xcounter
#

РФ з 2021 року збиралась робити БМД-2М, але схоже почала тільки зараз

4259
БМД-2М, ілюстративне фото з відкритих джерел
БМД-2М, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або що може стояти за заявами про поставки нових машин для російських десантників

Ще в 2018 році Міноборони РФ заявляло, що з 2021 року має стартувати модернізація бойових машин десанту БМД-2 до стандарту БМД-2М. Основна особливість – такі машини мали отримали модуль "Берег" із оновленим озброєнням, до складу якого було включено дві пускові до ПТРК "Корнет" і 30-мм автоматичний гранатомет АГС-17 на додачу до 30-мм автоматичної гармати 2А42 та 7,62 мм кулемета ПКТ.

Крім того, такі машини мали отримати оновлений прицільний комплекс із лазерним далекоміром, тепловізійним каналом та автоматом супроводження цілей.

Читайте також: Іспанія буде робити компоненти до PAC-3 MSE, які позитивно показали себе в Україні проти російських ракет
Парадна демонстрація БМД-2М у травні 2021 року, зображення з відкритих джерел

Щодо обсягів виробництва модернізованих БМД-2М рашисти заявляли різні планові цифри – в 2020 році йшлось про 200 машин, у 2021 році йшлось уже про 600 машин. На практиці справа обмежилась тим, що під час параду на 9 травня 2021 року в Тулі було показано дві БМД-2М, та більше даних про реалізацію цього проекту взагалі не було.

Тим більш, що виробником БМД-2 є той самий "Курганмашзавод", котрий є заодно єдиним виробником бойових машин піхоти в РФ. І тут логічно випливає, що після лютого 2022 року в рашистів змінились пріоритети по виробництву ББМ, наприклад – в напрямку виготовлення нових БМП-3 на заміну втрачених.

Тому вже на серпень 2023 року виникла ситуація, коли десантники РФ втратили більше 200 БМД-2 та БМД-4М, а нові не роблять.

Колонна БМД-2 армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, у березні 2024 року рашистська корпорація "Ростех" раптом заявила, що десантні підрозділи армії РФ отримали партію "частково модернізованих" БМД-2.

Вказівка про "частково модернізовані" була вперше, і тут можливі два варіанти. Перший – рашисти таки згадали про свій проект із БМД-2М, котрий по суті передбачає лише часткове оновлення по озброєння. Другий варіант – більш прозаїчний, росіяни під "частково модернізованими" мали на увазі просто капітальний ремонт БМД-2 із заміщенням вузлів та комплектуючі, які тепер не виготовляються російською промисловості.

Повідомлення про передачу БМД-2 для десантних військ РФ у березні 2024 року супроводжувалось таким фото

Сама по собі заява рашистів про початок поставок модернізованих БМД-2 для окупаційних військ є важливою. Але її розвиток по факту зараз залежить лише від одного – якого масштабу пошкоджень може отримати той же "Курганмашзавод" на тлі весняної повені в Росії.

Раніше Defense Express згадував про заяви рашистів, що гармати до БМП-3 роблять на лінії під нафтове обладнання, і там було загалом про потенціал по ББМ на потужностях того ж "Курганмашзаводу".

Читайте також: Що це за 1600 ударних та зенітних ракет, якими Британія посилить ЗСУ