xcounter
#

Збройні Сили повертають в стрій Мі-24: все вирішуватимуть темпи виробництва лопатей на "Мотор Січ"

11491
Бойовий Мі-24 діяв у парі з десантно-штурмовим Мі-8
Бойовий Мі-24 діяв у парі з десантно-штурмовим Мі-8

Дебют Мі-24 із новими лопатями відбувся під час тренувань Об’єднаних Сил ЗСУ на території порту "Херсон"

Командування Об’єднаних Сил Збройних Сил України розповіло про факт проведення антитерористичних навчань на на території державного підприємства “Херсонський морський торговельний порт”.

Організатором цього заходу був Антитерористичний центр при управлінні Служби безпеки України в Херсонській області, для проведення навчань були залучені підрозділи Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції та інших структур.

Читайте також: Армійська авіація Росії: тренди розвитку, загрози і вразливі місця
За сценарієм навчань, спецпризначенцям потрібно було звільнити цивільне судно, який захопили терористи

За сценарієм навчань, підрозділи ЗСУ виконували блокування місця надзвичайної події з використанням спецтехніки та бронетехніки, а гвинтокрили армійської авіації – підтримували штурмові дії зі знешкодження терористів та звільнення заручників.

В даному ракурсі варто звернути увагу на той факт, що для проведення таких навчань було задіяно Мі-24 армійської авіації, і це – перший за тривалий час епізод, коли вертольоти такого типу були підняті у повітря під час заходів бойової підготовки. Окремо варто звернути увагу, що цей вертоліт Мі-24 діяв у парі з вертольотом Мі-8 – на першу машину були покладені ударні функції, на другу (тобто Мі-8) – функцію висадки штурмового загону.

Ще раз повторимо це фото, воно поки єдине, яке підтверджує повернення Мі-24 в стрій Збройних Сил України

Факт залучення бойового гвинтокрила Мі-24 для проведення антитерористичних навчань привертає увагу й на іншому тлі.

Міноборони України сповістило, що на днях відбулись навчання підрозділів десантно-штурмових військ, котрі відпрацьовували тактичні дії в різних видах загальновійськового бою з одночасною висадкою повітряних десантів на складних ділянках місцевості.

Одиночний Мі-8 виконує висадку десанту

Як прямо випливає із фото, котрі супроводжують це повідомлення, для безпосередньої підтримки військ з повітря були задіяні штурмовики Су-25, а не ті самі Мі-24.

Гвинтокрили Мі-8 при цьому виконували висадку десанту, діяли одиночно та парами.

Воїни-десантники на броні БТР спостерігають за прольотом пари Мі-8

З однієї сторони, сам факт того, що наші Мі-24 повертаються в небо, якби й не має дивувати, бо "Мотор Січ" нарешті налагодила виробництво вітчизняних вертолітних лопатей.

З іншої сторони, ці самі вертолітні лопаті й досі лишаються дефіцитним ресурсом.

Лопаті вітчизняного виробництва до Мі-24 були прийняті на озброєння ЗСУ 18 травня 2021 року

Зокрема, як 22 червня цього року повідомило видання АрміяInform із посиланням на слова нардепа Ігоря Копитіна, члена комітету ВР з питань національної безпеки, у цьому році Збройні Сили України мають отримати 20 комплектів лопатей, які будуть розподілені між одразу чотирма бригадами армійської авіації, та будуть встановлюватись не тільки на Мі-24, але й на Мі-8 також.

Поки що ж пілотам армійської авіації доводиться спостерігати, як їх Мі-24 стоять "прикуті" до землі

Тому, схоже, поки темпи виробництва вертолітних лопатей на "Мотор Січ" не вийдуть на бажані 60 комплектів у рік, Збройні Сили України використовуватимуть Мі-24 доволі обмежено, тобто – для виконання завдань, що не потребують застосування значної кількості армійської авіації.

При цьому Мі-24 як ударні вертолоти будуть діяти "у спарці" із десантно-штурмовими Мі-8.

За поточними планами, в 2021 році до строю мають повернутись 10 гвинтокрилів Мі-24
Читайте також: Поки чекають на лопаті до Мі-24: гвинтокрили Мі-8 "знищують цілі" в зоні ООС