xcounter
#

Необов’язково американська ЗРС Patriot: Україна веде перемовини щодо доступу до технологій ПРО з кількома країнами

4073
Випробування протиракетної ЗРС PAC-3 Missile Segment Enhancement у 2018 році / Фото: Lockheed Martin
Випробування протиракетної ЗРС PAC-3 Missile Segment Enhancement у 2018 році / Фото: Lockheed Martin

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Збройним силам необхідна "українська система ПРО"

Українська влада веде перемовини з низкою країн щодо доступу до технологій створення власної протиракетної та протиповітряної оборони.

Про це повідомив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі ток-шоу "Свобода слова на ICTV" 6 вересня 2021 року, коментуючи досягнення у співробітництві з партнерами з США.

Читайте також: Український ЗРК з дальністю у 100 км від ДККБ "Луч": готовність за 2 роки та $40 млн (відео)
Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі ток-шоу "Свобода слова на ICTV" розповів про перемовини щодо доступу до технологій комплексів ПРО з різними країнами

"Нам не потрібна американська система ПРО (протиракетної оборони), нам потрібна українська система ПРО. І ця технологія може прийти необов’язково зі Сполучених Штатів. Є інші країни, які володіють нею і ми ведемо перемовини про доступ до неї", - відзначив він, відповідаючи на питання нардепа від депутатської фракції Політичної Партії "ГОЛОС" Сергія Рахманінова.

Patriot
ЗРС Patriot від американської компанії Northrop Grumman

При цьому він не вточнював про які саме країни та системи ППО/ПРО йде мова й чи мається на увазі саме опанування відповідних технологій з виробництвом на їх базі власної системи в Україні або ж просто про закупівлю вже готових виробів.

"Протиповітряна і протиракетна оборона, це зараз ключові дірки, які потрібно заповнювати й ми над цим дуже предметно працюємо", - наголосив Дмитро Кулеба.

Кільчень
ЗРС "Кільчень" здатна знищити аеродинамічну ціль на відстані до 280 км, балістичну дещо на меншій відстані / Фото: Апостроф TV

Нагадаємо, у грудні минулого року колишній Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив про велику потребу українського війська у протиракетних зенітно-ракетних комплексах. Зокрема, про свої прохання закупити американську систему Patriot (ймовірно в останній протиракетній версії PAC-3 MSE).

"Наприклад, Patriot – він же не тільки зенітно-ракетний, але й протиракетний комплекс. Чому нам сьогодні не поставити такий? Я казав про це на всіх рівнях, купіть нам Patriot, але протиракетний, а не зенітний для того, щоб ми могли знищувати ракети", - наголосив Руслан Хомчак.

Залізний купол
Протиракетна система «Залізний купол» перехоплює ракети, випущені з Сектору Газа по території Ізраїлю, 11 травня 2021 року / Фото: Reuters

Своєю чергою, у травні 2021 року про необхідність створення українського протиракетного захисту повідомив й Міністр оборони України Андрій Таран.

"Ще минулого року ми розпочали певні дії щодо створення протиракетної оборони України. Розглядаємо можливості придбання чогось на кшталт "Залізного купола", - повідомив він під час своєї промови на ПАТ "Мотор Січ".

Водночас, варто зауважити, що навіть продаж таких сучасних протиракетних систем, як Patriot PAC-3+ або "Залізний купол" (які до того ж коштують неймовірні для українського оборонного бюджету суми) справа вкрай непроста й перемовини по такім закупівлям (як, наприклад, ЗРС Patriot для Польщі та Румунії) велись не один рік навіть з країнами-партнерами по НАТО.

Patriot
Польща досягла попередніх домовленостей про продаж чотирьох батарей Patriot PAC-3+ ще у 2017 році (у 2018 підписаний контракт). Перші системи Польща отримає у 2022 році з досягненням боєготовності у 2023-2024 роках. Тобто від моменту досягнення угоди до власне постановки на озброєння пройде 6-7 років.

На цьому фоні, передача сучасних технологій, які дозволять створити власні українськи комплекси такого класу, взагалі виглядає як ненаукова фантастика.

Корал
ТТХ ракети "Корал" від КБ "Луч"

При цьому в Україні є власні напрацювання в цій сфері. Мова йде про проекти ЗРС "Кільчень" від КБ "Південне" та проекти "Корал" й ЗРК середньої дії "СД-300" від ДККБ "Луч", в яких анонсувалася можливість ураження балістичних цілей (тобто протиракетні функції) і які можна створити в досить короткі терміни за порівняно невеликі кошти.

СД-300
ТТХ перспективної ЗРС середньої дальності СД-300 від КБ "Луч"

Так, наприклад, за словами Генерального конструктора - Генерального директора ДККБ "Луч" Олега Коростельова, для розробки такого ЗРК необхідно лише два роки, після яких комплекс розпочне державні випробування. І на фінансування цієї розробки необхідно фінансування у розмірі близько $40 млн.

Читайте також: В КБ "Луч" хочуть розширитись: кажуть, що не вистачає місця для нормальної роботи