xcounter
#

Замість нових замовлень: "Укроборонпром" змінив керівництво на ключових оборонних заводах

8422
В Концерні вважають, що саме призначення нових директорів підвищує ефективність ввірених підприємств
В Концерні вважають, що саме призначення нових директорів підвищує ефективність ввірених підприємств

Також "Укроборонпром" перейнявся створенням компанії для морського експорту оборонної продукції на базі власного терміналу в "Ольвії"

Сьогоднішній день ознаменувався кадровими перестановками одразу на декількох підприємствах, що входять до складу Концерну "Укроборонпром" та мають важливе значення для обороноздатності нашої держави. Щоправда, доцільність таких кадрових рішень може викликати закономірні сумніви

Зокрема, як сповістила прес-служба Концерну, "Укроборонпром" замінив керівника на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві (ХДАВП), ним став Олександр Кривоконь. Новопризначеного менеджера сьогодні мали представити колективу ХДАВП та громадськості.

Читайте також: "Укроборонпром" позбувся проблемних активів: 17 підприємств Концерну йдуть на приватизацію
Зараз Харківський авіазавод виступає скоріше складом для понад десятка недобудованих літаків типів Ан-74 та Ан-140

Щоправда, слід нагадати, що на минулому тижні Концерн говорив про зовсім інші кроки відносно Харківського авіазаводу: наприклад, у п’ятницю, 16 квітня, Рада директорів "Укроборонпрому" мала розглянути антикризовий план дій щодо Харківського авіазаводу, а після цього – презентувати колективу підприємства.

Тепер заступник генерального директора "Укроборонпрому" з виробництва Ігор Фоменко говорить про зовсім інші речі: зокрема, що Олександря Кривоконя призначили якраз "завдяки" його досвіду "антикризового управління" на ДП "Антонов" та Харківському авіазаводі.

Російський Ан-72П, виготовлений за часів СРСР на потужностях Харківського авіазаводу

Також Фоменко стверджує, що зараз ХДАВП ще не має готової продукції на продаж - спочатку підприємство, відповідно рішенню РНБО, має пройти програму імпортозаміщення комплектуючих з РФ для літаків Ан-74 та Ан-140.

Також "Укроборонпром" поставив нового керівника і для ДП "Зоря-Машпроект" - ним став Олексій Жуковець, що до цього керував Житомирським бронетанковим заводом.

Очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв представляє нового керівника, Олексія Жуковця, колективу ДП "Зоря-Машпроект"

"Перед новим очільником одного із провідних підприємств вітчизняного оборонно-промислового комплексу поставлено завдання забезпечити цілковите завантаження потужностей, посилення присутності на світових ринках і пошук нових можливостей для збільшення продажів", - зазначають у прес-службі Концерну.

Варто нагадати, що попереднього керівника ДП "Зоря"-"Машпроект" - Дениса Гордієнка - було призначено лише восени 2020 року. Тоді, як зазначав сам Гордієнко у коментарі Defence Express, 90% всієї продукції заводу йшла на експорт.

Наприклад, за минулі роки "Зоря-Машпроект" стала по суті ексклюзивним постачальником силових установок для бойових кораблів ВМС Індії, зокрема новітніх есмінців проекту 15В Visakhapatnam та фрегатів Talwar

В 2021 році завод сподівався наростити частку внутрішніх продажів до 30-40% за рахунок підрядів із оператором ГТС України, Одеським припортовим заводом, і звичайно - за рахунок Державного оборонного замовлення, зокрема на ремонт силової установки фрегата "Гетьман Сагайдачний".

Чи буде збільшена вага замовлень за ДОЗ для ДП "Зоря-Машпроект" вслід за заміною керівництва - питання відкрите.

Також для ілюстрації: Міноборони планує добудувати корабель проекту 58250 як легкий фрегат для ВМС України. Але ось цю секцію недобудованого корабля не вдасться перевести із ЧСЗ на інше місце будівництва, якщо не встановити силову установку від "Зоря-Машпроекту"

Водночас, як зазначив на своїй сторінці у Facebook керівник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв, заміна керівництва також відбулась і на Херсонському державному заводі "Паллада", котре нещодавно виконало замовлення на поставку плавпричала для ВМС України. Очільником заводу "Паллада" став Сергій Тарасов.

Також Гусєв написав, що він відвідав порт "Ольвія", у котрому з 2019 року "Укроборонпром! має власний термінал для морської перевалки, і цей майновий комплекс був переданий Концерну для створення на базі Укроборонсервісу стивідорної компанії для військових вантажів.

"Спільно з народними депутатами обговорили проблемні питання та шляхи їх вирішення", - дописав Гусєв.

Причали порту "Ольвія", де "Укроборонпром" має власний морський термінал
Читайте також: Суд почав розгляд справи про банкрутство ДП "Миколаївський суднобудівний завод"