xcounter
#

В КБ "Луч" хочуть розширитись: кажуть, що не вистачає місця для нормальної роботи

11137
Розробки ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Розробки ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Ймовірно, це пов’язано з появою значної кількості нових проектів та зростанням обсягів виробництва

На ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром"), не вистачає робітничих площ для повноцінної роботи.

Таку інформацію повідомив Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов під час проведення форуму "Ефективна промисловість для обороноздатності" в Одесі 16 липня ц.р. команді програми "Security talks з Валентином Бадраком".

Читайте також: Олег Коростельов розповів, скільки буде машин "Нептуна" на параді та коли чекати на перший дивізіон
Раніше основною продукцією КБ Луч були різноманітні керовані ракети та протитанкові комплекси
Раніше основною продукцією КБ "Луч" були різноманітні керовані ракети та протитанкові комплекси

"Ми звичайно ж ніколи б не відмовилися від інвестицій, пов'язаних з розробкою і виробництвом. Але, я скажу, якби нам просто дали ще хоча б 10 тисяч (ймовірно, квадратних метрів) площі в якомусь державному підприємстві, вже була б величезна допомога", - відзначив він.

"Принаймні ми б змогли докупити необхідне обладнання і розмістити людей. Зараз ми страждаємо від того, що у нас просто не вистачає площі", - пояснив Олег Коростельов.

Р-360 Нептун, Р624М Вільха-М та УП-277 на Зброя та Безпека-2021
Р-360 "Нептун", Р624М "Вільха-М" та УП-277 на "Зброя та Безпека-2021"

Нагадаємо, раніше ДККБ "Луч" здебільше займалося виробництвом протитанкових комплексів (ПТРК) та керованих ракет до них. Але, з другої половини минулого десятиріччя, держпідприємство почало розробляти інші системи, як то 300-мм кориговані реактивні снаряди Р624/Р624М ("Вільха"/"Вільха-М") та протикорабельні крилаті ракети Р-360 й власне комплекс РК-360МЦ "Нептун".

Наразі ДККБ Луч працює над десятком проектів
Наразі ДККБ "Луч" працює над десятком проектів

Крім цього, наразі на КБ "Луч" почали розробку українського ударного безпілотного комплексу "Сокіл-300", авіаційної ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності УП-277 та зенітно-ракетних систем - ракети малої дальності "Корал" й комплексу середньої дальності "СД-300" (а також низку інших проектів).

Макет пускової установки РСЗВ Вільха та РК-360МЦ Нептун від ДККБ Луч на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пускової установки РСЗВ "Вільха" та РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Навіть макетні зразки цих виробів мають досить великі габарити і, для виготовлення деталей для них та інших робіт, необхідна певна кількість технічного обладнання та устаткування. Ймовірно, саме з цим пов’язана недостатність виробничих площ, на яку скаржаться на КБ "Луч".

Макет перспективної ракети класу повітря-повітря середньої дальності УП-277 від КБ Луч
Макет перспективної ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності УП-277 від КБ "Луч"

Варто додати, що при цьому Концерн, куди входить КБ "Луч", вже давно звітує про успіхи в оренді "надлишкового майна" підприємств, що входять до його складу. Так, днями прес-служба держконцерну повідомила про те, що у першому півріччі ц.р. "Укроборонпром" погодив передачу в оренду 26 тис. 115 м² надлишкового майна підприємств-учасників, яке не використовувалось у виробничій діяльності.

Своєю чергою, існують і ще більш амбітні плани - створити на території окремих держпідприємств технопарки. Як то, наприклад, планують зробити з територією територія КБТЗ, який, доречи, також знаходиться в Києві (як і КБ "Луч").

Читайте також: Стало відомо, які саме країни ведуть перемовини щодо закупівлі "Нептуна" та замовили комплекс "Вільха-М"