xcounter
#

Десантники РФ втратили більше 200 БМД-2 та БМД-4М, а нові не роблять

8176
Рашистські БМД-4М, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські БМД-4М, ілюстративне фото довоєнних часів

Водночас, російський ВПК докладає зусилля для оновлення парку іншої техніки своїх десантних військ

Рашистська корпорація "Ростех" заявляє, що підлеглий їй Волгоградський філіал підприємства "Курганмашзавод" та 144-ий БТРЗ уже начебто відремонтувала 83% від планової кількості бойових машин десанту та 88% від планової кількості десантних БТР-Д, передбаченої на 2023 рік. І що при цьому обсяги виробництва на цих підприємствах начебто виросли в 3 рази.

Це повідомлення від рашистів цікаве хоча б тому, що дані по спеціалізованій бронетехніці для десантних військ армії РФ у відкритому доступі з’являються нечасто. А якщо спробуємо провести деякі підрахунки на основі цифр з відкритих джерел, то зможемо побачити таку картину.

Читайте також: Кремль оголосив дійсно значну кількість поповнення війська контрактниками з початку року
Колонна БМД-2 армії РФ, фото ілюстративне

The Military Balance 2023 вказує, що зараз десантні війська РФ мають в своєму розпорядженні 600 машин типу БМД-2 та 250 машин типу БМД-4М, 600 одиниць БТР-Д та 100 одиниць БТР-МДМ "Ракушка". Чи є на зберіганні в армії РФ машини цього типу, або ж БМД-1/БМД-2 – дані відсутні. Тому очевидно доведеться виходити із того, що для ремонту на потужностях 144-го БТРЗ та Волгоградського філіалу "Курганмашзаводу" росіяни могли взяти бронетехніку хіба що зі стройових час десантних військ армії РФ.

Водночас, тут варто врахувати також, що за консервативними оцінками аналітиків порталу Oryx, за весь повномасштабної війни проти України армія РФ втратила мінімум 220 машин типів БМД-2 і БМД-4М, і мінімум 50 машин типів БТР-Д та БТР-МДМ "Ракушка" (ну і також – мінімум 24 авіадесантні САУ 2С9 "Нона-С").

Рашистський БТР-МДМ "Ракушка", ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо відштовхуватись лише навіть з таких цифр, то виходить, що росіяни втратили орієнтовно 20% свого парку БМД, та близько 10% авіадесантних бронетранспортерів, і це все при цьому, що за 2022 рік російський ВПК звітував про "виконання держзамовлення" хіба що по БТР-МДМ.

Водночас, російські окупанти докладають деяких зусиль, щоб натомість оснащувати свої десантні війська новою колісною бронетехнікою.

Наприклад, у листопаді 2022 року, як розповідав Defense Express, в строю окупаційних військ армії РФ з’явились бронемашини "Тайфун-ВДВ" з дистанційно-керованими модулями, і ці ББМ призначались саме для десантно-штурмових частин. Водночас, в липні 2023 року армія РФ отримала експериментальну партію самохідних мінометів 2С41 "Дрок", базою для яких став той же "Тайфун-ВДВ".

82-мм самохідний міномет 2С41 "Дрок", ілюстративне зображення з відкритих джерел

В свою чергу, в травні 2023 року російські пропагандисти заявляли, що до кінця поточного року їх десантні війська мають отримати перші серійні системи автоматизованого управління артилерією "Завет-Д", що розміщуються на базі гусеничного бронетранспортера БТР-МДМ "Ракушка".

І також – можна зустріти припущення, що саме десантно-штурмові частини армії РФ можуть отримати на озброєння САУ 2С18 "Пат-С" на базі БМП-3, роботи по яким стартували по факту ще 40 років назад, а в 2023 році рашистський ВПК вирішив реанімувати цей проект.

Рашистський комплекс "Завет-Д" на шасі БТР-МДМ "Ракушка", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У Польщі засвітили сили, які зараз чергують на кордоні з Білоруссю: і мова йде навіть не про бригади