xcounter
#

Рашисти згадали, що в них був А-60 з лазером на базі Ил-76, який би знадобився проти БПЛА

33279
А-60, ілюстративне фото з відкритих джерел
А-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це взагалі був за літак, і який поточний статус має цей проект у росіян

Країни НАТО активізували польоти своїх розвідувальних безпілотників над Чорним морем, на що в Міноборони РФ погрозили "вжити заходів". Однак, що це мають бути за "заходи", поки не до кінця зрозуміло, бо навряд чи рашисти ризикнуть по ними ракетами.

Очевидно, що ця ситуація самих рашистів дратує, і вони уже вголос перебирають можливі варіанти "відповіді". Один із озвучених – застосувати маловідомий "аналоговнєт" під індексом А-60, по суті літаюча лазерна установка на базі Ил-76. Але тут простір для фантазії росіян стримує як мінімум невідомий поточний статус цього самого А-60.

А-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Оскільки за час повномасштабної війни рашистський А-60 взагалі не згадувався, про цей проект варто розповісти детальніше. Робота над "літаючим лазером" стартувала ще за радянських часів, у 1970-хх роках. За початковим задумом, ця установка призначалась для знищення висотних аеростатів.

Перший політ першого дослідного екземпляра А-60 (індекс 1А) відбувся у серпні 1981 року, випробувальні польоти із лазерною установкою потужністю 1 МВт на борту почались у 1984 року. Росіяни стверджують, що загалом було виконано "кілька десятків" випробувальних польотів літака А-60, під час яких відбувались стрільби лазерною установкою по цілі "стратосферний аеростат" на висоті 30-40 кілометрів, і також – по літаку-мішені типу Ла-17.

А-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але цей етап історії літака А-60 під лазерною зброю завершився дещо гротескно – перший дослідний екземпляр з індексом 1А за неназваних обставин просто згорів на аеродромі "Чкаловский" у 1989 році.

Доволі швидко цей дослідний екземпляр А-60, котрий тепер отримав позначення 1А2, було відновлено, випробувальні польоти поновились у 1991 році, в 1993 році випробування були зупинені, а уже в 2009 році – були знову поновлені. Тут слід окремо підкреслити, що навіть за російськими даними, А-60 по факту був виготовлений у єдиному екземплярі.

А-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але, що цікаво, уже на цьому етапі (тобто наприкінці 2000-хх років) росіяни офіційно декларували, що польоти їх А-60 мають виключно "мирний" характер – мовляв, вони таким чином відпрацьовують "лазерний супровід" космічних кораблів у верхніх шарах атмосфери. Але ця "офіційна" декларація аж ніяк не заважала рядовим російським пропагандонам заявляти, що А-60 має не просто по факту воєнне призначення, а що це і "аналоговнєт" для протиборства із США.

Втім, от саме на цьому моменті й виникає розбіжність пропаганди та реальності. Бо виходить, що попри всю "пропагандистську" накачку, росіяни навіть самі достеменно не знають, що зараз їх "літаючим лазером" А-60, і чи можна його зараз застосувати під час повномасштабної війни проти України.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у травні 2022 року армія РФ заявляла про використання в Україні неіснуючого комплексу лазерної зброї під назвою "Задира-16", хоча справді наявні у росіян розробки по цій темі – це "Сжатие" та "Пересвет", котрі однак не пішли в серійне виробництво.

Радянський комплекс лазерної зброї "Сжатие", виробництво якого РФ налагодити не змогла, ілюстративне фото з відкритих джерел