xcounter
#

Україна розкрила деякі деталі кредитної угоди із Великою Британією на розбудову ВМС

2926
Тральники HMS Ramsey та HMS Blyth, які мають бути передані до складу ВМС України, фото ілюстративне
Тральники HMS Ramsey та HMS Blyth, які мають бути передані до складу ВМС України, фото ілюстративне

Найцікавіше – розпоряджатись кредитними грошима проекти для ВМСУ буде Мінфін України, а не оборонне відомство

Портал АрміяInform сповістив, що у відкритому доступі з’явився текст Рамкової угоди між Великою Британією та Україною про офіційне кредитування на розвиток наших Військово-Морських Сил.

За "фінансовими" параметрами – ця угода передбачає, що Україна отримає на розвиток ВМСУ 1,7 мільярди фунтів стерлінгів під 2,6% річних. При цьому є пункт, що кредитні платежі за цією угодою можуть виконуватись у євро, доларах США або ж британських фунтах стерлінгів.

Читайте також: Україна отримає британські тральники Sandown не раніше кінця 2022 року
Модель майбутнього ракетного катера від британської корпорації Babcock для ВМС України, зображення ілюстративне

Розпорядниками кредитних грошей від нашої держави буде Мінфін України. В угоді є опція, що за потреби ліміт в 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів може бути "перевищений".

Мінімум 50% кредитних грошей мають бути витрачені на купівлю саме британських "товарів та послуг". У випадку прямого імпорту систем та агрегатів із Великої Британії до України ці поставки мають бути звільнені від сплати імпортних мит.

Рендер проекту фрегату Arrowhead 140 від британської корпорації Babcock, який також може бути запропонований для ВМС України, зображення ілюстративне

За "організаційними" параметрами – угода встановлює, що усі контракти на розподіл кредитних грошей мають бути підписані до кінця 2024 року. Україна планує витратити кредитні гроші від Великої Британії на будівництво військово-морської інфраструктури, на купівлю двох тральників типу Sandown, на будівництво восьми ракетних катерів, і найцікавіше – на будівництво фрегата для ВМС України.

До цього моменту Міноборони України вцілому заявляло план збудувати новий фрегат для заміни "Гетьмана Сагайдачного", але не вказувало, що цей проект буде втілено саме на кредитні гроші від Великої Британії.

Рендер корабля проекту 58250 "Володимир Великий", Міноборони України розглядає варіант добудувати цей корабель як фрегат для ролі нового флагмана ВМСУ
Читайте також: Міноборони знову озвучило план добудувати корабель "Володимир Великий" як заміну флагмана "Гетьман Сагайдачний"