xcounter
#

Чому "Шахеди" дратують більше за ракети — оператор MIM-23 Hawk розповів про роботу на цьому ЗРК

8634
Чому "Шахеди" дратують більше за ракети — оператор MIM-23 Hawk розповів про роботу на цьому ЗРК

Вперше кадри роботи MIM-23 Hawk було оприлюднено у 2023, а раніше цього року США погодили ремонт і модернізацію наявних в Україні ЗРК

Ще у 2022 році стало відомо, що протиповітряну оборону України посилять зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk, які вже протягом тривалого періоду допомагають нашим підрозділам ППО відбивати атаки ракет та дронів російського окупаційного війська — Повітряні Сили ЗСУ оприлюднили розмову з одним з операторів цього ЗРК, 24-річним Олександром, який пройшов навчання в Іспанії на цей комплекс.

Передусім він згадує ось таке — що під час навчань інструктори казали про те, що "через певні технічні особливості комплекси не надто призначений для дронів", втім, вже під час першого повітряного бою Олександр на MIM-23 Hawk відбивав саме атаку безпілотників — іранських-дронів камікадзе типу Shahed.

Читайте також: У ЗСУ нарешті офіційно показали ЗРК "Оса" з новими ракетами (відео)
ЗРК MIM-23 Hawk
Оператор ЗРК MIM-23 Hawk Олександр

"Адреналін зашкалював! Ми відбивали повітряну атаку майже усю ніч. Протиповітряний бій тривав понад 6 годин", — згадує військовий. Він відзначає, що тоді їм вдалося знищити одразу шість ударних дронів, які запустили рашисти під час атаки.

Причому за словами Олександра, саме дрони типу Shahed дратують їх найбільше — йдеться не про те, що їх складно знищувати, а втомлює саме очікування бою. Він наголошує, що протидіяти ракетам простіше, навіть тоді, коли вони цілять безпосередньо в їхній ЗРК.

Він пригадує епізод, коли ворог випустив по їхньому MIM-23 Hawk

одразу три авіаційні ракети Х-59, які під час польоту постійно змінювали висоту. Втім, розрахунку вдалося збити всі три загрози. Олександр відзначає, що крім самого ЗРК, важлива синхронна та злагоджена робота підрозділу.

Також військовий нагадує, що низка роботи розрахунку залишається "поза кадром" — це не тільки безпосередня протидія російським ракетам і дронам, а також і обслуговування комплексу, заряджання, облаштування укриттів та позицій, маскування, передислокація тощо.

Повітряні Сили ЗСУ також оприлюднили фото, з якої випливає, що розрахунок військового зі свого ЗРК MIM-23 Hawk збив щонайменше 20 ударних дронів типу Shahed, три ракети Х-59 і також одну Х-101.

ЗРК MIM-23 Hawk збиті цілі
Збиті цілі з одного з ЗРК MIM-23 Hawk

Нагадаємо, хоча про передачу цих ЗРК повідомили ще у 2022, вперше роботу MIM-23 Hawk на відео від ПС ЗСУ було продемонстровано вже у жовтні 2023 року, тоді він збив дві цілі над морем чи водосховищем. А у квітні цього року стало відомо, що Агенція військового співробітництва міноборони США погодила ремонт та модернізацію українських ЗРК HAWK.

Раніше у Повітряних Силах ЗСУ розповідали про те, як наші військові використовують на полі бою зенітний ракетний комплекс С-125 із 1960-х, який спочатку збив "Калибр", а потім ще півсотні ракет та БПЛА рашистів

Читайте також: Patriot від Ізраїлю через США для України: який "пробіг" та "настріл" у цих ЗРК та в якій вони версії