xcounter
#

На яке посилення ППО очікує Україна найближчим часом: всі варіанти від грецьких Patriot до RBS 70 зі Швеції

Patriot (фото: NATO Allied Air Command)
Patriot (фото: NATO Allied Air Command)
5718

На які системи ППО, включно з Patriot очікує Україна, з огляду на вже оголошені постачання, офіційні заяви та поки непідтверджену інформацію

Після доволі потужного заклику України щодо потреби терміново посилити протиповітряну оборону майже одразу і вкрай несподівано зреагувала Німеччина. Берлін невідкладно передав ще один Patriot, який фактично став вже третім за рахунком, що становить 25% з усіх у Бундесвері. До цього також ще треба додати хоч і заплановане раніше, але очікуване прибуття до України чергового німецького ЗРК RIS-T SLM.

Також вже встигли зреагувати у Польщі, пообіцявши знайти ракети для ще радянських ЗРК, а також у Великій Британії, де у новому найбільшому пакеті допомоги на 600 млн доларів є зенітні ракети із запасів власного війська та замовлення нових засобів ППО.

Читайте також: Чи "лякає" США новий бомбардувальник H-20, з яким у китайців могли бути проблеми

Але далі справа трохи загальмувалась, що звісно пов'язано із відомим браком Patriot у європейському сегменті НАТО, бо мова йде про 30-35 батарей Patriot. Окрім того, розмови про можливу передачу його європейського аналога SAMP/T також поки не принесли публічного результату, а його передача залежить від рішення Франції та Італії.

SAMP/T
SAMP/T

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що зараз тривають перемовини щодо чотирьох батарей. Про яких саме донорів мова йде не стало публічним, тому наразі залишається лише припускати. Зокрема, згідно ряда публікацій у західних ЗМІ, вже точаться поки неофіційні розмови щодо тиску на Іспанію та Грецію.

Щодо Греції, то ця країна має на озброєнні шість батарей, які зазначаються у більшості джерел, як PAC2, хоча грецькі ЗМІ вказують, що вони за радаром належать до PAC3, хоча використовують лише ракети GEM-T від PAC2. Нібито США готові надати Афінам певні безпекові гарантії, але фактично викуповують у країни одну батарею. Водночас варто зазначити, що раніше Греція взагалі не була готова віддавати цей ЗРК. Більше того, навіть С-300 пропонувала віддати лише в обмін на батарею американського Patriot.

GEM-T
Пуск GEM-T

Щодо Іспанії, то ця країна має три батареї PAC2 одна з яких "зайва". Бо одна батарея. Справа в тому, що іспанський Patriot у Туреччині виконує місію Active Fence, захищаючи турецьку авіабазу Інджирлік з 2015 року від загроз з боку Сирії. І про можливість її передачі говорили ще у 2023 році.

Також днями міністр оборони Швеції Пол Йонсон повідомив, що "не виключає" відправку до України Patriot. Але наразі ця країна знаходиться лише у стані їх отримання, а повне введення на бойове чергування заплановано на 2025 рік. Загалом країна замовила чотири батареї у спрощеному складі з трьома пусковими у 2018 році. Тому у цьому випадку, шведське "не виключено" тотожно можливості посилення України винищувачами Grippen, бо це також в принципі можливо, але точно не "завтра".

Натомість очільник шведського оборонного відомства зазначив, що розглядає можливість передачі RBS 70. Це ЗРК, точніше навіть переносний зенітний ракетний комплекс, який вже активно використовується в Україні та завдяки високій дальності до 7 км та до 9 км у більш сучасній версії NG, дозволяє уражати ворожі вертольоти на несподіваних для ворога дальностях.

До посилення ППО України планує приєднатися й Латвія, міністр оборони Андріс Спрудс повідомив, що Рига готується передати неназвану систему ППО малої дальності. А міністр оборони Литви Лаурінас Кашюнас купить для України радіолокаційні системи.

Але найголовніший внесок все одно може зробити США, де на цьому тижні має бути затверджено фінансування допомоги Україні озброєнням. А це означає вивільнення шляху постачання цілої низки систем ППО, включно з Patriot, додатковими РЛС, ракетами, а також ЗРК малої дальності Avanger.

Читайте також: РФ з 2021 року збиралась робити БМД-2М, але схоже почала тільки зараз