xcounter
#

Міноборони знову озвучило план добудувати корабель "Володимир Великий" як заміну флагмана "Гетьман Сагайдачний"

3650
Рендер корабля проекту 58250, який закладався як корвет, а буде добудований як фрегат
Рендер корабля проекту 58250, який закладався як корвет, а буде добудований як фрегат

На амбітний план Міноборони потрібно знайти мінімум 8 мільярдів гривень, і це – без урахування закупки боєкомплекту для майбутнього флагмана національного флоту

На початку лютого цього року стало відомо, що Міноборони України хоче добудувати корабель проекту 58250 "Володимир Великий" як легкий фрегат, що має прийти на заміну нинішньому флагману ВМСУ – фрегату "Гетьман Сагайдачний".

У всякому випадку, саме про такі плани Defense Express повідомив Олександр Миронюк, тоді ще заступник Міністра оборони України.

Читайте також: Протикорабельний "Нептун" став ще крутішим: перші фото оновленого комплексу
За деякими даними, флагман національного флоту - фрегат "Гетьман Сагайдачний" зараз взагалі небоєготовий

Перевага такої ідеї - корабель проекта 58250 повинен мати повне водозаміщення на рівні 2650 тонн, і такий параметр ставить "Володимир Великий" на ланку щось середнього між корветом та фрегатом.

За таких умов є свій резон добудовувати флагманський корабель проекту 58250 саме як фрегат ближньої морської зони.

Проект корабля "Володимир Великий" досі лишається на рівні макетів та ідей

Саме такого класу кораблі - фрегати ближньої морської зони - які розробляються та стоять на озброєнні у країнах, які мають схожі з Україною потребу захисту кордонів, а не океанського патрулювання.

Наприклад, Туреччина вже спустила на воду фрегат класу Istanbul із водотонажністю у 3000 тонн, а Нідерланди розробили проект Sigma-10514 із водотонажністю у 2365-2575 тонн, який постачається у Індонезію та Мексику.

Проект Sigma-10514, який відноситься до класу фрегатів ближньої морської зони

Мінуси такої ідеї – наша країна зможе почати добудову "Володимира Великого"не раніше того, поки будуть збудовані чотири корвети типу Ada для ВМС України. Наші корабели давно не будували великі кораблі для національного флоту, потрібно відновлювати навики.

Врешті, зараз секції корпусу першого корабля проекту 58250 із оголошеною готовністю корпусу на рівні 80% та загальною - 32% перебувають на "Чорноморському суднобудівному заводі", котрий зараз визнаний банкрутом. І врятувати ці конструкції із збанкрутілого ЧСЗ – окрема технологічно складна задача.

Секції корпусу "Володимира Великого" у цехах уже збанкрутілого СЧЗ

Минуло приблизно півроку, ідея добудовувати "Володимира Великого" як фрегата поки ніяк "не зрушила з мертвої точки".

Сьогодні міністр оборони України Андрій Таран заявив, що МОУ та Генеральний штаб ЗСУ "опрацьовують питання добудови корабля за класом "фрегат", з тим щоб знайти заміну для фрегата "Гетьман Сагайдачний".

Два проекти перспективних кораблів ВМС України в одному слайді - корвет за турецьким проектом Ada та корабель за українським проектом 58250

Прес-служба Міноборони при цьому розповіла, що затрати на цей корабель склали уже 569 мільйонів гривень.

Готовність конструкцій "Володимира Великого" складає 17%, елементи його корпусу досі перебувають на території колишнього ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод".

Ця ілюстрація наочно показує, який обсяг робіт потрібно провести для того, щоб добудувати бодай корпус "Володимира Великого"

"Зокрема, виготовлено блоки 1-7 основного корпусу корабля та блок 8 надбудови корабля, закуплено частину обладнання вітчизняного та іноземного виробництва", - йдеться у повідомленні прес-служби МОУ.

За оцінками нашого оборонного відомства, на добудову корабля "Володимир Великий" потрібно понад 8 мільярдів гривень, і це - без урахування вартості закупівлі боєкомплекту.

Нашій державі потрібні бойові кораблі "у металі", а не "на папері" та у виставочних макетах
Читайте також: Від кулемета до ПКР: названо перелік озброєння для першого корвету для ВМС України (відео)