xcounter
#

Підготовка персоналу, аеродроми та коли стануть на озброєння: Резніков розповів про F-16 для України

3618
F-16 разом з MQ-9, всі фото – U.S. Air Force
F-16 разом з MQ-9, всі фото – U.S. Air Force

Українські пілоти невдовзі мають розпочати навчання на винищувачі F-16, коли будуть затверджені всі програми – воно може тривати до шести місяців, а літаки стануть на озброєння ймовірно вже на початку 2024 року

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю виданню "Настоящее время" розповів деякі деталі про процес передачі Україні західних літаків. Як відзначає очільник оборонного відомства України, "сьогодні ми абсолютно впевнено говоримо про літаки F-16" – міністр оборони говорить про "народження" нової авіаційної коаліції яку, як вже відомо, очолять дві європейські країни за підтримки США – Нідерланди та Данія.

F-16
Винищувачі F-16 допоможуть ПС ЗСУ у боротьбі з російськими літаками

"Буде проводитися тренінгова програма українських пілотів, інженерів, механіків, техніків, щоб зрештою на озброєнні Повітряних Сил України опинилися сучасні літаки четвертої генерації плюс", – говорить очільник оборонного відомства.

Читайте також: Для опанування F-16 пілотами ПС ЗСУ створюють навчальний центр у Східній Європі

На сьогодні винищувачі F-16 стануть найскладнішим озброєнням, що коли-небудь передавали Україні союзники, і оснащення ПС ЗСУ новими літаками вимагатиме відповідно часу та проходження низки важливих процесів.

Про навчання на F-16 – і не тільки пілотів, а й інженерів та техніків

Один з таких процесів – це безпосередньо навчання пілотів, щодо якого раніше можна було почути низку спекуляцій в контексті часу, за який пілоти ПС ЗСУ можуть опанувати винищувачі F-16, зокрема можна було почути терміни у півтора та більше років, водночас, як каже Резніков тестування двох українських пілотів у США продемонстрували, що термін до шести місяців буде достатнім для опанування літаків.

"Я вважаю, що наші пілоти, з їхніми бажаннями та прагненням, мабуть, полетять швидше. Я маю на увазі не просто полетять, а вільно: з маневром, вночі, у парі. Я думаю, за чотири місяці це реалістично", – говорить Резніков.

Як приклад він наводить випадки з іншим озброєнням, коли наші військові опановували ту чи іншу систему у досить стислі терміни. Наприклад, якщо на ті ж САУ CAESAR чи Krab за нормативами термін навчання має становити щонайменше три місяці, то наші військові впоралися за три тижні. У випадку з Patriot результат був ще більш вражаючим – 10 тижнів проти десяти місяців.

Але крім пілотів для експлуатації F-16 потрібні також й інженери, техніки та інший персонал, який теж має пройти курс навчання, який, за словами міністра оборони, триватиме більш як чотири місяці. Це пов’язано передусім з тим, що навчання передбачає знання спеціальної надскладної термінології англійською, а загалом техніків та інженерів, які володіють цією мовою, менше, ніж тих же пілотів.

Про аеродроми та терміни постачання

На питання, чи будуть аеродроми для F-16 розташовані в Україні, Резнікові відзначає, що "бойовий літак не може літати з території іншої країни, звичайно, що вони будуть в Україні".

Щодо термінів навчання Резніков відзначає наступне – точні дати стануть відомі тоді, коли буде затверджена програма, про яку домовилися на черговій зустрічі у форматі "Рамштайн", що проходила 15 червня.

"От коли я побачу цю програму, я зможу сказати точний період. Тому що якщо зараз скажемо, що очікування – це шість місяців, а через шість місяців не полетить літак, нам скажуть "Зрада", – говорить міністр оборони.

Але загалом Резніков зауважує, що очікувати винищувачі F-16 на озброєнні ПС ЗСУ варто не раніше Нового року (ймовірно, йдеться про те, що літаки стануть на озброєння вже на початку 2024 року).

Читайте також: Кілька десятків пілотів для опанування F-16 лише у першій хвилі - у Повітряних Силах розкрили плани тренувань