xcounter
#

Збройні Сили України "згадали" про танки-тральщики на базі Т-64А: таку техніку опанували резервісти 95 бригади

4602
Поява такої машини під час навчань ЗСУ – подія рідкісна
Поява такої машини під час навчань ЗСУ – подія рідкісна

За сценарієм навчань, танк-тральщик на базі Т-64А "прокладав" дорогу для БТР-4 десантників

95 окрема десантно-штурмова бригада Збройних Сил України проводить збір резервістів, котрі здобувають нові знання та навички, сповіщає прес-служба Генерального штабу України на своїй сторінці у Facebook.

Повідомляється, що резервісти 95 бригади провели практичні заняття із бойовою стрільбоюб, відпрацювали тактичні дії та вогневе ураження противника.

Читайте також: Наші Су-25 "йдуть в атаку" на Чорноморський флот РФ та "чистять дорогу" для Bayraktar TB2

Як уже могли помітити читачі, офіційне повідомлення від Генштабу не є багатим на подробиці, його резюме було таким: "за підсумками занять підрозділ виконав поставлення завдання. Недоліки та проблемні питання розглянуто на підсумкових зборах, адже тільки робота над помилками дає в майбутньому відмінний результат".

Резервіст 95 бригади виконує стрільбу із РПГ-7

Але як мінімум одну цікаву деталь ми зможемо побачити із фотографій, котрі були прикріплені до офіційного повідомлення прес-служби Генштабу. Мова про те, що резервісти 95 бригади тренувались застосовувати для своїх завдань танк-тральщик на базі Т-64А, щоб "прокласти дорогу" для БТР-4. І це був перший відомий у поточному році епізод застосування такої бронемашини для бойової підготовки Збройних Сил України.

Танк-тральник на базі Т-64А та БТР-4 із складу 95 бригади

Про використання танків-тральщиків на базі Т-64А в складі Збройних Сил України – даних із відкритих джерел вкрай мало.

Можемо знайти згадку, що в грудні 2018 року наше військо у Житомирській області отримало велику партію техніки, зокрема – три тих самих танків-тральщиків на базі Т-64А.

Передача танків-тральників на базі Т-64А Збройним Силам України, грудень 2018 року

У квітні 2020 року також було повідомлення, що Харківський бронетанковий завод виконує замовлення Збройних сил Україна на постачання партії з шести танків-тральщиків на базі Т-64А. Але про передачу цих машин у війська повідомлень поки що не було.

Процес виробництва танка-тральника на базі Т-64А, зображення із відкритих джерел

Варто коротко нагадати про основні відмінності танка-тральщика на базі Т-64А від базової машини. Танк-тральщик в першу чергу відрізняється відсутністю гармати, і також – відсутністю засобів захисту як на корпусі, так і на башті. Натомість – у передню проекцію встановлюється додатковий броньований лист.

На танк-тральщик встановлюється катковий трал, ширина колії котрого – 800 мм, а вага – близько 7,5 тонн. Швидкість розмінування території при цьому варіюється від 6 до 12 кілометрів на годину.

Схоже, Збройні Сили України готуються до ймовірних боїв, під час яких потрібно буде долати мінні поля противника та просуватись вперед, звільняючи свою землю

Як раніше розповідав Defense Express, у травні цього року ЗСУ продемонстрували, як планують застосовувати при наступі машину розмінування УР-77.

Тоді відбувались інструкторсько-методичні заняття на полігоні у Рівненській області, мета яких була показати нові форми та методи дій підрозділів різних родів військ, сил і видів, які застосовуються за єдиним замислом.

За деякими даними, такого типу машини використовували російські окупанти на Сході України для руйнування наземних об'єктів

Для проведення таких занять була сформована батальйонна тактична група, складена із основних сил, штурмових груп, групи розмінування та розгородження.

І саме для цієї БТГ були придані машини розмінування, котрі мають неофіційне прізвисько "Змій Горинич".

Збройні Сили України тренуються застосовувати УР-77 за прямим призначенням, і це дає свій "вибуховий ефект"
Читайте також: "Пожежна команда" на випадок десанту РФ: які завдання відпрацьовує українська морська піхота