xcounter
#

ЗРК С-125 із 1960-х спочатку збив "Калибр", а потім ще півсотні ракет та БПЛА рашистів

36777
С-125, ілюстративне фото від Повітряних Сил ЗСУ
С-125, ілюстративне фото від Повітряних Сил ЗСУ

Наскільки складно працювати на такому комплексі, порівняно із сучаснішими системами

Повітряні Сили ЗСУ розповіли про бойову роботу одного із розрахунків зенітно-ракетного комплексу С-125, котрий несе службу в системі протиповітряної оборони. Сам факт такої публікації уже привертає увагу, бо демонструє, наскільки гострою є потреба України в якомога більшій кількості сучасних систем протиповітряної оборони.

Бо далі за текстом буде про те, що розрахунок цього С-125 по суті "витиснув" видатний бойовий результат у півсотні далекобійних ракет та безпілотників ворога, працюючи на зенітно-ракетному комплексі буквально "родом" з 1960-х років, котрий має і відповідний технологічний рівень.

Читайте також: ЗМІ чомусь згадали, що AWACS допомагають Україні відбивати атаки рашистів, але про це було ще у 2022

Можна не вживати зайвих кроків, і просто переказати слова Лева, командира стартової батареї С-125, де він доволі вичерпно говорить про складнощі бойової роботи на такому ЗРК.

Його пряма мова – "у нас немає такої розкоші, як робота в автоматичному режимі, як у сучасних західних комплексах. Ми мусимо щоразу виставляти азимути, стежити за кутовими координатами цілей, контролювати налаштування антен… Алгоритм збиття ворожих цілей – багатоступеневий і зовсім непростий. А ще треба завжди перевіряти ракети на справність, адже більшість із них 70-80-х років.

Окрема тема – постійна зміна позицій. Комплекс – стаціонарний, тож перемістити його з місця на місце – ще та задача із зірочкою. Часто щось виходить із ладу через вік ЗРК. Тож навіть коли немає бойової роботи – ми завжди маємо чим зайнятись".

С-125, ілюстративне фото від Повітряних Сил ЗСУ

Можна сказати, що саме всупереч цим технічним складнощам розрахунок цього С-125 зміг дебютувати спочатку збитою КР "Калибр", а згодом збити загалом півсотні засобів повітряного нападу ворога.

Але це все заодно підкреслює, в наскільки виснажливих умовах доводиться нести службу нашим захисникам неба. Ну і також те, що сучасні системи ППО західного зразка важливі не тільки характеристиками, але й кращою ергономікою для роботи своїх розрахунків.

С-125, ілюстративне фото від Повітряних Сил ЗСУ

Окремо варто звернути увагу на вказані біографічні деталі Лева, командира стартової батареї С-125. Він – молодий офіцер, який лише весною 2022 року випущений із ХУПС, і котрий спочатку служив на "Бук-М1", а за рік потому «приєднався до новоствореного підрозділу С-125», щоб служити на ЗРК, який по суті утричі "старший" від нього самого.

Раніше Defense Express в своїх публікаціях писав про те, як збити Ка-52 із С-300 та як часто доводиться ремонтувати той же С-300.

С-125, ілюстративне фото від Повітряних Сил ЗСУ
Читайте також: РФ ще до 2018 року мала РС-26 "Рубеж" середньої дальності, можливо тепер піде у виробництво