xcounter
#

"Шахедобійки" ЗСУ, що є, чого не вистачає та що ще можуть передати: від Agnostic Gun Truck до LaWS

 Laser Weapon System (LaWS)
Laser Weapon System (LaWS)
3844

Terrahawk Paladin від MSI-DS, ​Slinger від EOS, CORTEX Typhon​ від Kongsberg​, Agnostic Gun Truck​ від Northrop Grumman - це далеко не повний перелік, до якого було б бажано додати найновітніші системи боротьби з БПЛА на які у Пентагоні роблять окрему ставку

На фоні того, що саме літако-снаряди типу Shahed-136 стали масовим засобом для РФ у веденні дистанційної війни, а дрони-камікадзе "Ланцет" відіграють все більшу роль у контрбатарейній боротьбі та загалом саме дрони стали вектором, який дозволяє переломити позиційну війну, питання оборони від цієї загрози стали основними.

І остання нічна атака Shahed-136 об'єктивно демонструє, що кількість засобів для боротьби із Shahed-136 поки залишається меншою за потребу. Відповідно до повідомлення Командування Повітряних сил ЗСУ, у ніч на 3 листопада ворог випустив чотири десятки літако-снарядів, з яких вдалось збити лише 24 одиниці, тобто близько 60%, що менше середнього показника у 80%.

Читайте також: Росіяни знову ставлять башти від БМП-1 на МТ-ЛБ, це дуже показова практика

Причиною меншої ефективності можливо стало те, що ворог спрямував удар по західних областях, де концентрація мобільних груп ППО менша.

Водночас для України виготовляються ціла низька "шахедобійок", яка має вирішити питання насиченості та ефективності ППО проти таких цілей:

Всі вони спираються на автоматичні гармати, об'єднані з сучасними цифровими системами управління вогнем та можуть відрізнятися одна від одної лише окремими деталями та оснащеністю РЛС та інших сенсорів для додаткової обізнаності розрахунків.

Agnostic Gun Truck
Agnostic Gun Truck

Наприклад, Agnostic Gun Truck складається з декількох пікапів з бойовим модулем з 30-мм автоматичною гарматою та машини виявлення, яка використовує РЛС та камери.

До цих систем можливо додати Vampire від L3Harris, які використовують ракети APKWS. Звісно, німецькі Gepard, можливо трохи менш технологічно досконалі, але доволі масові чеські Victor. Й звісно, з точки зору одноманітності було б краще отримати один єдиний вид таких систем, але поточні виробничі потужності не дають на це й шансу. Бо річний обсяг виробництва цих систем вимірюється у десятках, а не сотнях.

Але окрім цих засобів є ще один, який передбачає знищення дронів, але поки тестується та оцінюється. І знайти кращого полігону ніж Україна зараз для таких цілей складно. Мова йде про системи, які зараз продовжують вважатися потенційно правильним вектором розвитку з БПЛА - це електромагнітна та лазерна зброя.

Й на те, що такі системи доцільно направити до України акцентує американське видання Defense One. Наприклад, мова може йти про Leonidas від Epirus від Epirus, який створений для того, щоб боротися одразу з роєм дронів. Перша така система вже направлена для тестової експлуатації до армії США.

При цьому General Dynamics Land Systems вже пішли шляхом встановлення цього засобу на шасі Stryker, що дозволяє значно збільшити її мобільність.

Ще один засіб - лазерна зброя. Якщо брати існуючі зразки, то мова йде про систему Laser Weapon System (LaWS), яка наразі тестується для кораблів, але цілком може бути у стаціонарному варіанті.

Laser Weapon System (LaWS)
Laser Weapon System (LaWS)

Є окрема сухопутна лазерна система Guardian на шасі Stryker, зі встановленням лазера потужністю 50-кВт. При цьому за планом перший комплект цих машин мав бути переданий до армії США ще до кінця 2022 року.

Guardian лазерний
Лазерний Guardian

Водночас, як зазначає видання, на шляху передачі навіть для тестів цих систем можуть стояти бюрократичні перепони, бо мова йде про нові системи.

Хоча, вже з боку Defense Express зазначимо, що для Пентагону значно важливішим можуть бути результат реального бойового застосування, а для компаній розробників - отримання мітки "ефективність доведена на реальній війні". Особливо в умовах, коли питання, що краще - 30-мм автоматична гармата чи лазер залишається без відповіді. А різниця у вартості систем - більш ніж значна.

Читайте також: РФ хоче зробити за 3 роки 1000 ракет 40Н6 до С-400, які можуть бити майже на 400 км