xcounter
#

"Мотор Січ" уклала з турецькою TAI контракт на постачання двигунів для гелікоптерів

3567
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI

Українськими турбовальними моторами будуть оснащувати нові турецькі ударні машини ATAK-II

Запорозька "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") підписала контракт з компанією Turkish Aerospace Industries (TAI) на постачання двигунів. Відповідне повідомлення 29 червня 2021 року було оприлюднено на офіційному Twitter компанії TAI.

Мова йде про партію з 14 турбовальних моторів (ймовірно на перші дослідні сім машин), які планують встановити на перспективні ударні гелікоптери важкого класу ATAK-II.

Читайте також: ​Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2 - Олег Уруський

За угодою, перші два двигуни мають бути поставлені до Туреччини у вересні наступного року. А інші 12 двигунів – в період до 2025 року.

TAI
Церемонія підписання турецьким Управлінням оборонної промисловості (Savunma Sanayii Başkanlığına - SSB) контракту з турецьким авіабудівним об'єднанням Turkish Aerospace Industries (TAI) на створення в інтересах збройних сил Туреччини нового "бойового гелікоптера важкого класу" (Ağır Sınıf Taarruz Helikopter), 22 лютого 2019 року / Фото: SSB

Нагадаємо, машини цього типу (ATAK-II) почали розробляти у 2019 році, а перший політ заплановано на 2023 рік. Дещо раніше турецька сторона вже повідомляла, що через відсутність власних двигунів такого класу (загальною потужністю близько 2500 к.с.) та певні непорозуміння з західними країнами, вона розглядає як майбутнього постачальника двигунів Україну.

Макет ударного гелікоптера ATAK-II
Макет ударного гелікоптера ATAK-II

ATAK-II розглядається як сучасний ударний гелікоптер вагою 11 тонн, що буде здатний нести до 1500 кг боєприпасів широкої номенклатури (ракет, або невеликих авіабомб) та автоматичну гармату калібру 30-мм.

Нова машина має суттєво підсилити можливості турецьких збройних сил та замінити вдвічі більш легкі гелікоптери Т129 АТАК (ліцензійний варіант італійського AW129 від компанії Leonardo).

Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1Е 4Е серії на виставці
Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1Е 4Е серії на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Наразі ні вартість контракту, ні модель турбовального українського двигуна не повідомлялась. Ймовірно, мова йде про одну з нових, адаптованих для турецьких машин версій ТВ3-117.

Читайте також: "Мотор Січ" за останні роки продала близько 100 гелікоптерів