xcounter
#

Єгипет готується до війни за Лівію з Туреччиною: чому про це варто знати Україні

11583
Західні профільні ЗМІ пишуть Єгипет як про "зростаючу потугу" на Близькому Сході
Західні профільні ЗМІ пишуть Єгипет як про "зростаючу потугу" на Близькому Сході

За останні декілька років Єгипет оновив свій флот темпами більшими навіть за РФ в окупованому Криму, Каїр готується до протистояння з Анкарою за володіння Лівією. Туреччина та Єгипет – для України партнери значущі, не порушити рівновагу при відносинах з ними – прямий інтерес нашої держави

Прозвучить неочікувано, але Україна має свої інтереси в Середземному морі. І ці інтереси прямо випливають із тих зовнішньополітичних та торгово-економічних відносин, котрі наша країна підтримує із державами цього регіону.

Наприклад, один із найважливіших для України країн-партнерів у сфери оборони – це Туреччина, котра нам постачає бойові кораблі, розвідувально-ударні безпілотні комплекси Bayraktar TB2 та інші системи.

Читайте також: Найгірший жах Кремля: Афган-2 незворотно наближається без шансів на перемогу
Комплекси Bayraktar TB2 допоможуть Україні контролювати з повітря її акваторію Чорного моря

І таку співпрацю є куди розширювати: як розповідав Defense Express, Туреччинаготова постачати нашій країні комплекси протиповітряної оборони, та веде роботу по запуску в Україні спільного підприємства по виробництву Bayraktar TB2.

Окрім всього іншого, Туреччина для нас – значущий торгівельний партнер: наш експорт в цю країну в 2020 році склав 2,4 мільярди доларів, основа поставок – чорні метали (близько 600 мільйонів доларів) та продовольство (близько 200 мільйонів доларів).

Туреччина прагне бути гарантом безпеки в Чорному морі

Але не менш значущий для нас торгівельний партнер – це Єгипет, котрий для початку – один із топ-5 покупців українського продовольства. Так, в 2020 році обсяг наших поставок у Єгипет склав 1,6 мільярдів, із котрих левова частка поставок – зерно, олія, тютюн.

В економічній співпраці України та Єгипту є і своя перспектива: наприклад, наш енергетичний монополіст "Нафтогаз України" має свою концесію по добуванню єгипетських енергоресурсів; "Нібулон", що нашим читачам може бути відомий як підрядник по будівництву патрульних катерів для Морської охорони, заявляв намір організувати проект в Єгипті по розвитку інфраструктури перевалки зерна. Ну а в свою чергу, наше приватне підприємство "Миколаївський тепловозоремонтний завод" отримало підряд на модернізацію локомотивів єгипетських залізниць.

Корвет El Fateh, перший корабель проекту Gowind-2500 для ВМС Єгипту

В теорії, інтерес України в тому, щоб існував певний еквілібріум – "за допомогою турецьких поставок озброєнь здобуваємо безпеку своїх кордонів у Чорному морі – вільно возимо свої вантажі в Середземне море", ну і навпаки – "маємо ринок збуту своїх харчів у Єгипті – маємо гроші на купівлю зенітних або ж безпілотних систем в Туреччини".

Самотужки захищати свої торгові шляхи на морі Україна поки що не може

Але проблема у тому, що Єгипет та Туреччина зараз перебувають у стані конфронтації, і при чому сам Єгипет не шкодує ресурсів, аби збільшити свій воєнний потенціал в Середземноморському регіоні.

Загальна причина конфронтації: єгиптян не влаштовує турецька геополітична концепція "Блакитна вітчизна", Єгипет хоче безконтрольно володарювати у своїй країні-сусідці – Лівії, в котрій Туреччина також має свої інтереси.

За концепцією "Блакитна Вітчизна", Туреччина бажає гегемонії в Східному Середземномор'ї, зокрема - для добутку енергоресурсів на морському шельфі

Це – у загальних рисах, далі можна й про деталі. Єгипет на цьому тижні відкрив нову військово-морську базу в районі Яргуб, на відстані 180 кілометрів від кордону з Лівією. Церемонію відвідав президент Єгипту Аль-Сісі та наслідуваний принц ОАЕ Мохамед бін Заїд.

Візит високих гостей на нову базу ВМС Єгипту

В честь цього заходу єгипетські ВМС провели демонстрацію своїх можливостей: нові корвети за французьким проектом Gowind-2500 провели ураження надводних цілей протикорабельними ракетами; два вертольотоносці типу "Містраль" провели свої маневри, і під час цих маневрів Єгипет "засвітив" придбані в РФ гвинтокрили Ка-52.

Гвинтокрили Ка-52 на палубі одного із єгипетських УДК типу "Містраль"

Єгипет не пошкодував ресурсів, що провести модернізацію свого флоту, без модернізації своїх ВМС Каїр не здатен буде завадити діям Анкари у Лівії.

До 2015 року "ядро" єгипетських ВМС – це чотири фрегати типу Oliver Perry, два корвети типу Descubierta та чотири радянські субмарини проекту 633.

Не варто забувати, що свої два кораблі типу "Містраль" Єгипет придбав скоріше "завдяки" санкціям Заходу проти РФ

А на даний момент єгиптяни хизуються, що з 2015 року вони отримали два вертольотоносці типу "Містраль" від Франції, один фрегат типу FREMM від Франції та два фрегати аналогічного типу від Італії, чотири корвети Gowind-2500 від Франції, чотири великі ракетні катери типу Ambassador Mk III від США, чотири дизель-електричні субмарини типу 209 від Німеччини, і "на підході" - ще чотири фрегати типу Meko A200 від тих же німців, перший корабель має надійти в 2022 році.

Великий ракетний катер типу Ambassador Mk III виробництва США в строю ВМС Єгипту

Ще раз - буквально за 6 років єгиптяни ввели у стрій свого флоту нові два УДК, три фрегати, чотири корвети, чотири великі ракетні катери та чотири субмарини, ще чотири фрегати – уже замовили.

Сумарно уже виходить 13 великих надводні кораблі та чотири підводні кораблі, і так Єгипет за темпами оновлення свого флоту в чомусь навіть РФ перевершив, точніше – її Чорноморський флот в окупованому Криму.

Єгипет для "проекції сили" на Лівію будує ще дві нові військово-морські бази

"Якщо у першому акті на стіні є рушниця, в останньому акті вона вистрілить", якщо Єгипет розбудовує флот для конфронтації з Туреччиною, значить збройне протистояння за Лівію цих країн, нехай у "гібридному" форматі – неминуче.

Тим більш, що збройні сили Єгипту стали відпрацьовувати проведення амфібійних операцій за допомогою своїх УДК "Містраль"

Цікаво, що формально ВМС Єгипту мають якісну перевагу над ВМС Туреччини: єгиптяни мають два УДК із авіагрупами, укомплектованими ударними вертольотами, а турецький флот – поки ще не ввів у стрій свій єдиний УДК TGG Anadolu, котрий має стати носієм розвідувально-ударних БПЛА. І не можна виключати, що єгиптянам таки захочеться на практиці реалізувати подібну перевагу.

Універсальний десантний корабель "Анвар Садат" ВМС Єгипту та іспанський УДК Huan Carlos - прототип турецького TGG Anadolu

Чим корисне нашій країні знання, що Єгипет готується вступити в протиборство з Туреччиною за Лівію? Один із методів "гібридної війни", який зокрема використовує РФ проти України – це створення в інформаційному полі дилеми "хибного вибору" зокрема по темі наших зовнішньополітичних відносин, котре звісно не обходиться без прямої дезінформації про характер подій.

Відповідно, не можна виключати, що якщо між Єгиптом та Туреччиною почнеться збройна конфронтація навіть у "гібридному форматі", то окремі ресурси чи політичні суб’єкти почнуть закликати керівництво нашої держави "визначитись", кого із сторін протистояння підтримує Україна.

При обстоюванні своїх інтересів Туреччина завжди діє рішуче

Виключати саму ймовірність такого інформаційного впливу на нашу країну від РФ – аж ніяк не можемо, Україна та Росія конкурують між собою при інфраструктурних проектах та поставках продовольства тому ж Єгипту.

Можливість "хибного вибору" виникає при прогалинах у "картині світу". І це саме той випадок, коли можна сказати – "попереджені про можливість конфлікту між Єгиптом та Туреччиною – значить ми озброєні".

Захищати свої інтереси Україна має усіма доступними методами, зокрема - інформаційними
Читайте також: Битва за острів Зміїний: Збройні Сили готувались до боїв проти сепаратистів на півдні Одещини