xcounter
#

Мрії Абромавичуса та реальність: замість "прогнозованого" зростання на 30% експорт "Укроборонпрому" упав в понад 2 рази

4534
Прогнозовані та реальні показники експорту зброї ДК "Укроборонпром" у 2020 році
Прогнозовані та реальні показники експорту зброї ДК "Укроборонпром" у 2020 році

З початку війни це найбільше падіння показників експорту вітчизняного ОВТ

Українські спецекспортери за 11 місяців 2020 року відвантажили озброєння на загальну суму у $392 350 290.

Беручи до уваги набираючу оберти коронавірусну загрозу, навряд чи за останній місяць цього року збройний експорт України буде суттєво збільшений.

Читайте також: ​Юрій Гусєв розповів про кадрові рішення в "Укроборонпромі", обшуки та проблематику ДОЗ
Укроборонпром

Такі невтішні дані оприлюднив новопризначений Гендиректор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв під час презентації "Укроборонпром: підсумки 2020 та плани на 2021 рік".

Укроборонпром

За його словами, через карантин було зірвано практично всі міжнародні заходи з презентації нових зразків вітчизняного озброєння, що вкрай негативно вдарило по укладанню нових контрактів.

Основними драйверами продажів цього року були експорт ПТРК (виробництва ДККБ "Луч"), комплексів РЛС (де флагманом є КП "НВК "Іскра"), авіаремонтної продукції, газотурбінних установок (від "Зоря"-"Машпроект") та двигунів й інших комплектуючих до бронетанкової техніки.

Укроборонпром
Нагадаємо, на початку цього року, замість катастрофічного падіння експорту (з $908 млн у 2019 році), "нова команда" на чолі з колишнім Генеральним директором ДК "Укроборонпром" Айварасом Абромавичусом прогнозувала зовсім інші результати.

"За динамікою переговорів на ключових ринках можна прогнозувати зростання експорту на 30% у 2020 році (тобто приблизно $1,3 млрд)", - розповідав Айварас Абромавичус наприкінці лютого цього року.

Укроборонпром
А віртуальні плани з продажів озброєння в колишнього очільника "нової команди" були ще більш грандіозними.

"Наша мета до 2025 року збільшити український експорт озброєнь до $2 млрд", – заявив в інтерв’ю виданню The Page новий Гендиректор Концерну у вересні 2019 року.

IDEX-2019
Експозиція ДК "Укроборонпром" на Міжнародній виставці IDEX-2019 в ОАЕ. Лютий 2019 року

Проте реалії виявились зовсім іншими. Замість зростання (а з 2015 року, попри війну, зірвані контракти та розрив відношень з РФ, експорт української зброї все ж демонстрував позитивну динаміку – з $570 млн у 2015 до $908 млн у 2019 році) у поточному році продажі демонструють неймовірне падіння.

Звичайно, значний внесок в укладання нових контрактів (у цьому році) вніс COVID-19, але незрозуміло, що стало з контрактами минулого року, які зазвичай і виконуються у наступному і хто за це буде відповідати.

Читайте також: "Укроборонпром" відзвітував про критичне падіння експорту до 145 млн доларів за півроку