xcounter
#

До кінця цього року очікується підписання контракту на другий дивізіон РК-360МЦ "Нептун" для ВМСУ

12487
Новий варіант пускової установки УСПУ-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra
Новий варіант пускової установки УСПУ-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra

Водночас завершуються роботи з виготовлення першого дивізіону протикорабельного берегового комплексу від ДККБ "Луч" та тривають перемовини з ймовірними іноземними замовниками

Міністерство оборони України планує в цьому році підписати контракт на постачання другого дивізіону протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун".

Про це, в інтерв’ю програмі "Security talks с Валентином Бадраком", повідомив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП "Державне київське конструкторське бюро "Луч" Олег Коростельов.

Читайте також: "Укроборонпром" завершив заводські випробування РЛС "Мінерал-У" для комплексу "Нептун"

За його словами, відповідне рішення вже прийняте, й роботи, ймовірно, почнуться в наступному році. Однак, наразі поки невідомо в рамках Держзамовлення якого року.

РК-360МЦ Нептун
РК-360МЦ "Нептун" під час репетиції параду на честь Дня Незалежності України, 2021 рік

"Все залежить від грошей. Якщо навіть ми не отримаємо (кошти) цього року, то отримаємо на початку наступного. Але договір мають укласти в цьому році", - відзначив Олег Коростельов.

РК-360МЦ Нептун
Машини першого варіанту комплексу РК-360МЦ "Нептун" на шасі КрАЗ - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

Своєю чергою, роботи з виготовлення першого дивізіону РК-360МЦ "Нептун" йдуть за затвердженим планом й очікується, що Збройні сили України отримають протикорабельні комплекси з ракетами на початку 2022 року.

"Ми закінчуємо перший дивізіон. І, я думаю, що в першому кварталі наступного року ми здамо замовнику цю техніку. Замовник зацікавлений у цій роботі. Вона рухається відповідно до прийнятого календарного графіка", - повідомив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч".

РК-360МЦ Нептун
Машини серійного варіанту комплексу РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra - рухомий командний пункт РКП-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360, пускова установка УСПУ-360 та транспортні машини ТМ-360

Також він зауважив, що надалі, при потребі, українські підприємства зможуть наростити кількість виготовляємих дивізіонів до трьох на рік.

Р-360 Нептун
ТТХ крилатої протикорабельної ракети Р-360 "Нептун"

"Наш розрахунок показує, що ми можемо виготовляти щорічно десь три дивізіони (18 пускових, загалом 57 спецмашин) та відповідну кількість виробів (216 протикорабельних ракет Р-360) під ці дивізіони. Тим більше, зараз ми "розійшлися" - склалася і кооперація, і взаємодія, організовані необхідні майданчики під виготовлення комплексів. Після цього кількість серійних зразків може збільшитись", - розповів Олег Коростельов.

Такі об’єми дозволять кооперації українських підприємств (загалом у виробництві задіяно близько 15 виробників основних складових комплексу) виконувати одночасно замовлення і для ЗСУ, і для ймовірних замовників з закордону.

РК-360МЦ Нептун
ТТХ берегової версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Стосовно останніх, наразі, за словами очільника ДККБ "Луч", проходять перемовини щодо можливих майбутніх закупівель РК-360МЦ "Нептун" з чотирма країнами.

Читайте також: Бойові частини "Нептуна" та "Вільхи" стануть більш потужними