xcounter
#

Корвет "Володимир Великий" планують добудувати у фрегат на заміну "Гетьман Сагайдачний"

Проект Sigma-10514, який відноситься до класу фрегатів ближньої морської зони
Проект Sigma-10514, який відноситься до класу фрегатів ближньої морської зони
12250

"Володимир Великий" добудують по доопрацьованому проекту багатофункціонального фрегата ближньої морської зони

Міноборони оголосило намір доопрацювати програму зі створення вітчизняного корабля за програмою корвета проекту 58250, класу "Володимир Великий".

Наразі розглядається можливість доопрацювати проект, збільшити його можливості та добудувати корабель, який має стати флагманом українського флоту. Про такі плани Defense Express повідомив Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України.

Читайте також: Здатний збивати балістичні ракети: до складу флоту США увійде 69 корабель типу Arleigh Burke
корвет проекту 58250
Оригінальний проект корвету 58250

"Зараз Міноборони ініційована програма добудови національного корвета по новому переформатованому та доопрацьованома проекту. За своєю водотонажністю та можливостями, корвети проекта 58250 ближче до кораблів, які зараз класифікуються у окремий суб-клас - багатофункціональні фрегати ближньої морської зони. Тому є варіант внести відповідні зміни у "Володимир Великий" та отримати зміну фрегата "Гетьман Сагайдачний", який знаходиться в експлуатації вже 27 років", - заявив Олександр Миронюк.

фрегат Петро Сагайдачний
Фрегат "Гетьман Сагайдачний"

З боку Defense Express зазначимо, що корвети проекта 58250 мають повне водозаміщення у 2650 тонн. Для порівняння, турецькі корвети класу Ada - 2032 тонн, німецькі класу Braunschweig 1840 тонн, а російські корвети, які базуються у Чорному морі, проекту 22160 та "Буян-М", 1800 та 949 тонн відповідно.

Braunschweig корвет
Німецький корвет для дій у Північному та Балтийському морі класу Braunschweig

В цей же час, клас багатофункціональних фрегатів ближньої морської зони - це кораблі, які розробляються та стоять на озброєнні у країнах, які мають схожі з Україною потребу захисту кордонів, а не океанського патрулювання.

Наприклад, Туреччина вже спустила на воду фрегат класу Istanbul із водотонажністю у 3000 тонн, а Нідерланди розробили проект Sigma-10514 із водотонажністю у 2365-2575 тонн, який постачається у Індонезію та Мексику.

Такі фрегати ближньої морської зони, у порівнянні із корветами, мають потужніше озброєння, краще захищені від атак з повітря та оснащені більш розвиненими радіолокаційними системами. Це дозволяє ширше використовувати наявні корвети, або задіювати такий фрегат у самостійних місіях.

Зазначимо, що секції українського корвета проекта 58250 із оголошеною готовністю корпусу на рівні 80% та загальною - 32%, зараз знаходяться на "Чорноморському суднобудівному заводі". У 2018 році це підприємство було визнано банкрутом, а через рік розпочався процес продажу його майна.

корвет володимир великий
Секції корвету "Володимир Великий"

Як повідомив заступник Міністра оборони України, Міноборони вже провело інвентаризацію недобудованого корабля. А Дослідно-проектному центру кораблебудування доручено завдання опрацювати шляхи його добудови на діючих в Україні суднобудівних підприємствах.

Після цього секції та все раніше закуплене оснащення буде транспортовано на нове підприємство та розміщено у елінгу. На ньому буде проведено збирання та комплектування по доопрацьованому проекту.

"За нашими розрахунками, після добудови всіх корветів, вивільнені виробничі потужності дозволять реалізувати цей проект та отримати ефективнішу морську компоненту", - підкреслив Олександр Миронюк.

Читайте також: Контракт підпишуть до квітня: на заводі "Океан" готуються будувати турецькі корвети для ВМСУ