xcounter
#

Україна та Туреччина створять базу з ремонту гелікоптерів Мі-17

1916
Mi-17-1V (заводський номер - J-1701, серійний номер - 792M01) Жандармерії Туреччини / Фото: Dmitry
Mi-17-1V (заводський номер - J-1701, серійний номер - 792M01) Жандармерії Туреччини / Фото: Dmitry

Відповідна рамкова угода була підписана на Міжнародній виставці IDEF – 2021

Компанія THK Teknik A.Ş. підписала з ДК "Укрспецекспорт" (входить до складу ДК "Укроборонпром") рамковий контракт щодо створення в Туреччині бази ремонту гелікоптерів Мі-17.

Як повідомила прес-служба Концерну, успішний досвід реалізації попередніх контрактів та створення нових потужностей дозволять здійснювати ремонт в інтересах як турецьких споживачів, так і третіх країн.

Читайте також: ​IDEF 2021 – запорізький двигун представлений на стенді TAI
Мі-17
Туреччина свого часу (1995 рік) придбала близько двох десятків російських гелікоптерів Мі-17 / Фото: Steve Williams

Підписання документу відбулося в рамках 15 Міжнародної виставки оборонної промисловості IDEF-2021, яка з 17 по 20 серпня проходить у Стамбулі, на якій широко представлені українські оборонні компанії (беруть участь 23 компанії-учасника).

Нептун та Вільха
Макети крилатої протикорабельної ракети Р-360 "Нептун" та коригованого реактивного снаряда Р624М "Вільха-М" від ДККБ "Луч" на виставці IDEF – 2021 / Фото: ТСН

Як повідомили у прес-службі "Укроборонпром", майбутні партнери - THK Teknik A.Ş. під різними назвами працюють з 1925 року та надають широкий спектр послуг: від обслуговування літаків з максимальною злітною масою понад 5700 кг до ремонту планерів і гелікоптерів.

Турецька компанія, в якій наразі працює близько сотні спеціалістів, має чотири ангари, низку лінійних станцій та майстерень, кількість яких постійно зростає. Виробничі потужності сертифіковані дозволами SHY-145 та SHY-147 Генерального директорату цивільної авіації Туреччини.

Мі-17-1V
Один з Мі-17-1V Жандармерії Туреччини / Фото: Marco Dijkshoorn

Варто також додати, що представники THK Teknik дещо раніше вже повідомляли про плани зі створення центру з ремонту гелікоптерів Мі-17 в партнерстві з ДП "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" під координацією "Укрспецекспорту". Такий сервісний центр орієнтований не стільки на обслуговування машин, що стоять на озброєнні у Туреччині, а на ремонт Мі-17 закуплених іншими державами.

THK Teknik
Виробничі потужності THK Teknik A.Ş. / Фото: THK Teknik

Нагадаємо, у 2018 році Україна виграла тендер вартістю $40 млн на ремонт і модернізацію 17 гелікоптерів Мі-17, що належать жандармерії Туреччини. Виконувався цей контракт вже згаданим вище "Авіаконом" та запорізькою АТ "Мотор Січ".

Читайте також: ​IDEF 2021: керівник компанії STM розповів про участь в оборонних проектах в Україні та Пакистані (відео)