xcounter
#

Італія та Франція поставлять фрегат та зенітні ракети для ВМС Єгипту

1714
Перший фрегат італійського виробництва - Al Galala (FFG 1002) – Єгипет отримав на початку січня 2021 року
Перший фрегат італійського виробництва - Al Galala (FFG 1002) – Єгипет отримав на початку січня 2021 року

Це передбачено раніше укладеними меморандумами про поставки оборонної продукції

Італійське суднобудівне підприємство Fincantieri розпочало ходові випробування фрегата Bernees (FFG 1003) , виробленого за проектом FREMM на замовлення військово-морських сил Єгипту.

Це – другий та останній фрегат, який Італія має поставити для єгипетських ВМС, пише портал Naval News.

Читайте також: Польща розвиватиме свою "корветну програму": це стане альтернативою купівлі субмарин

Передача корабля Bernees має відбутись у "найближчі тижні". Під час ходових випробувань цього фрегату, ймовірно, відбувається навчання військових моряків Єгипту, що згодом увійдуть до складу екіпажу фрегата Bernees.

Фрегати типу FREMM італійських військово-морських сил

Зазначається, що порівняно із оригінальним проектом FREMM, фрегати для ВМС Єгипту мають "урізаний" набір радіоелектронного обладнання: зокрема, кораблі будуть поставлені без систем РЕБ RECM NETTUNO-4100 та Thales Altesse CESM, також – без "деяких систем зв’язку", номенклатура яких не називається.

Який набір озброєння матиме корабель Bernees – не зазначається. Відомо, що його "попередник" - фрегат Al Galala для Єгипту має таку номенклатуру озброєння: автоматична 127-мм гармата Leonardo, 76-мм автоматична гармата Super Rapido, дві артустановки калібром 25 мм та зенітно-ракетний комплекс SAAM-ESD із боєзапасом 16 ракет Aster. Чи має цей корабель протикорабельне та ударне озброєння – дані відсутні.

Фрегат Al Galala ВМС Єгипту

Поставка фрегатів FREMM для Єгипту відбувається в рамках значно ширшого контракту з Італією загальною вартістю 1,2 мільярди євро.

Цей контракт також передбачає поставку для єгипетських збройних сил винищувачів Eurofighter Typhoon, навчальних літаків M-346, "інших ударних систем" та систем зв’язку.

Винищувачі Eurofighter Typhoon італійських ВПС

Також, як відомо, ВМС Єгипту вирішили замовити у Франції поставку перспективного зенітно-ракетного комплексу VL MICA NG для своїх корветів, що будуються за проектом Gowind-2500.

Відомо, що серійне виробництво VL MICA NG стартує лише в 2026 році. Однак, на відміну від своїх попередніх ітерацій, цей комплекс матиме збільшену дальність стрільби – до 40 кілометрів, і також буде здатний уражати малі повітряні цілі, як то легкі літаки та БПЛА.

На фото - епізод випробувань перспективного комплексу VL MICA NG

Скільки саме таких комплексів вирішили замовити ВМС Єгипту – наразі невідомо. Але схоже, що саме єгиптяни стануть першими покупцями VL MICA NG.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Defence Express, у січні 2021 року військово-морські сили Єгипту отримали перший корвет, збудований на власних потужностях. Корабель має назву Port Said (ENS 976), він виготовлений за французьким проектом Gowind-2500.

Перший корабель проекту Gowind-2500 для ВМС Єгипту, корвет El Fateh, був збудований на французьких потужностях
Читайте також: Китай спустив на воду уже 72 кораблі "Тип 056": чим вони відрізняються від корветів Ada