xcounter
#
Які озброєння планують закупати в РФ у 2021 році та чи вдасться це зробити

Які озброєння планують закупати в РФ у 2021 році та чи вдасться це зробити

6644

За останніми даними, протягом 2021 року ЗС РФ планують отримати понад 4700 нових та відремонтованих одиниць ОВТ, на це буде витрачено 2/3 військового бюджету Росії. Завдяки цим планам вже на початку 2022 року коефіцієнт оснащення підрозділів новітньою зброєю може перевищувати 71%. Але чи вдасться керівництву РФ реалізувати свої задуми?

У відповідності до планів, які собі визначили російські військові стратеги, плануються закупки ОВТ за рядом пріоритетних напрямків.

Ракетні війська стратегічного призначення

У РВСН мають бути впроваджені 13 пускових установок з міжконтинентальними балістичними ракетами "Ярс" та гіперзвуковими ракетами "Авангард". Крім того, спеціально для цих систем має бути завершено будівництво відповідної інфраструктури в Козельську, Ясному, Уже, Новосибірську та Йошкар-Олі. Відтак, рівень сучасних технологій у РВСН має зрости до 88,3%.

Читайте також: Фрегати останньої надії – РФ поступово втрачає статус великої морської держави
РС-24 Ярс, Defense Express
ПУ 15У175М комплексу РС-24 Ярс. Фото: ЗМІ РФ

Мобільними ПУ "Ярс" має оснастити один із полків ракетного дивізіону у Барнаулі, тоді як шахтна версія цих ракет буде поставлятися до ракетного дивізіону у Козельську.

Ракетний комплекс "Авангард" / progress.online

Гіперзвукові ракети "Авангард" отримає один із полків ясенівської ракетної дивізії, дислокований поблизу Оренбурга . Цей полк заступив на бойове чергування наприкінці 2019 року, до кінця 2021 року він має бути повністю оснащений (шість стаціонарних ПУ).

Випробувальний запуск ракети комплексу "Авангард" Фото: kcna.kp

Важливим елементом модернізації РВСН є модернізація інфраструктури для випробування новітніх МБР. Протягом року планується завершити модернізацію полігону поблизу м. Сєверо-Єнісейськ у Красноярську, призначенням якого є випробування нової МБР "Сармат".

Військово-Морський Флот

З огляду на роль у стратегічному стримуванні в аналізі закупок на 2021 рік ВМФ РФ займає другу позицію. Це безпосередньо пов’язано із системою стратегічного стримування, забезпеченням базування і бойового патрулювання атомних підводних човнів. У 2021 році ВМФ РФ планує отримати 4 атомних ПЧ: 2 АПЧ-носія МБР проекту 955А ("Борій-А"), "Князь Олег" і "Генералісимус Суворов" і 2 багатоцільових АПЧ проекту 885М ("Ясінь-М"), "Казань" і "Новосибірськ".

ПЧ типу "Борей-А"

На різних стадіях будівництва на суднобудівних заводах РФ сьогодні перебувають до 16 атомних підводних човнів. На додаток до 6 "бореїв" і 8 "ясенів" до 2027 року ВМФ має отримати 2 АПЧ проекту 09851 і проекту 09852. Йдеться про носії безекіпажних стратегічних підводних апаратів з ядерною бойовою частиною (типу "Посейдон").

пр.09851, Defense Express
Заставна дошка ПЛА "Хабаровськ" пр.09851

Поряд з цим, ВМФ планує отримати 28 надводних кораблів і суден: фрегат "Адмирал Головко" (проект 22350), корвети "Ретивий" і "Резкий" (проекту 20380), протимінний корабель "Яков Балаєв "(проект 12700), океанографічне судно "Евгений Гориглидлян" (проект 02670), великий гідрографічний катамаран (проект 23370Г), два протидиверсійні катери проекту 21980, катер-торпедолов нового проекту TЛ-2195, судно матеріально-технічного забезпечення "Всеволод Бобров" проекту 23120 та низка інших допоміжних одиниць.

Defense Express

Поряд з цим, до кінця 2021 року має бути завершено ремонті модернізацію "значної кількості" кораблів та допоміжних підрозділів. Серед них у т.ч. ВДК "Александр Шабалин" (пр.775), АПЧ "Тамбов" (проект 671RTMK "Щука"), що перебуває у ремонті з 2015 року, та АПЧ "Леопард" (проект 971 "Щука-Б"), що ремонтується з 2011 року. Також буде завершено ремонт і модернізацію підводного пілотованого апарату AС-36 "Бестер", що входить до складу Північного флоту.

Повітряно-космічні сили та морська авіація

Протягом 2021 року військова авіація може отримати понад 100 нових та модернізованих літальних апаратів, у т.ч. 4 багатоцільових винищувачі 5-го покоління Су-57 (перший літак впроваджено на озброєння одного з авіаційних полків Південного військового округу в грудні 2020 року). За повідомленнями россійських джерел, кількість винищувачів Су-57 планується збільшити до 22-х в 2024 році і до 76-х у 2028 році.

Defense Express

Що стосується бойових літаків, у 2021 році:

  • Розпочнуться державні випробування модернізованого стратегічного ракетного бомбардувальника Ту-160М, після чого він може бути прийнятий на озброєння. Літак, який здійснив перший політ у лютому 2020 року, оснащений новою авіонікою, навігаційними системами, бортовим зв'язком, системою управління, бортовою РЛС та системою РЕБ.
  • Планується підписання чергового контракту з корпорацією "Ростех" на будівництво модернізованих фронтових бомбардувальників Су-34М. Наразі приблизно 20 літаків Су-34 для ВКС перебувають на різних етапах вигготовлення;

Що стосується вертольотів, кількісні параметри будуть краще. До кінця року планується:

  • представити ЗС РФ новітні багатоцільові вертольоти Мі-38 виробництвахолдингу "Вертольоти" (у складі корпорації "Ростех");
  • завершити підготовку до серійного виробництва у першій половині цього року важкого військово-транспортного вертольота Мі-26Т2Б;
  • передати ЗС РФ перші десять транспортних і бойових вертольотів Мі-8АМЦЗ-ЗН.

Авіаційний завод "Роствертол" розпочав серійне виробництво ударних вертольотів Мі-28НМ, модернізованих з урахуванням досвіду бойових дій у Сирії.

Авіаційний завод
Авіаційний завод "Роствертол"

Планується, що до 2027 року ЗС РФ отримають 98 таких машин. Модернізовані вертольоти отримали новий двигун, авіоніку, модернізовану систему прицілювання та пошуку та можливість взаємодії з БПЛА. Вертольоти Мі-28НМ також отримають нові ракети " Гермес" класу повітря-земля з дальністю дії до 25 км.

Сухопутні війська

Сухопутні війська мають поповнитися понад 400 броньованими машинами, більшість з яких будуть відремонтованими одиницями. Йдеться про танки: Т-72Б3М, Т-80БВМ і Т-90М, бойові машини піхоти БМП-3 та модернізована БМП-2 (з дистанційно керованим модулем "Бережок") і бронетранспортери БТР-82А. Конкретних даних щодо підготовки до серійного випуску танків нового покоління Т-14 "Армата" наразі бракує, однак повідомлялося про початок підготовки особового складу у військових навчальних закладах.

Т-90МС, Defense Express
Т-90МС

Техніка призначена переважно для бронетанкових та моторизованих частин Західного військового округу, дислокованих в районах Москви, Нижнього Новгорода, Смоленська, Іваново та Ярославля. Загалом йдеться про 200 одиниць бронетехніки (танки, БТР, БМП, бойових машин підтримки танків "Термінатор" та інженерних машин, а також навчальних систем). Так, 2 гвардійська Таманська мотоизована дивізія, дислокована в Московській області, має отримати 18 самохідних протитанкових ракетних комплексів "Хризантема-С".

Defense Express
"Хризантема-С"

У свою чергу, артилерійські підрозділи Південного військового округу повинні отримати новітні самохідні гаубиці-гаубиці "Koaліція-СВ", модернізовані термобаричні ракетні установки TOС-1A "Солнцепек" (з підвищеною дальністю і точністю). Також має розпочатись експериментальна експлуатація боєприпасів нового типу для останньої самохідної версії термобаричної ракетної установкиTOС-2 "Toсочка".

Існують також сподівання на початок серійного виробництва розробок, створених в рамках НДДКР "Набросок" Центральним науково-дослідним інститутом "Буревестник" для"…покращення ефективності безосередньої вогневої підтримки армійських підрозділів на полі бою". Це пов’язується із оснащенням таких вогневих засобів, як: самохідна гаубиця на колісному шасі "Maльва", 80-мм самохідний міномет "Дрок", колісна артилерійська система "Флокс" і 120-мм артилерійська система "Maгнолія" (на базі арктичної двокомпонентної гусеничної машини.

80-мм самохідний міномет , Defense Express
80-мм самохідний міномет "Дрок". Фото:tass.ru

Повітряно-десантні війська

Для потреб ПДВ РФ планується розпочати поставки наступних видів ОВТ:

  • новітня десантна бронемашина з підвищеним рівнем захисту "Тайфун-ВДВ" (оснащена дистанційно керованим модулем з автоматичним гарматою калібру 30 мм і кулеметом ПКТМ калібру 7,62 мм);
  • нова система зв'язку та управління із скороченим часом передачі та прийому інформації на всіх рівнях прийняття рішень щонайменше наполовину.

Війська ППО

Війська ППО у 2021 році планують отримати 2 полкових комплекти ЗРК ППО-ПРО С-400 "Тріумф" та 18 самохідних зенітно-ракетно-артилерійських установок "Панцир-С".

Самохідна зенітно-ракетно-артилерійська установка "Панцир-С"

Також планується:

  • завершення дослідницького процесу новітньої зенітної системи С-500 "Прометей" та введення її в експлуатацію;
  • початок переозброєння частин ППО Центрального ВО, дислокованих у Красноярському краї та Хакасії, новітнім ЗРК С-350 "Витязь" (до кінця 2027 року планується поставити 12 дивізіонів ЗРК С-350В);
  • завершення будівництва стаціонарної РЛС раннього попередження "Воронеж" у Воркуті та прийняття її в дослідницьку експлуатацію;
  • початок будівництва РЛС "Яхрома" в Севастополі та окремих загоризонтних радіолокаційних постів у Калінінграді та Зеї. Ця РЛС має працювати у 4-х смугах (метровій, дециметровій, сантиметровій і міліметровій) із забезпеченим кутом огляду 270 градусів.
  • впровадження пробної партії машин розвідки і управління для тактичних систем ППО "Гібка-С";

Нові види ОВТ

На додаток до "традиційної", хоча нової системи озброєння, Москва оголосила про плани запровадження абсолютно нових класів безпілотних та дистанційно керованих видів ОВТ. Завдяки роботизації до кінця року російські війська можуть отримати:

  • багатоцільові БПЛА великої дальності та високої автономності, озброєні керованими ракетами "повітря-земля", здатні знищувати нерухомі та мобільні цілі
  • малогабаритні керовані боєприпаси для ударних БПЛА, розробка яких уже закінчилася, наразі проходить пробну експлуатацію і серійне виробництво яких, як очікується, розпочнеться вже цього року;
  • експериментальні зразки самохідної, дистанційно керованої наземної платформи "Maркер";
  • багатофункціональний комплекс MРK-РХБЗ, що включатиме роботизовані наземні платформи та безпілотні літальні апарати. Він повинен мати можливість виконувати весь обсяг робіт, пов’язаних з радіологічною, хімічною та біологічною розвідкою (РХБ) і брати участь у ліквідації наслідків використання ворогом зброї масового ураження під час війни та аварій та катастроф RCB у мирний час.

Таким чином, модернізація і переоснащення частин і підрозділів ЗС РФ у 2021 році триватиме у напрямку підтримання боєздатності і подальшого підвищення частки сучасних озброєнь. При цьому, з огляду на економічні проблеми, Москва робитиме наголос на першочергове оновлення складових компонентів ядерної тріади ЗС РФ (насамперед, наземного і морського базування). В той же час, загальновійськові сили надалі будуть отримувати переважно модернізовані і відремонтовані зразки ОВТ, які можна вважати відносно сучасними.

Висновки

Аналіз кількісних показників ОВТ, наведених вище, свідчить про наявність у оборонної промисловості низки системних проблем, що заважають розгортанню серійного виробництва навіть новітніх розробок ОВТ, передусім, бойових літаків і бронетехніки. Наразі вона вже демонструє нездатність забезпечити швидке переозброєння ЗС РФ на нові види озброєнь і з часом проблеми будуть лише поглиблюватися.

Defense Express
Танки Т-72Б3 та БМП-2 армії РФ

Внаслідок цього, російська армія поступатиметься потенційним противникам як якісно, так і кількісно. Також РФ втрачатиме експортний потенціал, адже виробничі потужності, по-перше, будуть перевантажені замовленнями для власного війська, а по-друге, Росія потерпатиме від браку сучасних технологій, які потрібні для створення нових зразків ОВТ.

Читайте також: Танковий "Прорив": оцінка обсягів поставок та перспектив Т-90М у армії Росії