xcounter
#

Битва за острів Зміїний: Збройні Сили готувались до боїв проти сепаратистів на півдні Одещини

8051
Наші військові готові задіяти свій досвід та рішучість, набуті в боях на Сході України
Наші військові готові задіяти свій досвід та рішучість, набуті в боях на Сході України

РФ не має достатньо сил на морі, щоб піти на пряму блокаду наших чорноморських портів. Тому – цілком логічно очікувати, що Кремль вирішить висадити "гібридний десант" в районі острова Зміїний, щоб проголосити чергове маріонеткове формування на землях нашої країни

Навчання Sea Breeze-2021 підійшли до свого логічного завершення, зокрема – учора відбулось урочисте закриття морської компоненти цих навчань.

Уже є матеріал для висновків та узагальнень, на основі якого автор зокрема може стверджувати – Збройні Сили України готуються до "гібридного" сценарію російської агресії, назву якому можна дати як "Бесарабська народна республіка", в рамках якої "проксі-сили" РФ захоплюють острів Зміїний та малодіяльні порти на півдні Одеської області з тим, щоб встановити блокаду судноплавства до основних портів України в Чорному морі – "Одеса", "Південний", "Чорноморськ" та "Миколаїв".

Читайте також: Наші Су-25 "йдуть в атаку" на Чорноморський флот РФ та "чистять дорогу" для Bayraktar TB2
Нагадаємо, у квітні цього року морська піхота ВМСУ відпрацьовувала сценарій відбиття "відкритого" морського десанту РФ у тій же Одеській області, за умови прямої збройної агресії Кремля

Ну от наприклад, 8 липня цього року видання АрміяInform розповіло, що "багатонаціональні сили берегової компоненти провели операцію зі стабілізації у кризовому регіоні".

За легендою навчань, незаконні збройні формування захопили органи державної влади в регіоні та захопили об’єкти критичної інфраструктури – транспортні шляхи, аеродроми та морські порти, щоб створити нове маріонеткове формування на наших землях.

Військові повинні мати плани на випадок усіх можливих сценаріїв дій РФ проти України

Відповідно, багатонаціональний штаб навчань ухвалив рішення провести "стабілізаційну операцію й відновити державний устрій на захоплених бойовиками територіях". І для проведення операції сили були розподілені на чотири тактичні групи та групу вогневого ураження.

Операція розпочалась з висадки тактичних повітряних і морських десантів з подальшим просуванням у глиб кризового регіону. Перша тактична група за підтримки спецпризначенців СБУ висадилася з борту середнього десантного корабля "Юрій Олефіренко", зона висадки - біля порту одного з населених пунктів в Одеській області.

Середній десантний корабель ВМС України "Юрій Олефіренко" підходить для висадки десанту поблизу одного із населених пунктів Одеської області

Десант був успішним: українські морські піхотинці деблокували порт та інші критичні об’єкти інфраструктури, міську раду, та й утримували ці об’єкти до прибуття частин Нацгвардії.

Після прибуття підрозділів НГУ морські піхотинці висунулись на визначену ділянку державного кордону.

Судячи за цим фото, наші ВМСУ також задіяли для висадки наших морпіхів десантний катер "Сватове"

Друга тактична група, до складу якої входили наші морпіхи, бійці Держприкордонслужби, солдати армій Грузі та Молдови, висадились із вертольотів на захоплений терористами аеродром.

Висадка відбувалась безпарашутним способом, захоплений аеродром мав слугуати терористам як перевалочний пункт, після взяття об’єкта під контроль командир тактичної групи організував кругову оборону аеродрому до підходу основних сил.

Для звільнення захопленого аеродрому була задіяна "крилата кавалерія" на гвинтокрилах Мі-8

Третя тактична група, сформована із частин української морської піхоти, прийшла на допомогу союзним підрозділам, яких заблокували російські "проксі-сили".

Наші морпіхи знищили бойовиків, з’єднались із союзниками й також висунулись до державного кордону, щоб забезпечити прохід у кризовий регіон для недержавних гуманітарних організацій.

Наші морські піхотинці під прикриттям бронетранспортера висуваються на виручку союзникам

Четверта тактична група була складена із роти українських морпіхів та роти американських морпіхів, котрі висадились на необладнаному узбережжі на двох ділянках місцевості.

Для них було визначено найбільш екстремальний сценарій дій: спочатку ці сили мали атакувати передові частини противника, потім – перейти до рейдових дій. Під час рейдів по тилам противника – знищити табір підготовки терористів.

Бронемашина "Страйкер" - "робоча конячка" Армії США в Європі

Наступного дня морська піхота України провела рейдові дії та вийшла до оборонних позицій американських морських піхотинців.

Наступний крок – розвідка виявила табір підготовки бойовиків. Тактична група розробила план операції, і в підсумку змогла знищити не тільки табір підготовки, але й взагалі усі залишки російських "проксі-сил" в регіоні.

Під час Sea Breeze-2021 морські піхотинці США використовували в Україні також тактичні автомобілі JLTV

Як наголошує АрміяInform, такі навчання були заплановані з урахуванням досвіду війни на Сході України, а сторони маневрів активно застосовували засоби РЕБ, щоб ускладнити дії для сторони протиборства.

Звідки взагалі мають взятись російські "проксі-сили" на півдні Одещини? Схоже, наші Збройні Сили допускають, що РФ може використати один із своїх старих кораблів для доставки бойовиків морем. Тим більш, що поки що наша країна не має усіх можливостей для повного контролю своєї чорноморської акваторії.

Бійці наших ССО готуються брати на абордаж корабель "умовного противника"

У всякому випадку, як йдеться в публікації АрміяInform від 10 липня цього року, бійці 73 Морського центру сил спеціальних операцій відпрацювали абордаж корабля "умовного противника", в ролі якого виступало допоміжне судно "Горлівка" наших ВМС.

Завдання по абордажу корабля "умовного противника" було виконане успішно

Наскільки взагалі є реалістичним сценарій, що Збройні Сили України будуть вимушені вести бойові дії проти російських проксі-сил на півдні Одеської області?

Як мінімум логічно очікувати, що РФ за певних умов може наважитись на такий сценарій.

У червні 2021 року Служба безпеки України провела антитерористичні навчання по темі захисту від ворожих диверсантів акваторії Очакова як майбутнього місця розташування головної бази наших ВМС, фото ілюстративне

На цьому тижні, 7 липня цього року, на базі військового радіо "Армія FМ" відбувся круглий стіл, присвячений перебігу Sea Breeze-2021.

І в рамках цього заходу головний редактор BlackSeaNews, керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко окреслив ось таку невтішну перспективу: в акваторії між островом Зміїний та портами півдня Одещини пролягає основний судноплавний маршрут між "Великою Одесою" та Стамбулом, і саме в оцю точку (тобто між островом Зміїним та умовною Бесарабією) і може ударити РФ для організації блокади наших портів.

Ось ця інфографіка, автори котрої вказані зверху зображення, відображає усі уразливі для дій РФ місця в акваторії Чорного моря

Логічно поставити наступне запитання – а чому б РФ тоді б просто не послати свої бойові кораблі, котрі б "закупорили" б акваторію біля острова Зміїний, замість оце організовувати диверсійні з’єднання терористичних "проксі-сил"?

Автор будує наступні припущення. Для навчань Sea Breeze-2021, мета яких – колективне підтримання свободи судноплавства у Чорному морі, була зібране угрупування кораблів країн НАТО та Чорноморського регіону в 1 есмінець, 3 фрегати з керованою ракетною зброєю, 1 фрегат без керованої ракетної зброї, 2 корвети без керованої ракетної зброї, і цього угрупування виявилось цілком досить, щоб цілком паралізувати Чорноморський флот РФ в окупованому Криму.

Парадний стрій усіх кораблів, задіяних для проведення Sea Breeze-2021

Відповідно, наша держава може розраховувати, що як мінімум близьке за чисельністю з’єднання кораблів від країн-партнерів прийде захищати свободу судноплавства у випадку "великої війни" в Чорному морі, яку розв’яже РФ.

Відповідно, самому Кремлю тут доведеться робити ставку на "підпорогові дії" - тобто навіть якщо буде воля на старт повної блокади портів України, умовно замість ракетного крейсера "Москва" вивести у море старий корабель із бойовиками на борту, що мають виконати відповідні диверсійні дії.

Той же ракетний крейсер "Москва" РФ може задіяти для іншого роду "підпорогових дій" у Чорному морі - наприклад, для проведення стрільб, під приводом яких можна перекривати "чутливі" для нашої країни акваторії

Тим більш, що "диверсійні" операції замість "військово-морських" для блокування портів – це теж у чомусь "класика" військового мистецтва: можемо згадати наприклад британський рейд на порт Дьєпп в 1942 році, що стався під час Другої світової війни, і котрий дав і воєнний, і пропагандистський ефект водночас – Велика Британія вивела із ладу важливий для німців порт, і заодно показала, що їй цілком "по зубам" відкриття другого фронту в Європі.

В свою чергу варто додати, що Збройні Сили України готуються до сценарію, що РФ може застосувати "диверсійний" сценарій до усіх портів Чорного моря нашої країни.

Наші солдати блокують порт "Херсон" як місце проведення "навчальної" антитерористичної операції, фото ілюстративне

Наприклад, як розповідав Defense Express, 25 червня цього року Командування Об’єднаних Сил Збройних Сил України заявило про проведення антитерористичних навчань на на території державного підприємства “Херсонський морський торговельний порт”.

Організатором цього заходу був Антитерористичний центр при управлінні Служби безпеки України в Херсонській області, для проведення навчань були залучені підрозділи Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції та інших силових структур.

Для знищення сил Кремля, що захопили порт "Херсон" за легендою навчань, був задіяний бойовий гвинтокрил Мі-24

Логічно задати і таке питання: щоб РФ мала підстави "гратись у сепаратизм", для цього мають бути відповідні соціально-економічні засновки, але чи є вони? На жаль, такі засновки є.

Південь Одеської області – це багато у чому портовий регіон, в економіці якого однак лише накопичуються хронічні економічні проблеми. Наприклад, за 2020 рік перевалка вантажів у порту "Ізмаїл" упала на 25% або до 3,24 млн тонн, і це при тому, що основа перевалки – це зерно місцевих фермерів не експорт, щоб не бити дороги та не вести на "Велику Одесу".

Наші військові прокладають понтонну переправу для багатонаціональних сил в рамках навчань Sea Breeze-2021

По іншим портам регіону – ситуація ще гірша: перевалка вантажів в порту Білгорода-Дністровського скоротилась на 35% або взагалі до 75 тисяч тонн, у порту "Рені" - упала на 32% або до 780 тисяч тонн, "Усть-Дунайськ" - упала на 65% або до 24,4 тисяч тонн.

І тут ми говоримо про цифри, мізерні не лише на тлі усієї портової галузі України, але й також – достатньо мізерні, щоб забезпечувати розвиток економіки в південних районах Одеської області. Схоже, у описаних вище епізодах наші ЗСУ відпрацьовували розблокування саме цих портів – тобто "Білгород-Дністровський", "Ізмаїл", "Рені" та "Усть-Дунайськ".

Наші війська проходять паромну переправу в рамках операції навчань Sea Breeze-2021 "по стабілізації ситуації в кризовому регіоні"

Є й іншого роду проблеми. Наприклад, місцева преса нарікає на те, що "сітка" пасажирських чи приміських поїздів між Одесою та Ізмаїлом – невпинно скорочується; і також – що за весь час Незалежності України порт "Рені" досі не отримав залізничного сполучення із "материком", має колію лише від молдавських залізниць, відтак – стабільність роботи цього українського порту залежить виключно від попиту фермерів Молдавії на перевалку їх зерна.

Плавучий транспортер ПТС-2 наших Збройних Сил

Або ж – що уже років 10 так досі не вирішене питання реанімації аеропорту "Ізмаїл", котрий би міг приймати пасажирські авіарейси для внутрішнього туризму. Схоже, що звільнення саме цього аеродрому відпрацьовували наші бійці, зведені командуванням Sea Breeze-2021 в другу тактичну групу.

У всякому випадку, сила та міць Збройних Сил України – це найперше, на що може опертись наш народ та наша держава.

Збройні Сили мають традиційно найвищий рівень підтримки серед усіх інститутів нашої держави
Читайте також: Збройні Сили України "згадали" про танки-тральщики на базі Т-64А: таку техніку опанували резервісти 95 бригади