xcounter
#

Німецько-італійський союз: Rheinmetall та Leonardo об'єднуються, чому це важливо для України

2308
Німецько-італійський союз: Rheinmetall та Leonardo об'єднуються, чому це важливо для України

Світовий оборонний ринок отримав нове об'єднання двох дуже потужних гравців - німецького Rheinmetall​ та італійського конгломерату​ Leonardo

Німецький Rheinmetall та італійський конгломерат Leonardo, сьогодні, 3 липня, повідомили про підписання меморандуму про взаєморозуміння щодо створення спільного підприємства з рівними 50% частками. Цілями нового об'єднання стане, як зазначено у повідомленні, "промислова розробка та подальша комерціалізація нового основного бойового танка та нової платформи Lynx для бойової броньованої піхотної системи (AICS) у межах програм наземних систем італійської армії".

Також зазначено, що Leonardo для проєктів бойової машини піхоти та танка розробить та виготовить системи місій, комплекти електроніки та інтеграцію озброєння відповідно до вимог італійського клієнта.

Читайте також: F/A-18 все ж таки отримали супер-далекобійну SM-6: це про дальність бою 500+ км та літаючу ПРО

Враховуючи те, що об'єднання має задовольнити потреби італійської армії, то штаб-квартира об'єднання буде розміщуватись в Італії, як і лінія остаточної збірки, разом із центром випробувань, підтримки та логістики. При цьому доля участі італійської сторони складе 60%.

І це ще раз доводить, що під час укладання оборонних контрактів саме умови локалізації виходять на перший план. Бо це об'єднання стало результатом скасування домовленості Leonardo із KNDS щодо спільного виробництва Leopard 2A8IT, бо зброярі не домовились про частки у спільному виробництві.

І попри те, що нібито мова йде про італійсько-німецькі справи, з боку Defense Express зазначимо, що насправді ситуація на світових оборонних ринках тепер має пряме відношення і до України. Справа в тому, що Rheinmetall вже зайшов в Україну та має плани не лише на ремонт БМП Marder та, скоріш за все, самохідних артилерійських систем PzH 2000, а й на локалізоване виробництво вже згаданої БМП Lynx.

БМП Lynx
БМП Lynx вже локалізована в Угорщині

А ситуація на оборонному ринку зараз така, що Австралія тепер виробляє для німецького війська німецькі машини Boxer від Rheinmetall. На фоні чого спільна робота різних підприємств німецького оборонного гіганта у різних країнах з метою виробництва однієї БМП - просто прагматичне рішення.

Також додамо, що про об'єднання Rheinmetall та Leonardo за добу повідомила з власних інсайдів італійська преса, а за декілька годин до офіційного повідомлення у Німеччини вже розкрили, що спільне об'єднання отримає замовлення на 20 млрд євро на виробництво танків та БМП.

При цьому щодо можливості замовлення саме цих зразків військової техніки прямо говориться в офіційному повідомленні: "з нещодавно розробленим основним бойовим танком Panther і новою бойовою машиною піхоти Lynx Rheinmetall має відповідну базову технологію, на якій можна будувати обидві програми".

Більше того, підтвердився й інсайд щодо заходження італійців через чорний хід до програми пан'європейського танка MGCS, хоча Німеччина та Франція закрили цей проєкт від інших країн. Бо Rheinmetall має у проєкті 25% частку. А тому тепер зазначає, що все, що буде розроблено для італійської армії "стане основою для розробки MGCS та нових версій, призначених для міжнародного експорту".

Таким чином, якщо підсумовувати, то нове об'єднання Rheinmetall та Leonardo адаптує БМП Lynx до вимог міноборони Італії за програмою AICS на заміну БМП Dardo. А також розробить на основі KF51 Panther новий танк. Варто зазначити, що проблемою KF51 Panther є те, що поки це лише башта, яка встановлюється на шасі Leopard 2. І ця розробка потребує саме шасі, але у Leonardo відсутній цей сегмент, бо навіть для колісного танка Centauro II прийшлось створити спільне об'єднання Oto Melara (входить у Leonardo) з Iveco Defence Vehicles.

KF51 Panther
KF51 Panther

Також варто додати, що процес створення спільного італо-німецького оборонного підприємства поки знаходиться на початковій стадії. Бо мова йде лише про меморандум, який має перетворитися на тверду домовленість, а головне - отримати замовлення від міноборони Італії.

Читайте також: Чому "Шахеди" дратують більше за ракети — оператор MIM-23 Hawk розповів про роботу на цьому ЗРК