xcounter
#

​Юрій Гусєв розповів про кадрові рішення в "Укроборонпромі", обшуки та проблематику ДОЗ

Юрій Гусев - новий голова "Укроборонпрому"
Юрій Гусев - новий голова "Укроборонпрому"
955

Юрій Гусев пообіцяв продемонструвати перші успіхи трансформації "Укроборонпрому" за дев'ять місяців

Генеральний директор "Укроборонпрому" дав доволі розлоге інтерв'ю, в якому відповів на питання стосовно майбутнього держконцерну, його топ-менеджменту, аспектів Державного оборонного замовлення, а також свого бачення найближчих подій в українській оборонці.

Це інтерв'ю виданню "Лівий берег" очільник концерну дав ще 7 грудня, проте опубліковано воно було лише через два тижні.

Читайте також: Частково уживані винищувачі Rafale за 2,8 млрд доларів: Греція терміново оновлює повітряні сили

Зазначимо, що на більшість дійсно цікавих питань відповіді були доволі скупі. Наприклад щодо вибору концепції реформування "Укроборонпрому", яка, цілком можливо, стала причиною конфлікту між вже колишнім керівництвом концерну та Мінстратегпромом, відповідь була: "я вважаю, що є концепція президента Зеленського і ми є командою президента Зеленського".

Юрій Гусев
Юрій Гусев: "Я відповів [Володимиру Зеленському - ред.], що він головнокомандувач, я в його команді (фото: Лівий берег)

Також одним реченням Юрій Гусєв відповів на питання стосовно певних затримок у реалізації реформи командою Айвараса Абромавичуса: "чому вона не була реалізована, це питання не до мене".

Загалом очільник "Укроборонпрому" неодноразово підкреслив, що трансформація концерну буде проходити виключно після розгляду дорожньої карти на рівні РНБО. Саме цей орган має визначити зміст і конкретні строки виконання.

Юрій Гусев
Юрій Гусев: "Я вважаю, що є концепція президента Зеленського і ми є командою президента Зеленського" (фото: Лівий берег)

Водночас питання майбутнього оборонних підприємств, в першу чергу, бентежить і понад 60 тисяч фахівців по всій країні, які працюють на заводах "Укроборонпрому". І для багатьох з них слова "корпоратизація" та "приватизація" викликають певні асоціації з 90-ми роками. Проте очільник концерну їх заспокоїв.

"Вони мають усвідомлювати, яке майбутнє їх очікує. Це дуже-дуже важливо... Якщо люди усвідомлять, що в них є майбутнє в більш ефективній системі, вони поділятимуть необхідність створення такої системи", - висловив свою позицію Юрій Гусєв. Додавши що перші результати трансформації будуть вже максимум через дев’ять місяців.

Юрій Гусев
Юрій Гусев на підприємствах "Укроборонпрому": "Палада" та "Антонов"

Стосовно заступників із зарплатами у сотні тисяч гривень на місяць, які дістались Юрію Гусєву "у спадок" від Айвараса Абромавичуса, то вони пройдуть співбесіди. Тому, цілком можливо, найближчим часом у концерні відбудуться певні кадрові зміни.

"Я буду заслуховувати кожного керівника і по кожному буду ухвалювати рішення відповідно до тих результатів, які були досягнуті, і тих бачень майбутнього, які в кожного керівника структурного підрозділу "Укроборонпрому" є. За підсумками буду ухвалювати відповідні рішення, не виходячи з особистих симпатій чи антипатій, а з професійних якостей. Я звик працювати з професіоналами", - заявив генеральний директор "Укроборонпрому".

Юрій Гусев
"Наше завдання: виконати ту мету реформи, яка доручена президентом України", - Юрій Гусев

Доволі цікавою є позиція Юрія Гусєва стосовно обшуків в приміщеннях "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту", що входить до його складу. Зокрема правоохоронці, у рамках розслідування за статтею "державна зрада", збирали докази у кабінетах заступник гендиректора концерну Михайла Морозова та керівництва спецекспортера.

За збігом обставин, вони проходили у той самий час, коли Гусєв давав свою першу прес-конференцію після призначення. Проте новий очільник концерну стверджує, що дізнався про них із засобів масової інформації.

"Мета цих обшуків і суть справ, за якими відбувалися обшуки, мені невідомі", - заявив Юрія Гусєва 7 грудня, тобто через чотири дні з дня обшуків.

Щодо виконання ДОЗ-2020 очільник "Укроборонпрому" в інтерв’ю запевнив, що ніяких проблем немає. Нагадаємо, що 21 грудня концерн відзвітувався про успішне виконання своєї частини Держоборонзамовлення та підкреслив, що у грошовому еквіваленті держконцерн передав техніки - на 30,2 млрд грн. Мовляв, це на 2,2% більше ніж у 2019 році.

ДОЗ Укроборонпром
Кількісні показники ДОЗ з боку "Укроборонпрому"

Проте, якщо вимірювати не в абстрактних грошах, а у реальних одиницях військової техніки та озброєння, то як писав Defense Express, все не так "райдужно". У цьому році українське військо отримало на 926 одиниць менше озброєння, ніж у 2019 та 2018 роках.

Водночас Юрій Гусев вбачає, що процес формування державного оборонного замовлення можливо покращити.

Передача озброєння ЗСУ
Передача озброєння ЗСУ у грудні 2018 року

"Я вважаю, що важливим з боку "Укроборонпрому" є інформування Міністерства оборони і Генерального штабу про новітні розробки, а з боку Міноборони і Генерального штабу - формування замовлення, яке в подальшому виконує концерн. Це спільна командна робота на виконання тих рішень, які потрібні для посилення оборонної здатності нашої держави", - заявив очільник "Укроборонпрому".

З боку Defense Express нагадаємо читачам, що у структурі Міноборони функціонує Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, на який покладено обов’язок проведення випробувань всіх зразків озброєння та військової техніки, яка постачається до ЗСУ.

А у Міноборони дорікнули, що за 6 років війни лише 13% зразків озброєння в Україні було розроблено на вимогу Генштабу. А все інше було зроблено в ініціативному порядку без визначення потреб Генерального штабу і намірів Збройних сил України.

Читайте також: ​Рік Айвараса Абромавичуса в "Укроборонпромі": круте піке "нової команди"