xcounter
#

Польща розвиватиме свою "корветну програму": це стане альтернативою купівлі субмарин

4312
Польські ВМС хочуть отримати нові патрульні кораблі за проектом Miecznik, що став "урізаною" версією проекту німецького фрегата MEKO A-100
Польські ВМС хочуть отримати нові патрульні кораблі за проектом Miecznik, що став "урізаною" версією проекту німецького фрегата MEKO A-100

Очевидно, мова про кораблі однотипні з патрульним корветом Miecznik, що увійшов до складу польських ВМС у грудні 2019 року. За початковими планами, флот Польщі мав отримати сім таких корветів із повноцінним озброєнням

Керівництво військово-морських сил Польщі вирішило змінити пріоритети у поставках нового плавскладу. Якщо до цього моменту акцент у затратах планувалось поставити на купівлі вживаних підводних човнів у Швеції, то тепер акцент планується змістити на розвиток програми корветів за проектом Miecznik.

Про це йдеться у публікації видання Defence24.

Читайте також: Корвет "Володимир Великий" планують добудувати у фрегат на заміну "Гетьман Сагайдачний"

Одна із двох субмарин типу Södermanland, яку Польща хоче придбати у Швеції

Мотиви такого рішення – оборонне відомство Швеції досі не назвало строк та ціну, за яку воно готово продати свої вживані субмарини польським ВМС.

І такий варіант не влаштовує військово-політичне керівництво Польщі, яке прагне реалізувати довгострокові проекти із переозброєння національних ВМС. Саме такий мотив і примусив польських військових моряків взятись за реанімацію припинених програм, зокрема – програми по побудові кораблів за проектом Miecznik.

Субмарина польських ВМС Orzeł, що належить до радянського проекту 877 "Варшавянка"

Нагадаємо, за цим проектом Miecznik флот Польщі мав отримати сім кораблів, що мали стати варіацією німецького проекту MEKO A-100.

Передбачалось, що це буде серія повноцінних корветів, але фінансово-економічна криза примусила Польщу "урізати" цей проект: було збудовано лише головний корабель серії – Ślązak, що отримав доволі символічне озброєння – одну 76-мм артустановку, дві 30-мм гармати та комплекс ППО малої дальності Grom. Мотив такого рішення – добудова корпусу корабля й так обійшлась у 130 мільйонів доларів, а оснащення повноцінним комплектом озброєння коштувало би ще 400 мільйонів доларів.

Інші відомі характеристики цього корабля: довжина корпусу – 95 метрів, водотоннажність – 2200 тонн

Втім, що цікаво, зараз польське військово-політичне керівництво заявляє намір будувати кораблі Miecznik саме із повноцінним набором озброєння, зокрема – ПКР NSM. Але при цьому польське Міноборони не розкриває дані, скільки воно готове потратити на цю корабельну програму.

Зокрема – чи стануть польські адмірали для реалізації власної "корветної програми" забирати ресурси із програми побудови допоміжного корабля Ratownik, яке за проектом матиме такі характеристики: довжина корпусу – 95 метрів, ширина корпусу – 18 метрів, повна водотоннажність – 6000 тонн.

Рендер майбутнього корабля Ratownik

Натомість відомо, що для реалізації своєї "корветної програми" військово-політичне керівництво Польщі має намір створити власний кораблебудівний холдинг, до складу якого входитимуть оборонні корпорації PGZ Group, PGZ War Shipyard та OBR CTM S.A.

Перший випробувальний вихід у море корабля Ślązak, що відбувся у листопаді 2018 року
Читайте також: ​Стала відома ціна турецького корвета Ada для України та інші подробиці посилення ВМС України