xcounter
#

Перший корвет власного виробництва: ВМС Єгипту отримали другий корабель проекту Gowind-2500

3875
Перший корабель проекту Gowind-2500 для ВМС Єгипту, корвет El Fateh, був збудований на французьких потужностях
Перший корабель проекту Gowind-2500 для ВМС Єгипту, корвет El Fateh, був збудований на французьких потужностях

Загалом поставка чотирьох корветів Gowind-2500 для єгипетського флоту, включно із бортовим озброєнням, коштуватиме близько 1,5 мільярда євро

Єгипетська компанія Alexandria Shipyard передала національним військово-морським силам корвет Port Said (ENS 976).

Цей корабель – перший, збудований повністю в Єгипті, та другий, що має бути поставлений за угодою із Францією за контрактом на продаж чотирьох корветів проекту Gowind-2500, сповіщає портал navalnews.

Читайте також: "Поматросили и бросили": якою буде доля "Володимира Великого" на тлі закупівлі для ВМС України турецьких корветів
корветна програма України
На фото - церемонія прийому корвета Port Said до складу військово-морських сил Єгипту

Угоду про поставку кораблів Gowind-2500 Франція та Єгипет уклали в червні 2014 року. Умови угоди передбачали, що перший корвет цієї серії буде збудовано на французьких потужностях, інші три – безпосередньо в Єгипті. Вартість побудови самих кораблів була оцінена в один мільярд євро, ще близько півмільярда євро – поставка систем озброєння для цих корветів.

Перший корвет проекту Gowind-2500 за контрактом із Францією, El Fateh, флот Єгипу отримав у вересні 2017 року. Цей корабель був збудований на верфі у французькому Лоріані.

корвет для України
Спуск на воду корабля Port Said відбувся у вересні 2018 року в Олександрії

Спуск на воду третього корабля цієї серії - El-Moez відбувся в Олександрії в травні 2019 року, четвертого корабля Luxor – у травні 2020 року. Строк їх вводу в стрій ВМС Єгипту – наразі невідомий.

Кораблі проекту Gowind-2500 мають такі характеристики:

  • Довжина корпусу – 102 метри;
  • Ширина корпусу – 16 метрів;
  • Повна водотоннажність – 2600 тонн;
  • Енергетична установка – дизель-електрична;
  • Швидкість повного ходу – 25 вузлів;
  • Екіпаж – 65 офіцерів та матросів + до 15 бійців загону спецпризначення;
  • Озброєння – одна 76-мм артустановка OTO-Melara, дві 20-мм артустановки Narwhal виробництва Nexter, вертикальна пускова установка на 16 направляючих для зенітних ракет VL-MICA, вісім ПКР Exocet MM40 Block 3, два тритрубні ТА калібру 324 мм, гелікоптер EC-725.
комплекс Нептун
Протикорабельна ракета Exocet MM40 Block 3 має підвищену дальність стрільби - до 180 кілометрів, її попередні модифікації мають дальність стрільби в діапазоні 40-70 кілометрів

Defence Express уже раніше повідомляло, що малайзійська верф Lumut Shipyard за угодою з Францією будує шість кораблів проекту Gowind-2500, сума контракту при цьому сягає 2,8 мільярдів доларів. Головний корабель цієї серії - Maharaja Lela - спустили на воду 24 серпня 2017 року.

ВМС Малайзії ці кораблі віднесла до класу "фрегат", і які характеристики мають малайзійські Gowind-2500, відображає ось така інфографіка:

Читайте також: Флот фрегатів: що передбачає оборонна угода, яку уклали Єгипет та Італія