xcounter
#

"Таємниці UH-1 Iroquois", недоконкурент "Нептуну" та українські танки нового покоління: події тижня від Defense Express

... а також дещо про українські бронемашини...
... а також дещо про українські бронемашини...
10668

Як російська "матрьошка по-флотськи" стала комплексом "Рубеж-МЭ", українські танки нового покоління та чому "Укроборонпром" таємничив UH-1 Iroquois на "Одеському авіаційному заводі": розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Українські танки нового покоління

З усіх бронетанкових конструкторських бюро, що існували в СРСР, саме ХКБМ ім. Морозова, пов’язане з Заводом ім. Малишева, було найбільш новаторським у галузі танкобудування.

Читайте також: Влучила у БПЛА: Raytheon вперше випустили ракету Stinger з пускової Javelin
Т-74 Об’єкт 450
Згідно з концепцією Олександра Морозова, основою танка майбутнього повинна була стати невелика безекіпажна чи низькопрофільна башта й розташування боєкомплекту всередині корпусу машини.

Попри це, створені в цьому КБ проєкти за часів радянської влади оцінювалися досить неоднозначно.

З одного боку, харківським конструкторам вдавалося створювати нові тренди, що значно випереджали конкурентні розробки. З іншого боку, КБ звинувачували в марнотратстві й реалізації проєктів, що вимагали ледь не десятки років на доопрацювання, а також відірваної від реальності технологічної й виробничої бази...

Об’єкт 490
Різні варіанти Об’єкта 490А

Defense Express пропонує читачам ознайомитися з циклом матеріалів про українські танки нового покоління: перша частина – про Т-74, друга – про Об’єкт 490 "Бунтар".

Недоконкурент "Нептуну"

ВРФ відбулись випробувальні стрільби нового протикорабельного ракетного комплексу "Рубеж-МЭ". Відповідні кадри оприлюднив російський ресурс "Звезда".

Рубеж-МЭ
Кадр із тестових стрільб російського комлпексу "Рубеж-МЭ"

Головна особливість "Рубеж-МЭ" - на одному восьмивісному шасі "КамАЗ-6560" установлені одразу і пускова установка на чотири протикорабельні ракети Х-35У та загоризонтна РЛС "Монолит-Б" (заявлена дальність виявлення цілі – до 100 км в "активному" режимі, та до 450 км в "пасивному" режимі).

Протикорабельний комплекс Росія
Російський ОПК створює новий протикорабельний ракетний комплекс на основі уже існуючої ракети Х-35У.

Тобто – на базі однієї і тієї ж машини виконується наведення та стрільба ракетами Х-35У, при тому що обслуга складає лише дві особи. Передбачається, що комплекси "Рубеж-МЭ" діятимуть в складі дивізіонів, кожен із яких складатиметься із восьми таких машин...

Афганістан зацікавився українськими бронемашинами

Силові структури Афганістану зацікавились можливостями придбання колісних бронеавтомобілів типу MRAP від українського виробника.

У повідомленні пресслужби підприємства відзначається, що нещодавно приватне підприємство ТОВ "Конструкторсько-виробниче підприємство "Українська бронетехніка" відвідала делегація Національного управління безпеки Афганістану на чолі з першим заступником голови Національного управління безпеки Вахіді Назар Алі Ханом.

Як повідомили в пресслужбі КВП "Українська бронетехніка", інтерес представників силових органів Афганістану викликали колісні броньовані машини з протимінним захистом, міномети та постріли до них, а також можливості підприємства в наданні ремонтних послуг різних видів бронетехніки.

Українські бронемашини
СБА "Варта" та "Новатор"

Афганські представники та вітчизняний виробник, за результатами візиту, підписали відповідний протокол про наміри й визначили готовність до продовження процесу перемовин з постачання українських зразків озброєння та надання послуг.

Патрульні катери для МВС

Замовлення 20 патрульних катерів для МВС за 136,5 млн євро остаточно отримало не тільки "зелене світло", а і кошти. Кабінет Міністрів України погодив отримання кредиту на 116 млн євро для закупівлі МВС патрульних катерів у Франції, відповідно до міжнародного договору від 19 листопада 2019 року.

Катер FPB 98 MKI
Катер FPB 98 MKI

Відповідно до рішення, 76 млн євро кредиту (під 1,4% річних) будуть отримані від французького експортного агентства Bpifrance Assurance Export, а ще 40 (під 0,38% річних) - у якості прямої позики від казначейства Франції, повідомив Кабмін, додавши що строк погашення кредитів - не перевищує 10 років.

Решта, тобто 20,5 млн євро, скоріш за все, підуть з державного бюджету.

За ці кошти МВС України має через три роки отримати 20 патрульних катерів на базі проекту FPB 98 MKI від OCEA. З них п’ять мають побудувати в Україні на потужностях приватного "Нібулону".

Розуміючи важливість морської охорони ДПСУ, яка має здійснювати контроль за плаванням суден і військових кораблів у територіальних водах України, а також застарілість її матеріальної частини, Defense Express все ж таки вирішив порівняти ці витрати з іншими напрямами посилення обороноздатності країни.

"Скринька Пандори" відкрилась

Ситуація навколо виробництва вертольотів UH-1 Iroquois на "Одеському авіаційному заводі", яку в "Укроборонпромі" намагались втаємничити з посиланням на "угоду про нерозголошення", нарешті прояснилась.

Гелікоптер
Насправді це не UH-1, це SW204HP

На засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради були озвучені всі компанії партнери та назви моделей самих вертольотів. Як і прогнозував Defense Express, вони не мають жодного відношення до військової продукції.

Проте стає зрозумілим, чому в держконцерні зробили все для того, щоб не називати компанії партнерів попри розголос у ЗМІ. Але "скриньку Пандори" все ж таки відкрили. Про цю історію, яка, скоріш за все, отримає своє продовження, читайте в матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: ВПС США отримали від Boeing перший F-15EX: як Пентагон повернувся до літаків минулого сторіччя