xcounter
#

ЗМІ чомусь згадали, що AWACS допомагають Україні відбивати атаки рашистів, але про це було ще у 2022

7399
E-3 Sentry AWACS, фото — NATO
E-3 Sentry AWACS, фото — NATO

Розвідувальна авіація НАТО, передусім літаки AWACS, ще з лютого 2022 року регулярно проводять розвідку неподалік від кордонів з Україною

Британське видання UK Defence Journal оприлюднило матеріал, в якому розповідає, що НАТО знову використовує свої літаки дальнього радіолокаційного виявлення зокрема для патрулювання у повітряному просторі над Польщею, щоб спостерігати за обстановкою в небі над Україною і моніторити активність російського окупаційного війська, зокрема оприлюднює маршрут одного з літаків AWACS E-3 Sentry.

У контексті цієї новини видання наводить ще минулорічну цитату колишньої речниці НАТО Оани Лунджеску, де вона заявляла, що оскільки РФ продовжує погрожувати світу та безпеці Європи, то "не має бути жодних сумнівів стосовно рішучості НАТО захищати та обороняти кожен дюйм території союзників", і що ці літаки є важливі для стримування та оборони, бо можуть виявляти ворожі літаки на відстані у сотні кілометрів.

Читайте також: Швеція таки вирішила замовити ще один AWACS GlobalEye, бо віддає Україні два Saab 340 AEW&C

Разом з тим, сьогодні в UK Defence Journal відзначають таке — за словами одного з колишніх офіцерів повітряних сил, хоча й офіційно інформація, яку збирають літаки ДРЛВ, відправляється тільки країнам-членам НАТО, але відомо, що низка країн діляться інформацією з Україною з метою допомоги у відбитті атак російського окупаційного війська.

"Дані західної розвідки дають Україні можливість реагувати трохи швидше", — відзначив колишній офіцер ПС, який поділився цією інформацією на умовах анонімності.

Втім, тут варто відзначити, що інформація про те, що літаки AWACS (а також й розвідувальні безпілотники НАТО) збирають інформацію про російські війська — аж ніяк не новина, бо вони це роблять ще з лютого 2022 року. Ймовірно, сьогодні британське видання наголошує на активізацію цих зусиль із розвідки.

Ба більше, те, що НАТО ділиться розвідувальними даними з Україною — теж аж ніяк не секретна інформація. Так, наприклад, у грудні минулого року повідомлялося, що партнери по НАТО бачать вглиб РФ на понад 1200 км та оперативно передають дані до ЗСУ.

Причому тоді на рівні наших Повітряних Сил повідомлялося, що саме завдяки інформації від наших партнерів є оперативні дані про зліт тих же носіїв аеробалістичних ракет "Кинжал", вихід в море кораблів з "Калибрами" і навіть про підготовку до пуску.

Райони патрулювання AWACS
Райони патрулювання AWACS у вигляді прямокутників з колами (CBC)

Зрештою, варто згадати, що ще у 2022 році канадський телеканал CBC оприлюднив сюжет з одного з літаків AWACS E-3 Sentry, який якраз регулярно здійснював патрулювання неподалік від кордонів з Україною й екіпаж якого розповів про те, як вони допомагають Повітряним Силам ЗСУ.

Так, деякі оператори розповідали про те, що спостерігали знищення російських радарів українськими літаками, і також заздалегідь бачили й передавали дані про російські бомбардувальники та кораблі.

Читайте також: ЗСУ хотіли власний AWACS ще з 1990-х, що завадило і чому варто згадати про Ан-71