модулі на танку Т-90М і машині вогневої підтримки Спрут-СДМ

Універсальні модулі

Дистанційно керовані універсальні модулі призначені як для стрілецької зброї, так і для малокаліберних гармат. Часто до цього додаються ПУ керованих або некерованих ракет. Перевагою такого рішення є можливість уніфікації модулів, що монтуються БТР та БМП.

Першою в РФ пропозицією універсального вогневого модуля є розробка компанії НТЦ "Импульс-2" у тимчасово окупованому Севастополі, представлена у 2015 році. Йшлося про сімейство конструктивно подібних модулів ACM-M (Automatic Combat Module) з різними варіантами озброєння, від 12,7-мм кулемета "Корд", 23-мм гармати 2A14 (одна або дві), автоматичної 30-мм гармати 2A72 до 30-мм шестиствольної гармати AO-18Л. Їхньою спільною відзнакою є використання бокових блоків з замками, що уможливлює кріплення транспортно-пускових контейнерів керованих ракет або направляючих труб некерованих ракет.

Башта АСМ-М фірми Импульс-2, Defense Express
Башта АСМ-М фірми Импульс-2

Йдеться про некеровані ракети від С-5 (2×21), запалювальні ракети "Шмель" (2×6) i протиповітряні "Игла-С"/"Верба" до більш важких протитанкових ракет "Корнет" або комбінацію протиповітряних і протитанкових ракет. Головною проблемою є розміщення боєкомплекту всередині платформи-носія, що обмежує простір бойового/десантного відділення. З іншого боку, таке рішення уможливлює невеликі зовнішні розміри башти.

Першим носієм зазначеного модуля стала у 2016 році платформа "Вихрь" - дистанційно керована БМП-3. Маса її башти становить 1450 кг, озброєння становить 30-мм гармата 2A72 i ПУ 6 протитанкових ракет "Корнет".

Що не так з модулями в РФ

Попри централізований підхід і розробку значної кількості різноманітних зразків вогневих модулів, у РФ все ще не спромоглися створити єдиний універсальний зразок. Хоча ще на початку другої декади поточного століття МО РФ видало загальні вимоги до дистанційно керованих вогневих модулів відповідного калібру. Зокрема, для установки з 7,62-мм кулеметом і 700 патронами маса не повинна перевищувати 130 кг. Для установки з 12,7-мм кулеметом відповідно 400 патронів і 210 кг, для башти з 30-мм гарматою – 200 снарядів і 2000 кг, а з 57-мм гарматою – 120 снарядів і 3000 кг.

Вогневий модуль з 7,62-мм кулеметом ПКТМ, розроблений у Коврові, Defense Express
Вогневий модуль з 7,62-мм кулеметом ПКТМ, розроблений у Коврові

Попри існування у РФ щонайменше кількох компаній, що мають відповідний досвід і науково-дослідний потенціал для швидкого створення сучасних дистанційно керованих видів ОВТ, темпи робот у цій сфері є надто повільними. При цьому російські конструктори не можуть і майже ніколи не могли дотриматися цих вимог, зокрема, показника маси. Прототипи виходять важчими, ніж передбачають обмеження МО РФ, тоді як серійні вироби - більш важкими, ніж прототипи. Головним недоліком є розміри та маса модулів.

, Defense Express
Неідентифікований дистанційно керований модуль на вантажівці Урал

Універсальні модулі зазвичай є надто великими і важкими, якщо мають на озброєнні лише стрілецьку зброю, зокрема, 7,62-мм кулемет. Водночас вони надто малі для 30-мм автоматичних гармат. За експертними оцінками, такі концепції часто не виправдовують себе. Оптимальним рішенням вважається використання у вогневих модулях 23-мм гармат, які є дешевшою альтернативою стандартних 30-мм гармат. Втім, на даний час про такі розробки у РФ нічого не відомо.

Далі буде...

Читайте також: Ідентифікація ворога: російські дистанційно керовані вогневі модулі. Ч. 1