xcounter
#

Керівництво ДП "Антонов" підставило Україну та НАТО: новий "схематоз" у програмі SALIS (документи)

SALIS - програма НАТО зі стратегічних авіаперевезень
SALIS - програма НАТО зі стратегічних авіаперевезень
7402

За рішенням очільника ДП "Антонов" частку Antonov Logistics Salis було продано компанії з реєстрацією у житловому будинку

Програма SALIS - один з основних напрямів співробітництва України та НАТО, за якою літаками ДП "Антонов" здійснюється стратегічне повітряне транспортування вантажів Альянсу.

Проте через рішення керівництва ДП "Антонов", тепер до них допущено нашвидкуруч створену фірму з корінням в Об’єднаних Арабських Еміратах. Defense Express з власних джерел отримав документи, які свідчать про загрозу державним інтересам та співробітництву з Альянсом.

Читайте також: КБ "Південне, "Південмаш", "Комунар" та "Київприлад" стануть акціонерними товариствами

Для початку трохи історії. У 2018 році Агенція підтримки та закупівель НАТО підписало контракт щодо вантажних перевезень літаками ДП "Антонов", який поставив крапку у співробітництві з російською "Волга-Днепр".

Як тоді повідомив "Антонов", серед умов контракту організацією перевезень мала займатись компанія з ЄС. З цієї метою у Німеччині було створено Antonov Logistics Salis GmbH, 51% якої належить вітчизняному ДП "Антонов", а 49%, донедавна, німецькій Aircargonet International GmbH.

Ан-124 Руслан
За умовами контракту ДП "Антонов" завжди тримає щонайменше один Ан-124 у постійній готовності до зльоту за лічені години

В результаті понад три роки ДП "Антонов" через Antonov Logistics Salis GmbH здійснював перевезення для НАТО та стабільно отримував за це кошти. Наприклад, лише у 2020 році наліт у рамках SALIS склав 2580 годин, а на найближчі п’ять років Німеччина планує витрати на перевезення літаками "Антонова" 206 млн євро.

Проте у червні цього року очільник ДП "Антонов" Сергій Бичков дозволив продаж 49% частки Antonov Logistics Salis GmbH іншій компанії. Нотаріально завірений дозвіл датований 7 червня 2021 року.

Це рішення, по-перше, поставило хрест на можливості України стати 100% власником Antonov Logistics Salis GmbH. А по-друге - дозволило ввести до складу Antonov Logistics Salis маловідому компанію Cargo Air Solutions.

Зокрема Cargo Air Solutions була створена у Бельгії 27 травня 2021 року, тобто за два тижні до підписання Сергієм Бичковим згоди. І вже 22 червня німецька Aircargonet International GmbH повністю продає свою 49% частку Cargo Air Solutions. Відповідний договір також опинився у розпорядженні Defense Express.

Офіційна адреса цієї компанії - вулиця Dielmanlaan, 2, у затишному приватному будиночку у невеликому селищі Бухаут на околиці Антверпена.

Антонов Укроборонпром скандал
Так виглядає місце реєстрації Cargo Air Solutions у офіційному бельгійському реєстрі

Очільник Cargo Air Solutions - Патріс Гінс (Patrice Geens) також офіційно займає посаду директора з розвитку бізнесу у зовсім іншій компанії - Click Aviation Network з Об’єднаних Арабських Еміратів. Ця компанія спеціалізується на агентських послугах - закуповує пальне, оформлює дозволи, замовляє наземне обслуговування літаків тощо.

Антонов Укроборонпром скандал
Профіль Патріса Гінса на linkedin

І саме з цією Click Aviation Network ДП "Антонов" вже налагодив доволі тісні стосунки. Наприклад, у грудні 2020 року "Антонов" оголошує тендер на наземне обслуговування літаків з вартістю у один доллар, який без жодних конкурентів виграє Click Aviation Network. А лише через два місяці ще один, і теж на $1.

Проте за цими, рамковими угодами на $1, криються реальні договори, за яким Click Aviation Network отримує вагомі кошти. Наприклад, за наявною інформацією лише за перший квартал 2021 року ДП "Антонов" на обслуговування літаків загалом витратив 4,4 млн доларів.

Click Aviation Network
Публікації Click Aviation Network у соцмережах підтверджують активну роботу з ДП "Антонов"

Яка частка з цього "пирога" припадає на Click Aviation Network у ДП "Антонов" на запит Defense Express відповідати відмовились. Як заявили на підприємстві "інформація щодо грошових коштів, які ДП "Антонов" сплатило на користь Click Aviation Network не підлягає розголошенню".

На будь-які уточнюючі запити ДП "Антонов" взагалі відмовився відповідати, заявивши, що на нього не розповсюджується Закон України "Про доступ до публічної інформації". Простою мовою, керівництво державної компанії не бажає звітувати про те куди витрачаються державні кошти.

Загалом вся історія участі ДП "Антонов" у програмі SALIS виглядає, як класичний взірець "бізнесу по-українськи", коли замість стабільної роботи з важливим партнером будуються різні "схеми", якими цікавляться правоохоронці.

Зокрема, ще у 2006-2012 роках робота ДП "Антонов" спільно з "Волга-Днепр" за SALIS через фірми посередники Ruslan SALIS і Ruslan International йшла повз бюджет України. У 2014 році тодішній головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що за ці шість років Україна не отримала жодної копійки дивідендів.

Волга-Днепр
Свого часу російська "Волга-Днепр" активно возила вантажі НАТО

Згодом ситуація вже викликала інтерес у Кабінету Міністрів України, який призначив перевірку за 2012-2014 роки. Як стало відомо ЗМІ, виявилось, що до державного бюджету надходили далеко не всі кошти і недоотримано 37,5 млн грн дивідендів. Також у звіті перевірки було підкреслено, що держава не може впливати та контролювати роботу іноземних компаній.

Історія повторилась і у 2016 році, коли Ruslan Salis GmbH та Ruslan International замінила Antonov SALIS GmbH. У відкритих матеріалах судового засідання йдеться, що службові особи ДП "Антонов", Antonov Salis GmbH та інші невстановлені особи підозрюються у використанні свого службового становища та організації протиправної схеми заволодіння коштами, спричинивши збитки понад 200 000 євро.

Ан-124 Руслан

Тепер аналогічні питання цілком можуть виникнути і до Antonov Logistics Salis GmbH, до складу якої тепер введено Cargo Air Solutions, замість встановлення 100% контролю України над компанією, яка реалізує стратегічні перевезення НАТО.

Водночас у цій історії ще залишаються величезні пробіли. Зокрема, невідомо, чи були дії Сергія Бичкова самостійними, або все здійснювалось під контролем "Укроборонпрому", який вже перетворив ДП "Антонов" на службу таксі, щоб під виглядом "стюардес" літати по відрядженнях.

Та чи не повинна бути стратегічна співпраця з НАТО компетенцією державного органу влади, а не таємним і формально одноосібним рішенням директора державного підприємства. Ці та інші питання Defense Express направив до ДК "Укроборонпром", відповідь якого, сподіваємось, буде опублікована у наступному матеріалі.

Читайте також: Підсумки діяльності "Укроборонпрому" за перше півріччя 2021: декларуємо прибутки, але борги ростуть швидше