xcounter
#

Гендиректор НВКГ "Зоря"-"Машпроект": Наразі ми не беремо участі у державних програмах з розробок

4915
Нова перспективна газотурбінна установка потужністю 32 МВт
Нова перспективна газотурбінна установка потужністю 32 МВт

Провідне українське оборонне підприємство практично не бере участь в оборонній програмі, виживати дають лише іноземні контракти

Як повідомив генеральний директор ДП "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря"-"Машпроект" (входить до складу ДК "Укроборонпром") Денис Гордієнко, на сьогодні підприємство практично не бере участь в роботі з українськими військовими.

На підприємстві сподіваються, що ситуація трохи виправиться у наступному році, проте навіть при найкращому перебігу подій, загальна вартість робіт при виконанні держоборонзамовлення складе лише 5-10% від запланованого загального обсягу реалізованої продукції.

Читайте також: Один з варіантів нової 32МВт турбіни від "Зоря"-"Машпроект" 2021 року піде в дослідну експлуатацію (фото)
"Зоря"-"Машпроект"

"У 2019-2020 роках експорт складає близько 90% від загального обсягу реалізації. У 2021-му ми сподіваємось збільшити відсоток продажів на внутрішньому ринку до 30% за рахунок співпраці з оператором ГТС України та Одеським припортовим заводом. Участь у ДОЗ допоможе довести цей показник до 35-40%", - повідомив Денис Гордієнко.

За його словами, у 2021 році підприємство розраховує взяти участь у реконструкції флагмана ВМСУ фрегата "Гетьман Сагайдачний", у частині капітального ремонту енергетичної установки.

"Гетьман Сагайдачний"
Фрегат "Гетьман Сагайдачний"

"Його вартість може скласти 80-100 млн грн, в залежності від технічного завдання", - відзначив очільник НВКГ "Зоря"-"Машпроект".

Також держпідприємство вельми цікавить участь програми з будівництва багатостраждального українського корвета, який схоже планують закрити.

Корвет проекту 58250
Частина корпусу корвету проекту 58250 на ЧСЗ. Подальша добудова неможлива без встановлення газотурбінної системи від "Зоря"-"Машпроект"

"Ми з великим інтересом очікуємо на рішення колегії Міністерства оборони щодо подальшої долі корвету проекту 58250. У разі продовження фінансування виробництва енергетичної установки на нашому підприємстві ми можемо розраховувати на близько 200 млн грн з цієї програми, але судячи з інформації в медіа, вірогідність такого перебігу подій не дуже висока", - зазначив Денис Гордієнко.

"Тобто загальна доля підприємства у державному оборонному замовленні 2021 року може сягнути від 100 до 300 млн грн. Ми зараз розраховуємо на консервативний сценарій", - додав він.

958 "Бізон"
Малі десантні кораблі типу 958 "Бізон" ВМФ Китаю також мають миколаївські газотурбінні двигуни

Більш-менш себе почувати одному зі світових лідерів в розробці та виготовленні турбін дозволяють експортні контракти.

"Реалізація продукції за 9 місяців 2020 року склала 2,32 млрд грн, що майже на 13% перевищує аналогічний показник минулого року, а результат операційної діяльності за EBITDA збільшений у 10,5 раза до 957 млн грн. Основними ринками у 2020 році для нас стали Індія та Китай", - розповів глава підприємства.

РК проекту 12418
"Зоря"-"Машпроект" останні роки також постачала газотурбінні двигуни для нових ракетних катерів проекту 12418 для ВМФ В'єтнаму

Також він зауважив, що після втрати, через збройну агресію, ринку РФ у 2014 році, на який постачалася більша частина продукції, "Зоря"-"Машпроект" й досі не вийшла на належний рівень прибутку.

Talwar
Три фрегати проекту 11356 (типу Talwar) ВМС Індії: F 51 Trikand, F 44 Tabar та F 45 Teg з турбінами НВКГ "Зоря"-"Машпроект"

"Ми змогли частково компенсувати втрачені обсяги продажів за рахунок десятирічної рамкової угоди з Міністерством оборони Республіки Індія, яка була підписана на початку 2016 року. Але цього виявилося замало для повернення підприємства на рівень, достатній для зростання та розвитку. Основними експортними ринками "Зорі"-"Машпроект" залишаються країни – колишні союзники СРСР та колишні союзні республіки. В перспективі маємо великі надії на співпрацю з Турецьким флотом, перші кроки у цьому напрямку уже зроблені", - наголосив гендиректор НВКГ.

"Зоря"-"Машпроект"
Підписання меморандуму між "Зоря"-"Машпроект" та LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. у жовтні 2020 року

Варто додати, що днями прес-служба Концерну повідомила про початок процесу пошуку та відбору кандидатів на посаду генерального директора ДП "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря"-"Машпроект". Це робиться у зв'язку з переходом на наступну стадію трансформації та перетворенням цього підприємства на центр галузевого холдингу "Морські системи".

Читайте також: Українські газотурбіни