xcounter
#

Чи "лякає" США новий бомбардувальник H-20, з яким у китайців могли бути проблеми

8143
B-2, фото — U.S. Air Force
B-2, фото — U.S. Air Force

Вперше про розробку нового бомбардувальника у КНР стало відомо у 2016 році, найближчим часом запланована презентація цього літака

Ще у березні цього року в Китаї оголосили, що невдовзі планують представити свій новий стратегічний бомбардувальник-"невидимку" Xian H-20, і що, мовляв, під час проєктування цього літака їхні розробники не мали технічних труднощів — водночас у США відзначають, що цей літак дальньої дії не буде відповідати тим розробкам, які є у них активі.

"Особливість H-20 полягає в тім, що якщо ви насправді подивитеся на конструкцію системи, то побачите, що вона, ймовірно, геть не настільки гарна, як американські малопомітні платформи, особливо просунуті, які ми випускаємо", — так прокоментував один з американських посадовців китайський новітній бомбардувальник виданню Breaking Defense.

Читайте також: Китай створив двомоторний БПЛА HH-100, який може брати 700 кг на 500 км

Ймовірно, йдеться передусім про новітній бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, який вперше був представлений публіці у грудні 2022 року і в 2023 році здійснив свій перший політ. За словами посадовця, китайці зіштовхнулися з низкою проблем під час інженерного проєктування у контексті того, "як насправді змусити цю систему [бомбардувальник H-20] функціонувати так само як, наприклад, B-2 чи B-21".

Перший політ американського бомбардувальника шостого покоління B-21

А на питання про те, чи викликає у США занепокоєння майбутній китайський бомбардувальник H-20 посадовець відповів "не зовсім". У виданні відзначають, що це вже не вперше, коли представники міністерства оборони США схожим чином реагують на плани КНР щодо модернізації військової авіації — наприклад, ще у 2022 році колишній командувач Тихоокеанськими ПС генерал Кеннет Вільсбах про винищувач J-20 відгукувався, що це не той літак, "через який треба втрачати багато сна". Водночас сьогодні у Міноборони США заявляють, що хоч цей літак і залишається високоефективною платформою, але все одно "не відповідає всім початковим параметрам [Китаю]".

Але, попри такі коментарі, у США серйозно підходять до воєнної загрози від Пекіну, яку посадовці Пентагона називають "викликом Америки", зокрема готуються до сценарію, в якому все ж основна частина китайського війська виявиться високоефективною. Наприклад, один з представників розвідки міноборони США відзначає наступне: "Я не хочу покладатися на те, що китайці не дуже ефективні в бою, тому що ми не дізнаємося, поки вони не почнуть стріляти. І я не хочу опинитися в ситуації, коли я дізнаюся: "О, вони насправді настільки ефективні". Це проблема".

Нагадаємо, про розробку Китаєм нового дальнього бомбардувальника стало відомо ще у 2016 році, це має бути малопомітний літак, який замінить бомбардувальник H-6. За даними китайських ЗМІ, бомбардувальник нібито повинен мати на борту 45 тонн озброєння і дальність польоту щонайменше у 12 000 км. Оцінки Пентагона, втім, значно скромніші — йдеться про 10 тонн боєприпасів та дальність у 8 500 км.

Читайте також: Китай зробив "копію" Ми-28 з індексом Z-21 на базі клону Black Hawk під назвою Z-20