xcounter
#

"Мотор Січ" почне виготовляти на ХДАВП фюзеляжі для нових гелікоптерів

4878
Нові кабіни гелікоптерів Мі-2МСБ з композитних матеріалів в цеху ТОВ "Співдружність Авіа Строй"
Нові кабіни гелікоптерів Мі-2МСБ з композитних матеріалів в цеху ТОВ "Співдружність Авіа Строй"

Також підприємство придбає необхідні технології з виготовлення композитних корпусів

На ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" (входить до складу ДК "Укроборонпром") невдовзі планують відродити проект з виготовлення фюзеляжів для українських гелікоптерів.

Відповідну інформацію повідомив під час інтерв’ю виданню "Укрінформ" генеральний директор АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв.

Читайте також: Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів

За його словами, мова йде про машину середнього класу, а надалі планується перейти й до виготовлення більш важких машин.

Український гелікоптер МСБ-2 Надія виробництва АТ Мотор Січ на Міжнародній виставці Зброя та Безпека-2018
Український гелікоптер МСБ-2 "Надія" виробництва АТ "Мотор Січ" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2018"

"Фюзеляж ми починаємо в Харкові робити для гелікоптера 4,5 т злітної ваги. Тобто це середній гелікоптер, але ми готуємося і до випуску середньо важкого гелікоптеру на 13 тонн, а потім буде і на 15 тонн. У нас в Україні є власна наукова і виробнича база", - відзначив очільник приватного підприємства.

Нагадаємо, ще у 2019 році колишній гендиректор ХДАВП Сергій Задорожний повідомив, що "Мотор Січ" та "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" домовилися про виробництво корпусів, які на 70% будуть складатися з композитних матеріалів, для гелікоптерів МСБ-2. Однак надалі інформації про подальший розвиток цього виробництва більше не було.

Модернізований АТ
Модернізований АТ "Мотор Січ" Мі-2МСБ-1 з композитними деталями ТОВ "Співдружність Авіа Буд" на виставці "Зброя та Безпека-2019". Добре помітна передня частина з композитів і металева задня частина

Своєю чергою, у червні цього року, новий директор ХДАВП Олександр Кривоконь повідомив, що на харківському підприємстві наразі проходять певні роботи з виготовлення окремих частин для фюзеляжу гелікоптера на замовлення "Мотор Січ", однак не вказав модель цієї машини.

"Ми на сьогодні підписали договір, підписали специфікації на виготовлення оснащення для фюзеляжів гелікоптерів. Також в нас підписана специфікація на хвостову балку для цього гелікоптера і ми вже робимо сьогодні один такий виріб, для того, щоб пустити його на випробування", - розповів Олександр Кривоконь.

Проект МСБ-6 Отаман та його основа - польська машина PZL W-3 Sokół
Проект МСБ-6 "Отаман" та його основа - польська машина PZL W-3 Sokół

Зауважимо, що гелікоптери типу Мі-2 та його українські версії від "Мотор Січ" мають максимальну злітну вагу до 3700 кг, що дещо менше, ніж повідомив В'ячеслав Богуслаєв (4500 кг). Водночас цього недостатньо для іншого забутого проекту - МСБ-6 "Отаман", який начебто мав мати злітну вагу у 6-7 тонн.

Варто також додати, що на "Мотор Січ" продовжують роботи з опанування виготовлення композитних корпусів. Зокрема, компанія незабаром планує закупити необхідні технології за кордоном.

Композитні частини гелікоптера Мі-2МСБ
Композитні частини гелікоптера Мі-2МСБ

"Зараз у нас гібридний фюзеляж: 40% композитів, 60% метал. Оскільки поки купують в основному військові, і їм потрібно кріпити військове обладнання. На композитному корпусі його не підвісиш. Для цивільних гелікоптерів ми купуємо композитну технологію. Ми провели переговори з іспанською компанією і наступного, 2022 року, ми таку технологію купимо", - розповів В'ячеслав Богуслаєв.

Композитна носова частина гелікоптеру Мі-2МСБ
Композитна носова частина гелікоптеру Мі-2МСБ

Водночас він зауважив, що більш важки гелікоптери (ймовірно типу Мі-8), які згодом збираються виготовляти на "Мотор Січ", будуть гібридними, оскільки "є проблеми щодо нижньої частини (з композиту) важкого гелікоптера". На відміну від менших машин, нижня частина важких гелікоптерів витримує набагато більш жорсткі навантаження й потребує певного запасу міцності, який сучасні композити надати не можуть.

Читайте також: Новітні розробки з Запоріжжя - яким є потенціал АТ "МОТОР СІЧ"