xcounter
#

"Мотор Січ" поставила ЗСУ вже 6 комплектів нових лопатей для Мі-24

7695
До цього моменту виробником лопатей до гелікоптерів Мі-8 та Мі-24, основи авіації Сухопутних військ, була лише РФ
До цього моменту виробником лопатей до гелікоптерів Мі-8 та Мі-24, основи авіації Сухопутних військ, була лише РФ

На черзі виготовлення ще 16 комплектів та початок виробництва українських "скляних" кабін для гелікоптерів

Приватне підприємство "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") продовжує опанування нових технологій в галузі виготовлення вітчизняних гелікоптерів та їх складових.

Зокрема, окрім робіт з виробництва композитних фюзеляжів для нових гелікоптерів, в компанії поступово нарощують випуск поки що металевих лопатей (композитні версії обіцяють в кінці поточного року) для основних гвинтів ударних Мі-24 армійської авіації.

Читайте також: "Мотор Січ" почне виготовляти на ХДАВП фюзеляжі для нових гелікоптерів
Випробувальний комплект нових металевих лопатей на Мі-24
Випробувальний комплект нових металевих лопатей на Мі-24

Опанування цієї важливої технології значно посилить спроможності ЗСУ в процесі відсічи збройної агресії від наших "дружніх" сусідів зі Сходу та загальної обороноздатності України. Крім того, це загалом підвищить і науково-технічний потенціал нашої країни.

"У гелікоптера немає крил, він летить лише за рахунок лопатей, тому треба глибоко володіти науковими досягненнями у світі зі створення лопатей. Крім того, потрібно мати хороші технології й третє – тестове обладнання", - зазначив під час обговорення успіхів "Мотор Січ" в цій царині генеральний директор компанії В'ячеслав Богуслаєв виданню "Укрінформ".

Мі-24 та Мі-8 з новими лопатями під час показових випробувань у грудні 2020 року
Мі-24 та Мі-8 з новими лопатями під час показових випробувань у грудні 2020 року

За його словами, запорізьке підприємство успішно виконує державне замовлення й невдовзі всі ударні гелікоптери армійської авіації знову почнуть активно використатися під час навчань й стануть на бойове чергування.

"Ми підписали держконтракт і вже відвантажили 6 комплектів, потрібно ще 16. Ми їх зробимо", - запевнив він.

Також В'ячеслав Богуслаєв додав, що "Мотор Січ" ретельно перевіряє свої вироби й готується до початку жорсткої конкуренції (першою чергою з виробниками з РФ) на світовому ринку.

лопаті
Комплект нових металевих та композитних лопатей для гелікоптерів в цеху АТ "Мотор Січ" під час презентації у грудні 2020 року

"Ми повинні кожну лопать перш ніж продати, атестувати з навантаження, надійності, дати хороший ресурс і встановити післяпродажне обслуговування. Весь цей комплекс ми вирішили на сьогодні. У нас не лише внутрішньоукраїнські замовлення, а й іноземні держави до нас їдуть. Ми забезпечуємо більший ресурс і післяпродажне обслуговування у замовника", - відзначив очільник українського авіапідприємства.

Ще одним важливим напрямком, якого донедавна була позбавлена українська авіабудівна промисловість і над яким наразі активно працюють, це виготовлення нової сучасної авіоніки для гелікоптерів, зокрема так званих "скляних" кабін.

"Для початку треба створити процесор, що здатний перетворити аналоговий сигнал на цифру. Такий процесор зроблений у Києві, а дисплеї - як телевізор - вони лише видають нам картинку, а сигнал приходить від цього єдиного процесора, який створений окремо", - розповів про ці роботи гендиректор "Мотор Січ".

Нова панель кабіни пілотів гелікоптера Мі-8МСБ розробки АТ Мотор-Січ під час випробувань в Запоріжжі
Нова панель кабіни пілотів гелікоптера Мі-8МСБ розробки АТ "Мотор-Січ" під час випробувань в Запоріжжі / Фото: Мотор-Січ

Він підкреслив, що є прихильником виробництва критичних технологій подібного типу саме всередині держави, для запобігання втрати важливої інформації на користь інших країн при можливому загостренні ситуації.

"Все, що нам продають на рівні такої техніки як процесор, має зворотний сигнал і особисто я дуже стурбований, що ці сигнали можуть надходити в ненадійні руки та хтось зможе ззовні управляти цими сигналами. Тому ми зробили свій процесор і контролюємо його роботу. Ми видали технічне завдання і зробили його. Дві скляні кабіни для двох вертольотів вже літають, все виготовлено у нас, в Україні, і я цим дуже пишаюся", - наголосив В'ячеслав Богуслаєв.

Читайте також: "Мотор Січ" за останні роки продала близько 100 гелікоптерів