xcounter
#

100 робітників та 4-годинний робочий тиждень: чому на ХДАВП говорять про неможливість будівництва нових літаків (відео)

5703
Недобудований Ан-74ТК200 в цеху ХДАВП / Фото: Medvedenko Oleg
Недобудований Ан-74ТК200 в цеху ХДАВП / Фото: Medvedenko Oleg

Хоч на харківському авіазаводі чисельність працівників офіційно становить 1580 осіб, однак понад тисячу з них взагалі на заводі навіть не з'являються

Про майже катастрофічну ситуацію, яка склалася на ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" (входить до складу ДК "Укроборонпром") в деталях розповів новий генеральний директор підприємства Олександр Кривоконь.

Зокрема, в інтерв’ю місцевому телеканалу Simon він повідомив, що найбільшою проблемою є фактична відсутність спеціалістів, які при потребі зможуть збирати літаки.

Читайте також: Запчастини, ремонт та лізинг: ХДАВП поки відмовляється від будівництва нових літаків

"Інші керівники, які казали, що ми можемо щось будувати… Не можемо ми нічого будувати сьогодні. В нас нема на сьогодні тих людей, тієї кількості й тієї кваліфікації людей, які зможуть сьогодні будувати літаки", - наголосив він.

Очільник ХДАВП розповів, що на сьогодні на підприємстві числиться 1580 людей (у 2017 році чисельність працівників становила 2450 осіб). Однак реально працює лише близько 100 фахових працівників.

Цей Ан-140-100 має готовність у 99% й можливо незабаром буде переданий у лізинг АТ Мотор Січ
Цей Ан-140-100 має готовність у 99% й можливо незабаром буде переданий у лізинг АТ "Мотор Січ"

"Зараз ми виводимо близько 400 людей які працюють на заводі. Це люди різного віку. Це обслуговуючий персонал, охорона, працівники житлово-комунальної сфери й десь сто виробничників, які працюють над завданням", - повідомив Олександр Кривоконь.

"А інша частина – понад тисячу людей сьогодні знаходяться на простої. Завод у нас знаходиться на простої. Ми працюємо офіційно чотири години на тиждень", - роз’яснив він.

На території ХДАВП знаходиться дев’ять фюзеляжів транспортних літаків Ан-74 різного ступеня готовності (70-90% за заводською трудомісткістю)
На території ХДАВП знаходиться дев’ять фюзеляжів транспортних літаків Ан-74 різного ступеня готовності (70-90% за заводською трудомісткістю)

Однак наразі склалася така ситуація, що через десятиріччя подібного простою невідомо навіть чи будуть ці люди при потребі працювати, чи це лише "мертві души".

"Ми в понеділок 7 числа (ймовірно 7 червня) закликали цих людей на завод, щоб подивитися, яка ж їх (справжня) кількість. Бо сьогодні завод не розуміє яка кількість залишилась. По документах ми розуміємо, що 1600. А є ті 1600 чи нема? Керівники цехів не знають своїх людей, уже й забули. І люди вже забули дорогу до заводу. Тому на сьогодні це завдання – треба розібратись, які люди є, скільки в нас їх є, які можуть вийти, які вже ніколи не вийдуть", - зазначив Олександр Кривоконь.

На ХДАВП раніше серійно виготовляли транспортні літаки Ан-74, транспортно-пасажирські Ан-140 та тренувальні ХАЗ-30
На ХДАВП раніше серійно виготовляли транспортні літаки Ан-74, транспортно-пасажирські Ан-140 та тренувальні ХАЗ-30

Власне вже ця перша спроба виявила зовсім не оптимістичні результати.

"От ми вивели цих людей. З тисячі осіб прийшло 250. 750 не прийшло людей. Вдумайтесь. Ми зараз хочемо розібратися скільки людей по факту є на заводі. Скільки людей по факту, якщо буде якесь замовлення, зможуть приступити до його виконання. І щоб ви розуміли кількість фактичних працівників невідома не з сьогодні, ні з учора, не рік і не п’ять. Це вже давно невідомо", - наголосив він.

26 червня 2021 року планується підписання договору на добудову і лізинг двох практично готових літаків Ан-140, які наразі стоять на ХДАВП, між Мотор Січ та ДК Укроборонпром і харківським заводом
26 червня 2021 року планується підписання договору на добудову і лізинг двох практично готових літаків Ан-140, які наразі стоять на ХДАВП, між "Мотор Січ" та ДК "Укроборонпром" і харківським заводом

Ситуацію робить ще складнішою те, що навіть із тих працівників, що начебто залишились на ХДАВП, левову частину складають практично пенсіонери (середній вік працівників 60 років), яким просто вже немає сенсу шукати іншу роботу. А більш молоді, або фахові спеціалісти вже давно знайшли собі інші місця.

ХДАВП знаходиться в стані банкрутства й має загальну заборгованість у розмірі 3,9 млрд гривень. З них 252,75 млн грн (станом на травень) борги по зарплаті
ХДАВП знаходиться в стані банкрутства й має загальну заборгованість у розмірі 3,9 млрд гривень. З них 252,75 млн грн (станом на травень) борги по зарплаті

"Люди самі писали заяви, бо люди не вбачали майбутнього. Коли людина не бачить майбутнього на заводі, то вона себе з ним не зв’язує. І тому людина йде і шукає де краще, де платять заробітну плату, якщо вона спеціаліст. Якщо людина вже пенсійного віку, вона залишається на заводі. Чому? Бо вона хоче отримати ті кошти, ті борги, які сьогодні залишились перед ними (борги по зарплаті на ХДАВП станом на травень ц.р. становлять близько 252,75 млн грн)", - пояснив гендиректор підприємства.

В цехах ХДАВП стоїть чотири недобудованих Ан-140
В цехах ХДАВП стоїть чотири недобудованих Ан-140

Таким чином, можна казати, що почати в таких умовах, навіть при отриманні замовлень, серійне будівництво нових літаків підприємство не в змозі. Оскільки не має потрібної для виконання подібних замовлень кількості фахових спеціалістів.

На імпортозаміщення Ан-178 ДП Антонов вже витратив кілька років часу й десятки мільйонів доларів, однак оновлені літаки ще навіть не почали випробувальні польоти, яких для сертифікації літака знадобиться понад півтисячі
На імпортозаміщення Ан-178 ДП "Антонов" вже витратив кілька років часу й десятки мільйонів доларів, однак оновлені літаки ще навіть не почали випробувальні польоти, яких для сертифікації літака знадобиться понад півтисячі

Крім того, літаки Ан-74 та Ан-140, які раніше будувались в Харкові мають від 50 до 70% російських комплектуючих і роботи з імпортозаміщення цих деталей ніхто не проводив. А це, як можна побачити з досвіду куди більшого й спроможного ДП «Антонов», завдання дуже не просте й потребує не тільки великих коштів та численних фахівців, а ще й багато часу, якого у ХДАВП вже давно не має.

Читайте також: "Антонов" замовив в британської компанії послугу з виготовлення й випробування партії нових шин для Ан-178