xcounter
#

Топ-5 подій 2021 року для Збройних Сил України

2664
Воїни ЗСУ готові нав'язати свою волю противнику, фото ілюстративне
Воїни ЗСУ готові нав'язати свою волю противнику, фото ілюстративне

Українське військо наполегливо примножує свій якісного потенціал. Одного дня це допоможе перейти від стримування агресора до звільнення окупованих Криму та Донбасу

Defense Express підводив підсумки минулого 2021 року в розрізі найбільших перемог українського ОПК, а саме – які зразки озброєння вітчизняного виробництва уже посилили або скоро посилять українське військо.

Тепер варто підвести в іншому ключі підсумки року, що минув, в форматі короткого та суб'єктивного огляду – згадати найбільш важливі події, які свідчать про поступове посилення якісного потенціалу Збройних Сил України.

Читайте також: ​Чи справдилися очікування від 2021 року в ОПК України: гострий матеріал, який нікому не сподобається
Навчання "Об’єднані зусилля-2021", вересень 2021 року, фото - прес-служба Оперативного командування "Захід"

Україна прагне повернути окуповані землі Криму та Донбасу. І навіть якщо така перспектива здається віддаленою на роки, перемога кується уже сьогодні.

Український флот отримує вітчизняну протикорабельну зброю та можливість контролювати наші води в режимі 24/7, армійська авіація повертає в стрій Мі-24, наші військові тренувались проводити масштабні повітряні та морські десанти, а українська артилерія отримує безпілотні "очі" вітчизняного виробництва.

Комплекс "Нептун" - "ракетний щит" українських вод Чорного моря, фото ілюстративне

ВМС України отримують "Нептун"

Офіційно, протикорабельний комплекс "Нептун" був прийнятий на озброєння ЗСУ в серпні 2020 року, але фактичні поставки почались саме у 2021 році.

У березні минулого року ВМС України отримали дослідний зразок "Нептуна" на шасі КРАЗ, що може використовуватись не тільки для навчання, але й також – для несення бойових чергувань.

Передача дослідного зразка комплексу "Нептун" Військово-Морським Силам України, березень 2021 року

Для проведення параду 24 серпня 2021 року були задіяні декілька уже серійних машин комплексу "Нептун". Перший дивізіон "Нептуна" має стати на бойове чергування у І половині 2022 року, а загалом – до 2026 року ВМС України планують мати мінімум три дивізіони "Нептунів".

Судячи із деяких заяв Секретаря РНБО Олексія Данілова, ВМС України уже мають в своєму розпорядженні як мінімум декілька ракет до "Нептуна", які готові для стрільби по кораблям ЧФ РФ у випадку, якщо Кремль наважиться на "велику війну".

Тренування курсантів Інституту ВМС України на серійних машинах комплексу "Нептун", зображення з відкритих джерел
Армійська авіація повертає в стрій Мі-24

Ця подія важлива у двох ракурсах. Вітчизняне військо тепер не залежить від поставок імпортних лопатей. Навіть у сучасній війні пілотована армійська авіація зберігає своє значення, і на це вказує приклад тієї ж Туреччини, яка нарощує не тільки флот безпілотників Bayraktar TB2, але й також – флот ударних гвинтокрилів Т129.

Ударний вертоліт Мі-24 виступає учасником антитерористичних навчань в порту "Херсон", червень 2021 року

"Поставлені на крило" Мі-24 армійської авіації ЗСУ в 2021 році використовувались для бойової підготовки як мінімум двічі: у червні – для антитерористичних навчань в порту "Херсон", у вересні – під час навчань "Об’єднані зусилля-2021". Також варто згадати, що у жовтні 2021 року "Авіакон" передав ЗСУ партію модернізованих Мі-24ПУ1, і ці машини уже несуть своє бойове чергування в строю армійської авіації.

"Поставлені на крило" Мі-24 армійської авіації ЗСУ
Український флот озброюється "Байрактарами"

Військово-Морські Сили України в липні 2021 року отримали перший розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 від турецької оборонної компанії Baykar Defence. Безпілотники цього комплексу мають збільшену дальність дії – до 300 кілометрів, також є опція розміщення станцій управління цього комплексу навіть на кораблях ВМСУ.

Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України

Після передачі вдосконалених Bayraktar TB2 український флот отримав можливість не тільки відслідковувати ситуацію в наших водах у режимі 24/7, але й також – уражати кораблі ЧФ РФ до класу "корвет" включно.

Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України

ЗСУ готувались до масштабних морських та повітряних десантів

Як мінімум двічі в 2021 році Військово-Морські Сили України виводили у море весь склад кораблів та катерів, що може бути використаний для висадки морського десанту - середній десантний корабель "Юрій Олефіренко", десантний катер "Сватове" та два "артилерійські" катери проекту В-306.

Такі маневри відбувались наприкінці червня 2021 року та під час навчань "Об’єднані зусилля-2021" у вересні минулого року.

ВМС України відпрацьовують висадку десанту, червень 2021 року

В свою чергу, в листопаді минулого року десантно-штурмові частини ЗСУ провели масштабну висадку десанту з літаків Ан-26 та Іл-76. При цьому вперше за 2021 рік наші військові відпрацювали десантування легкої бронетехніки з борту транспортних літаків.

Всупереч нестачі засобів для проведення десантів – за деякими даними, Повітряні Сили мають лише сім Іл-76, наші ЗСУ готуються до проведення десантних операцій, покликаних вирвати ініціативу з рук ворога.

Десантування БМД-2 із Іл-76 Повітряних Сил ЗСУ під час навчань частин ДШВ, листопад 2021 року

Українські гармаші отримали "безпілотні очі"

Довгий час були розмови про те, що українському війську не вистачає безпілотних комплексів, які можна використовувати для розвідки або ж коригування вогню артилерії. Схоже, ця проблема поступово зникає. Наприкінці грудня 2021 року прес-служба Міноборони України оголосила, що для контрольних стрільб артилерії ЗСУ вперше в минулому році задіяла БПЛА "Фурія".

Безпілотний комплекс "Фурія" коригує вогонь артилерії ЗСУ, фото - прес-служба Міноборони України

Дещо раніше, у вересні 2021 року, під час конкурсу на кращий танковий екіпаж ЗСУ відбувались стрільби з гармат Т-80 на дальність за межами прямого пострілу – за 7,5 кілометрів. Для коригування вогню тоді також використовувались "Фурії".

Танк Т-80 ЗСУ веде вогонь, фото ілюстративне
Читайте також: Якщo РФ застoсує авіацію, хтo кoнтрoлюватиме небo над Схoдoм України