xcounter
#

Мінстратегпром та Міноборони України розповіли про стан виконання ДОЗ-2021

1351
Модернізовані БМП-1ТС ЗСУ із бойовим модулем "Спис"
Модернізовані БМП-1ТС ЗСУ із бойовим модулем "Спис"

Проте дані двох відомств, щодо укладення контрактів в рамках Державного оборонного замовлення 2021 року, дещо різняться

За словами заступника Міністра оборони України Олександра Носова, виконання зобов’язань ДОЗ-2021 з боку Міноборони відбувається відповідно до графіків, планово, ефективно та без зривів.

Зокрема, як він повідомив в інтерв’ю виданню АрміяInform, з 22,4 млрд гривень бюджетних асигнувань за напрямами відповідальності заступника Міністра оборони з питань формування державної політики у сфері військово-технічної політики на сьогодні вже розміщено замовлень на 82% від вказаної суми.

Читайте також: Необов’язково американська ЗРС Patriot: Україна веде перемовини щодо доступу до технологій ПРО з кількома країнами
Олександр Носов
Заступник Міністра оборони України Олександра Носов / Фото: АрміяInform

Ще на 18% оборонне відомство "має планові заходи та чітко визначені напрями їх застосування, строки, виконавців та постачальників".

Станом на сьогодні, за словами Олександра Носова, завершується планове річне корегування оборонного замовлення, яке знаходиться на фінальному етапі: проект вже відпрацьований у самому відомстві й подається на розгляд Кабміну.

Завершення цього коригування планують завершити до третьої декади цього місяця й до кінця першої декади жовтня ц.р. укласти відповідні контракти на решту з 18% бюджетних асигнувань.

Одним зі значних контрактів, укладених наприкінці минулого року, завдяки якому в рамках ДОЗ було завантажено низку підприємств, є замовлення на дивізіон комплексів "Нептун"

Також він зазначив, що власне більш як половина суми (60%) виділена на оборонне замовлення була законтрактована ще у грудні 2020 року, одразу після ухвалення бюджету України.

Також він відповів на звинувачення у неможливості виконання оборонної програми до кінця поточного року, пояснивши, що до кінця року укладаються договори лише за відкритими конкурентними процедурами. Тоді як закриті контракти укладаються з урахуванням трирічного плану їх виконання, "тому кінець календарного або бюджетного року їх не стосується".

Ан-178-100Р
У грудні 2020 року було укладено кілька дуже коштовних контрактів, як, наприклад, замовлення на три літаки Ан-178-100Р. Ймовірно вони й складають ті самі 60% оборонного замовлення

Своєю чергою, Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, після проведеної 7 вересня ц.р. року наради щодо стану виконання ДОЗ у 2021 році, повідомив, що відповідно до запевнень державних замовників, вже цього місяця (вересень 2021 року) буде укладена переважна більшість запланованих контрактів.

Наразі, за його даними, із загального обсягу фінансування передбаченого державним оборонним замовленням на 2021 рік у розмірі 27,5 млрд грн, пролонговано перехідні та укладено нові державні контракти на суму майже 19 млрд грн.

"Зі свого боку (я) наголосив на необхідності прискорення процесу укладання запланованих контрактів і виконання ДОЗ-2021 з мінімальним внесенням змін. Висловив сподівання, що у жовтні під час проведення чергової наради з питання виконання ДОЗ-2021, ситуація зміниться кардинально", - відзначив Олег Уруський.

Олег Уруський
Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський на нараді 7 вересня 2021 року / Фото: Мінстратегпром

Нагадаємо, станом на кінець липня ц.р. за даними Мінстратегпрому, було укладено нові та пролонговані перехідні державні контракти на суму понад 16 млрд грн (або 61% від загального обсягу фінансування). При цьому, місяцем раніше, Міністр оборони Андрій Таран стверджував, що за перше півріччя 2021 року Міноборони "було взято зобов’язань на 68,7% фінресурсу".

ШРЗ
В середині цього року багато підприємств (як, наприклад, ДП "Шепетівський ремонтний завод") сиділи без замовлень та роботи зі скороченим робочим тижнем

Своєю чергою, у червні ц.р. Секретар Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко (під час круглого столу "Що відбувається з оборонними закупівлями?") повідомив, що через проблеми з прийняттям нового закону про оборонні закупівлі, від початку 2021 року Міноборони уклало лише 1 контракт на виконання ДОЗ, тоді як ДК "Укроборонпром" не уклав жодного.

Читайте також: "Укроборонпром" відзвітував про збільшення виробництва: хоч замовлень за ДОЗ-2021 немає і низка підприємств - без роботи