xcounter
#

РФ ще до 2018 року мала РС-26 "Рубеж" середньої дальності, можливо тепер піде у виробництво

5808
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

Яку основу можуть покласти рашисти під відновлення виробництва ракет середньої та малої дальності

Російські пропагандистські ресурси поширили заяву диктатора Путіна про те, що РФ має відновити виробництво ракет малої та середньої дальності, а уже потім ухвалювати рішення, де їх розміщувати. Мовляв, це буде "відповідь на розміщення ядерних ракет США на території Данії".

Окремий парадокс в тому, що у самій Данії ніхто ніякі ракети під ядерні боєголовки не розміщував, був лише епізод розгортання під час навчань на острові Борнхольм MK70 PDS під SM-6 на 370 км, що точно могла б вирішити проблему із "ВКС РФ". Але ще більший парадокс полягає в тому, що сама Росія й так виробляла та розробляла ракети, що по факту порушували норми угоди РСМД ще задовго до фактичної денонсації в 2019 році.

Читайте також: Рашисти згадали, що в них був А-60 з лазером на базі Ил-76, який би знадобився проти БПЛА
Розгортання MK70 PDS, фото ілюстративне, джерело - US Navy

Для початку деталізуємо, що ракети середньої дальності мають дальність пуску від 1000 до 5500 кілометрів, малої дальності - від 500 до 1000 кілометрів. Розміщувати такі ракети на суходолі забороняла угода РСМД, яку в 1989 уклали США та СРСР, в результаті якої американці відмовились від ракет "Першинг" і "Томагавк" наземного базування, Москва – від комплексів РСД-10 "Пионер".

"Искандер-К" та "Калибр"

А далі пояснимо, що до ракет середньої дальності, уже наявних в розпорядженні РФ, є наприклад КР типу 9М729 до ОТРК "Искандер", котра по західним даним має фактичну дальність пуску до 1500 кілометрів включно (та власне й стала остаточним приводом до денонсації дії РСМД в 2019 році). Крім дальності, саме по 9М729 відомо лише показник довжини фюзеляжу – 7,94 метрів, порівняно з 7,4 метри по фюзеляжу іншої крилатої ракети до ОТРК "Искандер" - 9М728 або Р-500 з дальністю пуску до 500 кілометрів.

Пускова установка 9П701 під крилаті ракети середньої дальності 9М729, ілюстративне фото з відкритих джерел

Обидва типи крилатих ракет, тобто 9М729 на 1500 кілометрів та 9М728 на 500 кілометрів, прийнято відносити до збірного поняття "Искандер-К". Орієнтовний обсяг виробництва крилатих ракет цього сімейства на потужностях російського ВПК можна оцінити до 5 одиниць на місяць.

Крилаті ракети морського базування "Калибр" також з певними обмовками можна віднести до інструменту, яким РФ обходила норми угоди РСМД. Деталізуємо, що саме маємо на увазі: одна справа, коли ці КР розгорнуті на кораблях морської зони (фрегати або підводні човни), але інша справа, коли "Калібри" розміщені на малих ракетних кораблях проектів 21631 "Буян-М" та 22800 "Каракурт".

Пускова установка 9П701 під крилаті ракети середньої дальності 9М729, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці корвети були навмисне адаптовані для переміщення внутрішніми водними шляхами РФ, щоб в свою чергу "легально" на території РФ розгортати далекобійні крилаті ракети, формально морського базування, і це мовляв нічого не порушувало.

Хоча при цьому країни НАТО взагалі не мали (та не мають) ракетоносні кораблі, які б могли переміщуватись внутрішніми водними шляхами. Тобто й тут відсутність паритету, логіку якого передбачала угода РСМД.

Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

"Циркон" та РС-26 "Рубеж"

До ракет середньої дальності, уже наявних в розпорядженні РФ, також можна віднести й гіперзвуковий "Циркон", який рашисти адаптували для запуску з наземної пускової установки.

Але мабуть найважливіше, що варто згадати в контексті заяв диктатора Путіна по ракетам середньої дальності – до 2018 року РФ успішно створила РС-26 "Рубеж", котру можна назвати реінкарнацією РСД-10 "Пионер", і яка мала заявлену дальність пуску до 6000 кілометрів. Самі росіяни заявляли, що РС-26 "Рубеж" була створена на базі МБР "Ярс", показник дальності в 6000 кілометрів був заданий для "легального" обходу обмежень по ракетам середньої дальності.

Є певний парадокс у заявах росіян по тому, що балістична ракета середньої дальності "Рубеж" успішно пройшла цикл випробувань, і водночас – що цю розробку було викреслено із програми по озброєнням на 2018-2027 роки. Але ймовірно, що Кремль тепер може піти на реанімацію проекту по РС-26.

Радянська система середньої дальності РСД-10 "Пионер", що була носієм ядерної зброї та загрожувала Європі, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Пентагон замовив ракети до Patriot за астрономічним цінником: скільки тепер коштує протибалістична MSE