xcounter
#

Підсумки діяльності "Укроборонпрому" за перше півріччя 2021: декларуємо прибутки, але борги ростуть швидше

Юрій Гусєв на Lviv Security Forum
Юрій Гусєв на Lviv Security Forum
1428

Оприлюднена фінансова звітність ДК "Укроборонпром" за I півріччя 2021 року позитивна. Однак реальний стан справ - набагато складніший та має безліч прихованих нюансів

В мережі з'явився "Зведений звіт про виконання фінансового плану державних (казенних) підприємств та акціонерних товариств", що входять до складу ДК "Укроборонпром" за перші шість місяців поточного року.

До цього звіту включені фінансові показники 78 суб’єктів господарювання, повідомляє проект "Марлін".

Читайте також: Пороблено: чому США ніяк не отримають з України новий танк "Оплот"
Укроборонпром
Звітність ДК "Укроборонпром" за даними "Марлін"

За оприлюдненими даними, чистий дохід від реалізації продукції у 2021 році, у порівнянні з показниками минулого року, значно зріс й вказаний на рівні 17,1 млрд гривень (у 2020, за даними "нової команди", начебто – 14,38 млрд грн, у 2019 – 13,7 млрд грн). Водночас, в коментарі "Марлін" представники Концерну чомусь дали дещо інші дані - “Загальна сума доходів підприємств становить 10,3 млрд грн".

Укроборонпром
Презентація досягнень "Укроборонпрому" за I півріччя відбулася ще 23 липня ц.р.

У звіті вона не фігурує й з показниками "чистого доходу" повністю не стикується.

Разом з тим, у річному вимірі у 2019 році ці показники становили (за даними Мустафи Найєма) 36 млрд грн (для порівняння у 2018 вони були ще більші - 45,2 мільярда гривень). Тобто фактично, якщо поділити навпіл, то середнє значення за півріччя у 2019 році приблизно -16 млрд гривень, а у 2018 – 22,6 млрд.

Укроборонпром
У новій звітності Концерну вказано лише 78 підприємств, при цьому, в графі "Збитки" показник значно менший, ніж за відповідний період 2020 року. Варто зауважити, що частина збиткових підприємств була нещодавно передана ФДМУ й наразі невідомо, чи фігурували їх тогорічні (негативні) показники у звітності цього року

Також вказано на суттєво покращення власне прибутку, який заявлений на рівні 517,6 млн гривень "чистого прибутку", тоді як торік цей показник становив лише 242,9 млн грн. При цьому, наприклад, за результатами 2019 року концерн "Укроборонпром" відзвітував про 1,2 млрд грн прибутку.

Цьогоріч, за даними "Марлін", вказано падіння власне державних доходів - сплачено податків, зборів та інших обов’язкових платежів на суму 1,9 млрд грн, тоді як у 2020 році цей показник вказаний на рівні 3,1 млрд, а у 2019 - 3,9 млрд гривень.

Укроборонпром
Презентація досягнень Концерну за І півріччя 2020 року

Чому бюджет України став отримувати менше ніж раніше, при начебто потужному зростанні доходів й прибутку - незрозуміло.

Гусєв
Деякі речі в рекламаціях прес-служби Концерну та реальних витратах виглядають дещо суперечливо

Чергова "нова команда" у цьому році збільшила витрати на автотранспорт. У відповідному пункті витрат "пов'язаних з використанням власних службових автомобілів" вказується показник у 32,8 млн грн, проти 30,3 млн грн у 2020 році та зафіксовано зростання витрат на оренду службових автівок – 1,3 млн гривень, проти 850 тисяч грн за минулий звітний період.

Укроборонпром
Окремі дані за попередні роки від колишнього заступника гендиректора Концерну Мустафи Наєма

Де відображаються витрати на оренду та експлуатацію літаків, на яких почало літати нове керівництво, щоправда, невідомо.

Варто відзначити, що певне зростання показників, попри значні проблеми у підприємств Концерну, були доволі очікуваними. Зокрема, позитивні зміни очікувались на тлі значного посткарантинного пожвавлення завнішньоекспортної діяльності (з укладанням контрактів та ймовірних виплатах по ним), а також робіт з виконання великих замовлень за ДОЗ та відповідного авансування цих робіт. Зокрема, на постачання Міноборони першого дивізіону комплексу РК-360МЦ "Нептун" та військово-транспортних літаків Ан-178-100Р.

Укроборонпром
Згідно з презентацією Юрія Гусєва у липні 2021 року, обсяги виробництва цього року у підприємств "Укроборонпром", у порівнянні з відповідним періодом 2020, "кумулятивно" зросли на 20% (16,6 млрд гривень за 6 місяців 2021 року проти 13,9 млрд гривень за 6 місяців 2020-го). При цьому, жодного контракту з Міноборони за цей період укладено не було

Окрім цього, Міністерство оборони України вказувало, що на вересень на виконання зобов’язань ДОЗ-2021 з 22,4 млрд гривень бюджетних асигнувань було розміщено замовлень на 82% від вказаної суми. Вони є продовженням великих перехідних контрактів 2020 року, у тому числі тих, які виконують саме підприємства Концерну. При цьому нових контрактів з оборонним відомством за цей період укладено не було. Тобто, можна припустити, що завлені показники зростання концерну здебільшо базується на угодах, укладених ще торік.

При цьому, загалом ситуація в Концерні залишається економічно складною, про що свідчать дані внутрішньої звітності ДК "Укроборонпром".

Нептун
Ймовірно, цьогорічну звітність вдалося частково підправити великими замовленнями від Міноборони, які були терміново укладені у грудні 2020 року

Так, навіть якщо взяти дані за 2017 рік (з приблизно аналогічним поточному курсом, санкціями та розривом з підприємствами РФ, а також повністю сформованим пулом підприємств Концерну), то, наприклад, загальна заборгованість підприємств "Укроборонпрому" зросла з 4 295 млн грн (у 2017 році) до 5,51 млрд гривень (станом на квітень 2021 року) і позитивної динаміки з погашення заборгованості в останні два роки немає.

Прострочена заборгованість підприємств Концерну (станом на квітень 2021 року) складає 13,2 млрд гривень. З них найбільшими боржниками є:

  • Аерокосмічний холдинг – 4,178 млрд грн;
  • Морські системи" - 3,372 млрд грн;
  • "Бронетанковий кластер" – 3,163 млрд гривень.
ХДАВП
Авіакластер ДК "Укроборонпром" має найбільші прострочені борги. Левова частина приходиться на ХДАВП, якому днями виповнилося 95 років

Значно менші прострочені борги в інших кластерів, як то:

  • "Високоточне озброєння" - 531 млн грн;
  • Спецекспортерів – 331 млн грн;
  • "Радарні системи" - 292 млн грн;
  • Підприємств авіаремонту - 25 млн грн.

Ще на 787 млн гривень боргів записано на невизначені "інші підприємства" Концерну.

За висновками внутрішньої звітності ДК "Укроборонпром" стверджується:

  • Прострочена заборгованість підприємств Концерну складає майже 13,2 млрд грн. Понад 4,7 млрд грн - заборгованість перед Державою.
  • Рівень операційного прибутку достатній тільки для обслуговування поточних боргів та мінімальних капітальних вкладень.
  • Концерн не може самостійно погасити прострочену заборгованість та потребує державної підтримки для вирішення цього питання.
Читайте також: Мінстратегпром та Міноборони України розповіли про стан виконання ДОЗ-2021