xcounter
#

Франція хоче від 40 до 28 місяців скоротити цикл виробництва ракет Aster зокрема до ЗРК SAMP/T

2000
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І це зокрема окреслює перспективи, наскільки може бути збільшена кількість таких ЗРК для України

Президент Франції Еманюель Макрон під час Paris Air Show 2023 офіційно оголосив, що в Україні уже розгорнуто італо-французький зенітно-ракетний комплекс SAMP/T, який зараз уже "захищає ключові об’єкти та життя людей". Це важлива для нашої воюючої країни подія, оскільки SAMP/T може боротись не тільки проти крилатих, але й проти балістичних ракет рашистів також. А в одному із своїх публікацій Defense Express пояснював зокрема, чому нам потрібні саме Patriot PAC3 та SAMP/T для перехоплення балістичних ракет та навіть Х-22.

Комплекс SAMP/T стандартно складається із РЛС Thompson-CSF ARABEL, пункту бойового управління (FCU) та до шести пускових установок на 8 зенітних ракет Aster-30 кожна. Та особливий тим, що для управління тут достатньо лише 14 осіб, в той час як для fire unit комплексу Patriot – 90 осіб.

Читайте також: Підготовка персоналу, аеродроми та коли стануть на озброєння: Резніков розповів про F-16 для України
Бойова робота комплексу SAMP/T, ілюстративна інфографіка з відкритих джерел

Але схоже, що фактична кількість ПУ в складі батареї може бути меншою. У відкритих джерелах є дані, що Італія та Франція отримали на озброєння загалом 18 батарей SAMP/T і 1400 ракет до них, і при цьому на початок 2022 року в розпорядженні французьких військових було 40 пускових установок SAMP/T, італійських військових – 20 пускових установок, тобто в середньому виходить по 3-4 ПУ на одну батарею.

Україні треба якомога більше ЗРК, що здатні збивати балістичні ракети, і уже є в публічному обороті цифра, що для повного прикриття нашої критичної інфраструктури треба 50 батарей комплексу Patriot.

На цьому тлі цілком логічно поставити питання, а чи є перспективи для розширення поставок італо-французьких SAMP/T порівняно так, як це вийшло і у випадку з тими ж Patriot – окрім наявних двох батарей, до кінця 2024 року Raytheon має плани поставити для ЗСУ ще п’ять батарей.

Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але схоже, що у випадку із SAMP/T лімітуючим фактором може бути не тільки мала кількість пускових установок в наявності країн-експлуатантів, але й також – відносно малі темпи поповнення запасів зенітних ракет до цих ЗРК.

На початку 2023 року Франція та Італія домовились про "стратегічний план" протягом кількох років виготовити загалом 700 ракет сімейства Aster, і в цю цифру входять не тільки "сухопутні" Aster-30 до SAMP/T, але й "морські" Aster 15 також. При цьому, для виготовлення такої кількості ракет мають бути використані потужності ОПК обох країн одночасно.

Пуск зенітної ракети Aster-30 із комплексу SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел

А ще краще цю ситуацію може прояснити ще така річ – в лютому 2023 року міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна в рамках нової оборонної стратегії хоче до 2025 року зокрема скоротити цикл виробництва зенітних ракет сімейства Aster від 40 до 28 місяців загалом. При цьому яким зараз є прогрес французів у досягненні цієї цілі, дані поки що відсутні.

Для порівняння – станом на червень 2023 року американський ВПК може щороку виготовляти 450 зенітних "протибалістичних" ракет PAC-3 до Patriot, з перспективою збільшити цю цифру на 20% за 3 роки.

Тому ситуація поки виглядає так, що через малу кількість пускових установок і повільний темп відновлення запасів зенітних ракет ймовірність поставки додаткових SAMP/T поки виглядає малою. Але водночас, не варто виключати, що завдяки фактору політичної волі ЗРК SAMP/T в розпорядженні ЗСУ з часом стане більше, аніж одна батарея.

Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення від Eurosam
Читайте також: Пан'європейська ППО та ПРО: "шашечки" чи їхати, або за що Франція образилась на Німеччину