xcounter
#

"Нептун", корвети і тральники: як розвиватимуться ВМС України в 2022 році

3748
В наступному році в складі ВМС України має початись формування берегових ракетних військ, озброєних "Нептуном"
В наступному році в складі ВМС України має початись формування берегових ракетних військ, озброєних "Нептуном"

Плани по розвитку національного флоту прописані на період до 2036 року

Командування Військово-Морських Сил України в Одесі підбиває підсумки діяльності за 2021 рік, зокрема у поточному була завершена та затверджена Президентом України стратегія розвитку національного флоту до 2036 року.

При цьому Командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа окреслив подальші плани по розвитку національних Військово-Морських Сил на 2022 та наступні роки. Про це пише портал АрміяInform.

Читайте також: До кінця цього року очікується підписання контракту на другий дивізіон РК-360МЦ "Нептун" для ВМСУ
Командувач ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа, фото - АрміяInform

У розрізі "корветної програми" Неїжпапа розповів, що на даний момент корпус першого корвета за турецьким проектом Ada для ВМС України готовий уже на 75-80%.

Остаточно корпус цього корабля має бути добудований в І кварталі 2022 року, і до кінця 2022 року цей корабель "із деяким оснащенням" мають відбуксирувати в Україну на остаточну добудову, що має завершитись у 2023 році. У тому ж 2023 році мають стартувати державні випробування першого корвету за проектом Ada для ВМС України та має бути закладений другий корвет цього проекту для українського флоту.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС України коштуватиме 3,8 мільярда гривень або близько 150 мільйонів доларів, фото ілюстративне

Командувач ВМСУ Неїжпапа не став деталізувати, коли саме буде підписаний контракт на будівництво восьми ракетних катерів за британським проектом. За словами, Неїжпапи, наприкінці 2022 року ВМС України мають отримати один із двох тральників проекту Sundown.

Будівництво бази українських ВМС в Бердянську відбуватиметься саме на кредитні гроші від Великої Британії. Головну базу для наших ВМС в Чорному морі будуватимуть в Очакові Миколаївської області також на гроші з британського кредиту на розвиток українських Військово-Морських Сил.

Тральники HMS Ramsey та HMS Blyth, які мають бути передані до складу ВМС України, фото ілюстративне

Окремо Неїжпапа розповів про плани формування нового роду військ в складі ВМС України – берегових ракетних військ, що будуть озброєні протикорабельними комплексами "Нептун". Зокрема, командувач Військово-Морських Сил України уточнив, що перший дивізіон "Нептунів" національний флот має отримати в І кварталі 2022 року. Всього ЗСУ планують замовити три дивізіони серійних комплексів "Нептун", а формування берегових ракетних військ в складі ВМС України має відбутись до 2026 року.

Тренування курсантів Інституту ВМС України на серійних машинах комплексу "Нептун", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Україна розкрила деякі деталі кредитної угоди із Великою Британією на розбудову ВМС