xcounter
#

Китай спустив на воду уже 72 кораблі "Тип 056": чим вони відрізняються від корветів Ada

9249
Крім понад семи десятків корветів для ВМС НВАК, Піднебесна продала на експорт ще близько десятка таких корветів
Крім понад семи десятків корветів для ВМС НВАК, Піднебесна продала на експорт ще близько десятка таких корветів

При своїй водотоннажності в 1300 тонн ці кораблі несуть лише чотири ПКР, один комплекс ППО малої дальності та мають опцію протичовної боротьби. По суті, Піднебесна збудувала гігантську серію великих та дорогих ракетних катерів.

Військово-морські сили Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) включили у свій склад два корвети "Тип 056", що стали останніми двома із 72 запланованих. Кораблі отримали тактичні номери 619 та 618.

Про цю подію заявили китайські державні ЗМІ, пише портал Janes.

Читайте також: Корвет "Володимир Великий" планують добудувати у фрегат на заміну "Гетьман Сагайдачний"

Формально, Піднебесна збудувала за доволі короткий строк – близько 8 років - найбільшу серед сучасних флотів серію корветів – 72 одиниці. Крім того, на експорт було продано близько десятка таких кораблі: два корвети "Тип 056" - Таїланду, два – Нігерії, чотири – Бангладеш.

Церемонія спуску на воду одного із корветів "Тип 056"

Для виробництва цієї серії кораблі в період із 25 лютого 2013 року й дотепер були задіяні одразу чотири китайські заводи - Hudong-Zhonghua Shipbuilding, CSSC Huangpu Wenchong Shipbuilding, Wuchang Shipyard i Liaonan Shipyard.

Сталевий корпус цих кораблів виконується за модульною технологією, що суттєво пришвидшує час будівництва, спрощує модернізацію та пристосовує кораблі під потреби потенційних замовників.

За масовість виробництва корвети "Тип 056" називають на Заході "ксерокс-корвет"

Більша частина китайських корветів оптимізована для виконання протичовнових операцій (пр. 056А) і має посилені засоби протичовнової оборони, додаткові гідроакустичні станції з буксируваними антенами.

Але головне завдання корветів цього типу – це патрулювання 200-мильної виключної економічної зони, розвідка та охорона кораблів на переході морем.

Схоже, керівництво ВМС Китаю вирішило за "замовчуванням" погодитись, що в угоду масованості корветів "Тип 056" будуть "принесені в жертву" інші характеристики

Очевидно, саме із цим і пов’язаний набір ТТХ, за якими китайські корвети "Тип 056" можна віднести скоріше до великих ракетних катерів:

  • водотоннажність – 1300 тонн;
  • довжина корпусу – 89 метрів;
  • ширина – 11,6 метрів;
  • швидкість ходу – 18 узлів;
  • дальність ходу – 3500 миль на 15 вузлах;
  • екіпаж – 60 осіб;
  • набір озброєння – одна 76-мм артустановка H/PJ-26, дві 30-мм артустановок H/PJ-17, чотири ПКР YJ-83 із дальністю стрільби до 180 кілометрів, одна пускова установка на вісім зенітних ракет FL3000N, що мають дальність стрільби до 10 кілометрів, два тритрубні торпедні апарати 324 мм.

Для порівняння – інфографіка із ТТХ корвету Ada, які зокрема будуватимуться й для військово-морських сил України:

Читайте також: Став відомий план побудови турецьких корветів класу Ada для України