xcounter
#

В РНБО вирішили покращити експорт озброєння та військової техніки України: що відомо про партнерів

3067
Укладення контракту між ДК "Укрспецекспорт" та Пакистаном на ремонт парку танків Т-80УД загальною сумою $85,6 млн на IDEX-2021
Укладення контракту між ДК "Укрспецекспорт" та Пакистаном на ремонт парку танків Т-80УД загальною сумою $85,6 млн на IDEX-2021

Для початку, буде проведений аудит стану військово-технічного співробітництва з державами-партнерами України. Результати цього аудиту будуть покладені в основу розробки п’ятирічного плану з покращення показників експорту оборонної продукції українського виробництва

В Україні за ініціативи Ради національної безпеки і оборони вперше проводитиметься аудит стану ВТС з іноземними країнами.

Про цю ініціативу, яка має стати основою для розробки "Стратегії військово-технічного співробітництва України на найближчі 5 років", повідомила прес-служба РНБО 27 вересня ц.р.

Читайте також: В "Укроборонпромі" досі не імпортозаміщені понад 3000 позицій комплектуючих
IDEX-2021
Український стенд на виставці IDEX-2021

Власне й аудит, і розробка "Стратегії" проводяться в рамках виконання рішення РНБО "Про Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України" (від 18 червня 2021 року), яке уведене в дію Указом Президента України від 20 серпня ц.р.

Р-27
Один з популярних українських товарів - авіаційні ракети Р-27 від ДАХК "Артем"

"З метою покращення позицій України на світовому ринку озброєнь і зміцнення потенціалу держави у сфері ВТС Кабінету Міністрів України згідно з цим рішенням доручено у шестимісячний строк забезпечити проведення огляду ВТС України з іноземними державами за минулий трирічний період", - повідомила прес-служба РНБО.

турбіна
На кораблях ВМС Індії наразі експлуатуються понад 150 газотурбінних двигунів розробки та виробництва "Зоря"-"Машпроект"

Головним органом, відповідальним за виконання цього завдання та забезпечення підготовки відповідних документів, РНБО призначило Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

Вільха Нептун
Потенційно привабливі для багатьох країн зразки українського озброєння ПКР Р-360 "Нептун" та коригований реактивний снаряд Р624М "Вільха-М" від ДККБ "Луч" на виставці IDEF – 2021 / Фото: ТСН

Відзначається, що в рамках аудиту мають бути проаналізовані:

  • особливості та тенденції розвитку світового ринку озброєння, військової та спеціальної техніки;
  • ефективність здійснення ВТС України з іноземними державами, а також фактори, які впливають на зазначене співробітництво;
  • фінансові показники експорту озброєння та військової техніки до іноземних держав, результати діяльності органів державного управління, підприємств, установ і організацій промисловості та науки, а також забезпечення сектору безпеки і оборони;
  • потенціал та перспективні напрями розвитку ВТС України з іноземними державами.
Іл-78
Один з літаків-паливозаправників Іл-78 ВПС Пакистану

Варто відзначити, що за останні три роки експортні стосунки України дещо змінили пріоритети. Традиційно користувачами українських зразків озброєнь та військової техніки залишаються:

  • Китай - стабільно продовжує закупівлю авіаційних двигунів різних типів і є найбільшим покупцем цієї продукції (мова йде про щорічні постачання близько сотні авіадвигунів);
  • Індія - під питання встало подальше співробітництво з обслуговування численного авіапарку літаків "Антонов" та можливого продажу інших нових літаків, однак були укладені великі контракти на корабельні турбіни та авіаційні ракети;
  • Пакистан – замовив масштабний ремонт свого танкового парку, ремонт літаків Іл-78 та є цілком ймовірним замовником великої партії ПТРК й зацікавився можливостями комплексів "Вільха" та "Нептун".
БТР-3 БМ Оплот
БМ "Оплот-М" та БТР-3Е1 на спільних навчаннях ВМС та СВ Королівської армії Таїланду у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Водночас зі списку лідерів в партнерстві вибув Таїланд, який багато років масово замовляв українську бронетехніку (БТР-3 та БМ "Оплот") та військові автомобілі (КрАЗ). Хоч певні шанси відновити масштабні закупівлі й лишаються.

T929 ATAK-II
Зразок важкого ударного гелікоптера T929 ATAK-II на виставці IDEF-2021. Поруч український двигун для нього

Своєю чергою, стрімко нарощує оберти співробітництво в військовій сфері з Туреччиною, яка є не тільки продавцем необхідної ЗСУ військової техніки (БПЛА, корвети) та обладнання (тепловізори, радіостанції), а й замовником українського озброєння та послуг (ПТРК, обслуговування та розробка нових гелікоптерів, закупівля авіадвигунів для БПЛА тощо).

ПТРК
ПТРК "Скіф" та "Корсар" від ДККБ "Луч" в останні роки стали чи не найбільш популярною зброєю України на зовнішньому ринку

Також значно посилились контакти з країнами Аравійського півострова – Саудівська Аравія (з 2018 року закупила близько 400 комплексів ПТРК та кілька тисяч ракет до них) та ОАЕ (стала першим замовником великої партії РСЗВ "Вільха-М") все більш цікавляться новим українським озброєнням.

Вільха Нептун
Макет пускової установки РСЗВ "Вільха" та РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Традиційними важливими партнерами, котрі продовжують співробітництво з Україною, також можна вважати Азербайджан, Польщу, Єгипет, Перу, Алжир та ще низку країн Близького Сходу. Крім того, з’явилося чимало проектів і з Індонезією.

ПТ-76
Україна модернізує 40 ПТ-76 Індонезії

Варто додати, що в останні роки, з приходом "нової команди", експортні справи в Концерні дещо ускладнилися.

Нагадаємо, Айварас Абромавичус у лютому 2020 року впевнено прогнозував стрімке зростання експорту на потужні 30%, а ще раніше (у вересні 2019 року) планував до 2025 збільшити продаж озброєнь Концерну за кордон до суми $2 млрд за рік.

Абромавичус
Колишній гендиректор Концерну Айварас Абромавичус розраховував, що вже у 2020 році експорт ОВТ почне рости надпотужними темпами, однак наразі маємо спад

Однак замість зростання з $908 млн у 2019 році (у 2018 році було експортовано ОВТ на $766 млн) результати 2020 стали гіршими. Це визнається всіма, але не зовсім зрозуміло наскільки, через певні розбіжності в оприлюдненій інформації.

Так, вже новий гендиректор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв стверджував, що експорт минулого року впав лише на 2% й склав $908,11 млн (!) При цьому з його даних випливало, що продаж за 2019 загадково збільшились до $925 млн.

Укроборонпром
Юрій Гусєв під час презентації "Укроборонпром: підсумки 2020 та плани на 2021 рік"

А ось виручка підприємств-спецекспортерів, за його даними впала більш суттєво - $496,2 млн у 2020 році проти $572,4 млн у 2019 (падіння на 14%).

Однак сам очільник Концерну дивиться на ці проблеми з неабияким оптимізмом й очікує, що у 2021 році спецекспортери укладуть нових контрактів на суму чи не вдвічі більшу ніж у 2020.

Спецтехноекспорт
Звіт одного зі спецекспортерів за I півріччя 2021 року

"У 2021 році маємо намір суттєво збільшити обсяги постачання на зовнішні ринки. Лише спецекспортери планують укласти зовнішньоекономічні контракти на понад $1 млрд (у 2020 було $622 млн) Чекаємо на збільшення експорту і від інших підприємств концерну", - наголосив він.

Читайте також: Керівництво ДП "Антонов" підставило Україну та НАТО: новий "схематоз" у програмі SALIS (документи)