xcounter
#

Італія будує для Катару кораблі на п’ять мільярдів євро: на воду спущено другий корвет ППО

1620
ВМС Катару уже отримали перший корабель такого типу, ще два – будуються на стапелях верфі Fincantieri
ВМС Катару уже отримали перший корабель такого типу, ще два – будуються на стапелях верфі Fincantieri

За контрактом, Італія має поставити Катару чотири кораблі цього типу, і також – оснащення та боєприпаси до цих корветів, два патрульні кораблі та УДК. Усі своєї корвети катарський флот має отримати до 2023 року

Італійська суднобудівна компанія Fincantieri 13 лютого цього року спустила на воду корабель Damsah, другий із чотирьох запланованих для Катару корветів протиповітряної оборони за проектом Al Zubarah.

При цьому також відбулась закладка кіля для корабля Sumaysimah – четвертого корвета цього проекту для ВМС Катару, пише портал Naval News.

Читайте також: Туреччина розширяє геополітичні амбіції: Анкара намагалась купити у Великої Британії авіаносець
Корвет Damsah на стапелі перед спуском на воду/Фото порталу Naval News

Як нагадує видання, у серпні 2017 року Італія отримала контракт на будівництво кораблів для військово-морських сил Катару загальною вартістю п’ять мільярдів євро.

Із цієї суми чверть, або майже один мільярд євро – припадає на поставку боєприпасів та іншого оснащення для кораблів.

Десантний корабель Kalaat Beni Abbes ВМС Алжиру. Аналогічний корабель італійська компанія Fincantieri має поставити для ВМС Катару

За умовами контракту, Катар замовив італійським корабелам будівництво чотирьох корветів протиповітряної оборони, двох корветів типу OPV та універсального десантного корабля-дока.

Відомо, що поставку чотирьох корветів ППО для Катару Італія має завершити до 2023 року. Спуск на воду першого корабля цієї серії відбувся у лютому 2019 року, ходові випробування стартували в листопаді 2020 року.

Перший із чотирьох корветів Al Zubarah для ВМС Катару на стапелі

Корвети типу Al Zubarah мають наступні характеристики :

  • довжина корпусу – 107 метрів;
  • ширина – 14,7 метри;
  • повна водотоннажність – 3250 тонн;
  • швидкість ходу – до 28 вузлів;
  • дальність ходу та автономність – 3500 миль та 21 доба;
  • екіпаж – 98 осіб, із можливостю збільшення на 14 осіб;
  • озброєння – одна 76-мм артилерійська установка, дві 30-мм артустановки, вісім протикорабельних ракет MM40 Exocet Block 3, 21 пускова установка для зенітних ракет RAM Block 2, гелікоптер NH90 NFH для протичовної боротьби.
На фото - один із двох корветів класу OPV, які Італія будує для Катару. Їх відомі характеристики: довжина корпусу - 63 метри, швидкість ходу - до 30 вузлів, екіпаж - 38 осіб, набір озброєння - дані відсутні
Читайте також: Українські ракети від ДержККБ "Луч" отримає Катар: турецька компанія ASELSAN виграла контракт на поставку бойових модулів Serdar