xcounter
#

"Укроборонпром" позбувся проблемних активів: 17 підприємств Концерну йдуть на приватизацію

6359
Загальна вартість активів виставлених на приватизацію підприємств – 260 мільйонів гривень, загальний збиток за І половину 2020 року – 15 мільйонів гривень
Загальна вартість активів виставлених на приватизацію підприємств – 260 мільйонів гривень, загальний збиток за І половину 2020 року – 15 мільйонів гривень

При цьому Концерн також має передати у відання Міноборони ДП "Українська авіаційна транспортна компанія", частину літаків котрої уже були виставлені на торги як непридатні до використання

Прес-служба "Укроборонпрому" відзвітувала: Концерн передав на приватизацію до Фонду державного майна 15 державних підприємств і корпоративні права на два акціонерних товариства, що втратили своє значення для обороноздатності країни. Такий крок був передбачений постановою Кабміну № 1229 від 9 грудня 2020 року. І ці 17 підприємств можемо погрупувати наступним чином.

Зазначається, що активи цих підприємств - зношені, а самі заводи - втратили оборонне значення для держави

До числа підприємств авіаційної галузі належать держпідприємства "Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання" та "Вінницький авіаційний завод "ВІАЗ".

Читайте також: "Укроборонпром" купить послуги по оцінці вартості майна своїх підприємств

Із відкритих джерел інформації можемо побачити, що ці два підприємства знаходяться в стагнації ще з початку 2010-х років, замість виробництва продукції лише накопичували борги перед працівникам, а "ВІАЗ" безуспішно намагаються виставити на приватизацію ще з 2017 року.

Хоча у тому ж 2017 році озвучувались плани організувати на ВІАЗ модернізацію гвинтокрилів Мі-2 для Збройних Сил України

До числа виробників автомобільної спецтехніки належали держпідприємства "Запорізький автомобільний ремонтний завод", "Рівненський автомобільний ремонтний завод" та "171 Чернігівський ремонтний завод".

Один із цехів Рівненського автомобільного заводу

Держпідприємства, що мали профіль виробництва та ремонту спеціальної техніки та агрегатів для військових потреб - "Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння", "Херсонський завод "Судмаш", "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод".

До числа науково-дослідних установ, конструкторських бюро чи іншого роду структур, що працювали на посилення вітчизняних Збройних Сил - "Центральний науково-дослідний інститут навігації і управління", "Укроборонресурси", "Український радіотехнічний інститут", "Укроборонлізинг", "Спеціальне конструкторське бюро "Молнія, "Науково-дослідний інститут "Буран", "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд", "Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут", "Завод "Квант".

На початку 2018 року менеджмент "Укробонпрому" хизувався зокрема тим, що їм вдалося вивести із "сплячки" той же "Херсонський завод "Судмаш" - вартість поставленої продукції складала 8,5 млн грн, зокрема було поставлено новий підйомник АПГП 30 для ДСНС Луганської області

В прес-службі Концерну зазначили: на 1 липня 2020 року загальна вартість активів згаданих підприємств складала 280,6 млн грн. Загальна сума накопичених боргів по зарплаті – 7,6 мільйонів гривень, сумарні збитки за І півріччя 2020 року – 15 мільйонів гривень. Відповідно, "Укроборонпром" знайшов влучний для себе спосіб позбавитись від проблемних та збиткових підприємств.

До речі, зараз у парламенті розробляють законопроект про приватизацію іншого проблемного підприємства із складу "Укроборонпрому" - Харківського авіаційного завод

Але є ще один момент. В "Укроборонпромі" говорять, що на даний момент ведуть передачу на баланс ФДМУ держпідприємства "Харківський завод транспортного устаткування", і баланс Міноборони – передачу ДП "Українська авіаційна транспортна компанія". Відносно УАТК виникає питання – а що саме власне збирається передавати "Укроборонпром" у відання Міноборони?

У відкритих джерелах даних відсутні будь-які дані про функціонування УАТК, літаки цієї компанії відсутні в Державному реєстрі цивільних повітряних суден, в котрий наприклад вписані всі літаки "Авіаліній Антонова". Хіба що у вересні 2020 року було оголошення, що Концерн виставляє для торгів на майданчику Prozorro три середні транспортні літаки Іл-76 ТД (МД) із флоту УАТК, котрі простояли на землі понад 10 років, і їх утримання – накладне для компанії.

Один із трьох Іл-76 флоту УАТК, котрі "Укроборонпром" виставив на торги у вересні 2020 року
Читайте також: Суд почав розгляд справи про банкрутство ДП "Миколаївський суднобудівний завод"