xcounter
#

F/A-18 все ж таки отримали супер-далекобійну SM-6: це про дальність бою 500+ км та літаючу ПРО

11168
F/A-18 з SM-6 (фото: @aeros808)
F/A-18 з SM-6 (фото: @aeros808)

Зенітна ракета SM-6 у повітряній версії отримала індекс NAIM-174B

Попри те, що непідтверджена інформація щодо спроб ВМС США інтегрувати зенітну ракету SM-6 під крило F/A-18 існують вже доволі давно, як мінімум, з квітня 2021 року, коли вперше цей літак був помічений з нею, досі Пентагон не визнає роботи у цьому напрямі.

Але вочевидь мова йде про завершальні етапи інтеграції, бо SM-6 тепер помітили під крилом F/A-18 вже не у випробувальному помаранчевому кольорі, а у звичайному сірому, а головне - під час навчань RIMPAC, які є найбільшими морськими маневрами та традиційно проходять раз на два роки на Тихому океані.

Читайте також: Чому "Шахеди" дратують більше за ракети — оператор MIM-23 Hawk розповів про роботу на цьому ЗРК

Фото, яке було зроблено на авіабазі у Перл-Харбор, на якому зафіксовано F/A-18 з SM-6, виклав спотер aeros808. І цю світлину можливо вважати найкращою з точки зору деталей, бо завдяки ній можливо навіть побачити вкрай специфічний індекс ракети - NAIM-174B.

Цю назву варто розкласти на окремі частини. NAIM - це абревіатура з Navy Air Intercept Missile (флотська ракета повітряного перехоплення). При цьому саме додавання N (Navy) до стандартного AIM в індексі може бути ознакою бажання ВМС втерти носа повітряним силам, які не беруть участь у розробці. Номер 174 прямо відсилає до альтернативної назви SM-6 - RIM-174. А позначка "B" скоріш за все означає внесення певних коректив у оригінальну конструкцію.

NAIM-174B
NAIM-174B (фото: @aeros808)

Також на фото видно, що ракети в інертному виконанні, а також не оснащені двигуном, про що говорять сині смуги на ньому.

Наразі ВМС США ніяк не прокоментували появу цих фотографій. Водночас видання TWZ вже розібрало всі додаткові деталі на фото. Зокрема те, що F/A-18E належить до Strike Fighter Squadron 192 (VFA-192), Golden Dragons, яке у складі Carrier Air Wing 2 зараз розміщено на борту авіаносця USS Carl Vinson (CVN-70). У виданні також зазначити, що автор фото бачив ще один F/A-18 з іншого підрозділу VFA-2 Bounty Hunters того ж Carrier Air Wing 2.

А з боку Defense Express нагадаємо, що інтеграція SM-6 під F/A-18 - це максимально ефективне та вкрай прагматичне рішення. Справа в тому, що у зенітному варіанті ця ракета має дальність знищення повітряних цілей до 370 км (за більшістю джерел), а також може бити по наземних цілях на дальність у 460 км. При цьому дальність пуску із літака потенційно буде значно більшою і точно перевищить 500 км.

Тобто мова йде про якісний стрибок можливостей F/A-18, які у повітряному бою могли спиратися, у кращому випадку, на AIM-120D, яка має дальність 180 км. Водночас для реалізації атаки повітряної цілі за допомогою SM-6 на умовну дальність 500 км означає, що її цілями можуть бути лише певна група літаків - стратегічні бомбардувальники, паливозаправники, літаки ДРЛВ чи транспортні літаки. Справа в тому, що на максимальну дальність SM-6 може летіти понад 8 хвилин, а за цей час навіть дозвуковий китайський H-6 пролетить десь з сотню кілометрів, а винищувач просто вийде із зони ураження.

H-6K з 2PZD-21 ПС КНР
H-6K з гіперзвуковими 2PZD-21 ПС КНР

Водночас озброєння F/A-18 з SM-6 значно збільшує дальність протиповітряної оборони авіаносної ударної групи, бо з'являється можливість не пустити до рубежів використання озброєння ворожі літаки. А також відкриває доволі цікаву можливість побудувати "виносну" протиракетну оборону, бо SM-6 дозволяє перехоплювати балістичні ракети.

Читайте також: Італія готова на 20 млрд євро закупити у Rheinmetall рекордну кількість танків та БМП