xcounter
#

За 1,5 роки борги по зарплаті на ХДАВП зросли на 47 млн гривень: на підприємстві кажуть про втрату компетенції з авіабудівництва

2262
Недобудовані літаки Ан-140 в цеху ХДАВП
Недобудовані літаки Ан-140 в цеху ХДАВП

Попри особисте доручення Президента України про повне погашення боргів по зарплаті від листопада 2019 року, ситуація лише погіршується

На сьогодні заборгованість ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" (входить до складу ДК "Укроборонпром") своїм робітникам по заробітній платі становить 252,75 млн грн.

Про це в ефірі каналу "Суспільне.Харків" сказав новий керівник держпідприємства Олександр Кривоконь, який у квітні цього року замінив на посаді генерального директора ХДАВП Сергія Задорожнього.

Читайте також: ХДАВП показало стан літаків котрі можуть у 2021 році замовити ЗСУ (відео)

"На сьогодні, на 1.05 (ц.р.) заборгованість по зарплаті у нас 252 мільйони 750 тисяч", - повідомив Олександр Кривоконь, відповідаючи на питання щодо поточного стану заборгованості на підприємстві.

Ан-140-100
Цей Ан-140-100 має готовність у 99%

Наразі, як додав керівник ХДАВП, працівники підприємства отримали заробітну плату за квітень та травень 2021 року.

Ан-74
Будівництво затребуваних транспортників Ан-74 наразі неможливе, через велику кількість російських запчастин й відсутність роботи з їх імпортозаміщення

Нагадаємо, у листопаді 2019 року, під час відвідання авіапідприємства Президентом Володимиром Зеленським, колишній очільник ДК "Укроборонпром" Айварас Абромавичус отримав доручення погасити заборгованість по зарплатні робітникам ХДАВП, яка на той момент складала 205,7 млн грн (станом на серпень 2019).

Тоді, під час доповіді, Айварас Абромавичус пообіцяв, що "максимум за шість місяців ніякої заборгованості по заробітній платі не буде ніде (взагалі на всіх підприємствах ДК)", при умові фінансової допомоги від Уряду, яку йому пообіцяв надати Президент Володимир Зеленський.

ХДАВП
За, 1,5 роки "ефективного управління" борги по зарплаті на ХДАВП зросли майже на 50 млн гривень

Однак через пів року (станом на 1 червня 2020) борг по зарплаті на ХДАВП лише виріс до 218 млн гривень. Продовжив цю тенденцію він і надалі – на кінець минулого року досягши позначки у 239 млн гривень.

На жаль, ситуація поки що не змінилась на краще і при поточному керівництві "Укроборонпрому" - за перші 5 місяців 2021 року борг по зарплаті на Харківському держпідприємстві ще збільшився на 13 мільйонів гривень.

Ан-140
В цехах ХДАВП стоїть чотири недобудованих Ан-140

Водночас, як говорить сам Кривоконь, працівники ХДАВП не хочуть звільнятися з підприємства (яке наразі працює 3 дні на тиждень), бо бояться невиплат боргів, що накопичувались роками.

ХАЗ-30
Недобудовані Ан-74 та легкі літаки ХАЗ-30

"Люди чекають, люди бояться, бояться що не виплатять. Так мені й кажуть – ми боїмося, що не виплатять заробітну плату, бо великі борги. Є дуже великі борги. Є й 200 тисяч і більше, одному працівнику", - розповів директор ХДАВП Олександр Кривоконь.

Ан-74
Недобудовані літаки стоять на підприємстві вже багато років й знаходяться в "консервації"

Фактично, на жаль, наразі мова вже не йде про відновлення серійного будівництва нових літаків, а лише про можливість (в коротко- та середньостроковій перспективі)початку ремонту й обслуговування вже експлуатуємих та можливість виробництва окремих запчастин для інших, більш успішних підприємств. Оскільки ХДАВП за роки простою (завод не будує літаки вже близько 10 років) втратив потрібні компетенції, стверджують на підприємстві.

Ан-140
Продаж практично готового Ан-140 могла б дещо допомогти авіазаводу. Вартість такого літака приблизно рівна боргам наявним по зарплаті

"Ми повинні розуміти, що ХАЗ компетенції вже втратив на будівництво нових машин. Хто б тут не заявляв (дещо інше) раніше з минулих директорів" - наголосив Олександр Кривоконь.

Ан-140
Створений вже за часів Незалежної України перспективний Ан-140 вже навряд чи буде колись будуватися

Однак, навіть просто початок більш-менш стабільної роботи в "урізаному" вигляді потребує значної уваги й втручання керівництва Концерну й профільних міністерств. В іншому випадку колишній радянський серійний авіагігант просто остаточно припинить своє існування.

Читайте також: Богуслаєв хоче орендувати потужності ХДАВП. Націоналізація "Мотор Січі" відкладається? (Оновлено)