xcounter
#

Ще один "винищувач" балістичних ракет вже захищає Україну – у Франції офіційно говорять про роботу ЗРК SAMP-T

4970
Фото: Eurosam
Фото: Eurosam

У Франції розповіли, що Україна вже використовує ЗРК SAMP/T, щоб захищати "ключові об’єкти та життя людей"

Президент Франції Емманюель Макрон під час свого виступу на 54-му Паризькому авіакосмічному салоні (Paris Air Show 2023), що стартував вчора, 19 червня, вперше офіційно повідомив про те, що Україна вже отримала та розгорнула французько-італійський зенітний ракетний комплекс SAMP/T. Про це повідомляє видання Le Monde.

ЗРК Samp/T
Пуск ракети з ЗРК SAMP/T, скріншот з відео Eurosam

Як відзначив Макрон, цей ЗРК "розгорнутий і функціонує в Україні, де він захищає ключові об’єкти та життя людей", тож тепер ми можемо констатувати той факт, що Повітряні Сили ЗСУ, крім американських зенітних ракетних комплексів Patriot, вже мають ще один аргумент проти надскладних цілей, які росіяни запускають по Україні – передусім балістичних ракет.

Читайте також: Пан'європейська ППО та ПРО: "шашечки" чи їхати, або за що Франція образилась на Німеччину

Так, ЗРК SAMP/T працює за тим же принципом, що й Patriot, а саме Hit-to-Kill, коли ціль знищується кінетичним перехоплювачем за допомогою енергії зіткнення, яка дозволяє гарантовано знищувати бойову частину балістичної ракети – про те, чому потрібні саме Partiot PAC3 та SAMP/T для перехоплення балістичних ракет та навіть Х-22 Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Нагадаємо – передача ЗРК SAMP/T була узгоджена ще 3 лютого очільниками оборонних відомств Франції та Італії, а українські підрозділи на навчання відправилися вже 5 лютого. Раніше у міноборони Франції також наголошували, що разом з ЗРК Україні також буде поставлена радіолокаційна станція GM200 від Thales.

Зенітний ракетний комплекс SAMP/T, він же Mamba – наземний комплекс "поверхня-повітря" середнього радіуса дії, створений італійсько-французьким консорціумом Eurosam та призначений передусім для перехоплення балістичних ракет, а також інших цілей – крилатих ракет, літаків тощо.

Eurosam
Фото: Eurosam

Детально про особливості цього ЗРК ми вже розповідали в одному з матеріалів. Водночас нагадаємо таке – комплекс може знищувати літаки на відстані 100+ км, а балістичні цілі ракетою Aster 30 – на відстані до 30-35 км і висоті до 20 км. Одна пускова ЗРК має вісім ракет, які можуть бути вистріляні за 10 секунд, водночас одночасно батарея SAMP/T може перехоплювати до 16 цілей.

Читайте також: Франція має хороші запаси бронемашин, і низка з них, включно з більшою кількістю AMX-10RC​, посилять ЗСУ